Viimeisimmät julkaisut

Maunun koulussa lisäenergian tarve muuttui energian säästöksi

Maunun yläkoululle Ruskon kunnassa suunniteltiin aiempaa suurempaa kaukolämpöliittymää, koska lämpötilan laskiessa tuntuvasti pakkaselle kaukolämpö ei riittänyt sisätilojen lämmittämiseen. Ennen muutostöitä kunta tilasi energiatehokkuuden optimoinnin.

Kuva: rusko.fi

– Meidät kutsuttiin tekemään laskelmat kaukolämpöliittymän koosta. Teimme rakennukselle kuitenkin ensin simuloinnin, jossa huomasimme, että liittymän kasvattamisen sijaan voimme pienentää kiinteistön lämmöntarvetta, kertoo nollaE:n toimitusjohtaja  Nikolas Salomaa.

Simuloinnin pohjalta Maunun koululla tehtiin useita toimenpiteitä, joiden avulla rakennuksen huippulämmitystehoa saatiin laskettua 100 kilowattia ja kaukolämpöliittymän kasvattamisesta luovuttiin. Energiatehokkuutta lisäävien toimenpiteiden ansiosta koulun lämmityskustannuksissa säästyy nollaE:n mukaan vuosittain noin 14 000 euroa.

Kuntaliiton mukaan suomalaisilla kunnilla on 38 000 kiinteistöä ja lisäksi valtion ja kuntien tytäryhtiöillä on noin 47 500 kiinteistöä.

– Kuntien käyttötaloudessa kiinteistöjen aiheuttamisen kulujen osuus on merkittävä. Kunnissa tehdään kyllä kartoituksia, mutta usein energiatehokkuus ei ole ensisijaisena tavoitteena, vaan säädöt ovat pääosin taloteknisiä ja kiinteistön käyttötarkoituksen muutoksiin liittyviä, energia-asiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta kertoo.

– Olemme olleet tyytyväisiä Maunun koulun energiatehokkuuden optimointiin. Olemme käyttäneet nollaE:tä apuna suunnittelussa muutamassa muussakin kohteessamme, kertoo Ruskon kunnan työpäällikkö Markku Jessen-Juhler.

Hän kertoo, että aiemmilla energiansäästötoimenpiteillä saavutetut säästöt Rusko sijoittaa uusiin energiatehokkuutta parantaviin toimiin.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>