Viimeisimmät julkaisut

Meconetin julkisivupaneeli voitti Plootu Fennica 2018 -ohutlevytuotekisan

Lanka-, meisto- ja syvävetotuotteita sekä jousia valmistava Meconet Oy on voittanut yhdessä YIT:n ja Arkkitehdit Soini & Horton kanssa muotoilusarjan pääpalkinnon Plootu Fennica 2018 -ohutlevytuotekilpailussa. Työ on myös valittu vuoden ohutlevytuotteeksi. Voitto saavutettiin innovatiivisella syvävedetyllä julkisivupaneelilla, jota tullaan käyttämään Pasilaan rakentuvan Triplan kauppakeskuksen julkisivussa.

Havainnekuva YIT:n Triplan kauppakeskuksen julkisivusta. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Tripla on Helsingin Pasilaan rakentuva YIT:n suurhanke. Kolmen korttelin kokonaisuus käsittää kauppakeskuksen, uuden Pasilan aseman, pysäköintilaitoksen, hotellin, toimistoja ja noin 430 asuntoa. Hankkeen kokonaislaajuus on yhteensä 360 000 bruttoneliötä (noin 190 000 kerrosneliötä) ja se valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2020. Kauppakeskus avautuu syksyllä 2019 samaan aikaan uuden juna-aseman ja pysäköintilaitoksen kanssa. Triplan arkkitehtisuunnittelusta ovat vastanneet Arkkitehdit Soini & Horto Oy ja Sweco yhdessä YIT:n kanssa.

”Tripla on kunnianhimoinen ja innovatiivinen hanke, jossa arkkitehtuurille on asetettu korkeat vaatimukset”, kertoo Triplan rakennuttamisesta vastaava johtaja Jarkko Pakkala.

Triplan kauppakeskuksen julkisivun tulee olla sekä näyttävä että kestävä, sillä se sijaitsee katutasossa ja on ohikulkijoiden katseiden alla.

”Suunnittelussa oli tärkeää luoda osittain läpinäkyvä julkisivu, joka tuo esiin kauppakeskuksen pulssin. Näkymät sekä sisältä että ulkoa suodattuvat rei’itetyn 3D-metallijulkisivun läpi. Ilta-aikaan dynaaminen valaisujärjestelmä vahvistaa entisestään julkisivun luonnetta. Kauppakeskukselle haluttiin luoda vahva identiteetti, joka muistetaan ja Meconetiltä löytyi julkisivupaneelin valmistamiseen soveltuva, kilpailukykyinen valmistustekninen osaaminen”, kertoo Triplan arkkitehti Stefan Ochsner Arkkitehdit Soini & Hortolta.

Meconetin syvävetomenetelmä valikoitui julkisivun toteutukseen designmahdollisuuksiensa ja kilpailukykyisyytensä ansiosta. Julkisivupaneelin muoto saadaan aikaan syvävetotekniikalla, jonka avulla paneeliin tehdään kaksikymmentäkolme erikokoista kuppia. Tämän jälkeen kuppeihin tehdään aukotukset 3D-laserleikkaamalla. Kyseessä on innovatiivinen julkisivuratkaisu, joka on toteutettu julkisivuissa vielä ennestään harvinaisella menetelmällä.

”Tuotekehitysvaiheessa hyödynnettiin simulaatiota ja 3D-tulostamista, joilla voitiin varmistaa julkisivulevyn valmistettavuus, kestävyys ja design. Iso osa tuotekehitystä oli myös oikean materiaalin valinta. Ruostumaton teräs valikoitui materiaaliksi sen työstö- ja käyttöominaisuuksien ansiosta”, avaa Meconetin asiakaspäällikkö Tomi Ropanen.

”Voittoisa julkisivuratkaisu toteutettiin tiiviissä ja innovatiivisessa tuotekehitysyhteistyössä Meconetin, arkkitehtien ja YIT:n välillä”, vahvistaa Jarkko Pakkala.

Julkisivua varten Meconet tulee valmistamaan yli viisituhatta kolmiulotteista elementtiä Äänenkosken tehtaalla. Julkisivuelementtien lisäksi Meconet on toteuttanut myös tuotteen valmistusmenetelmän suunnittelun ja tarvittavat syvävetotyökalut. Pasilan väliaikaisella asemalla on ohikulkijoiden nähtävillä testijulkisivu, jolla varmistetaan rakennettavan julkisivun ympärivuotinen säänkestävyys. Julkisivuelementtien asennus Triplassa käynnistyy toukokuussa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>