Viimeisimmät julkaisut

Massiivipuisten rakennuselementtien valmistus käynnistyy Pirkanmaalla

Celt Oy aloittaa rakennuselementtien ja valmiiden asuntomoduulien valmistuksen kesäkuussa Valkeakoskella

Kuva: Celt Oy/asennus

Tuotteet valmistetaan CLT-massiivipuusta (Cross Laminated Timber). Tarjottavat palvelut ja elementtituotteet mahdollistavat CLT-rakentamisen entistä useammalle.

CLT:n suosio asuntorakentamisessa on voimakkaassa kasvussa Suomessa ja koko Euroopassa. Myös sosiaali- ja terveysrakentamisessa käytetään paljon puuta sen tervehdyttävien ominaisuuksien vuoksi. Suomessa suosio näkyy erityisesti puukoulubuumina. Investointien perusteella CLT-raaka-aineen tuotantomäärä yli kymmenkertaistuu Suomessa seuraavan kahden vuoden aikana. CLT-rakentamisen kasvua on hidastanut suunnittelun ja jalostettujen elementtituotteiden heikko saatavuus. ”Haluamme edistää suomalaista puurakentamista. Meidän palvelu ja tuotteet tuovat CLT:n käyttämisen mahdolliseksi entistä useammassa hankkeessa.” lupaa Celt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Hietaniemi, jolla on pitkä kokemus puutaloteollisuudesta.

Celt Oy:n tarkoituksena on valmistaa asuntoja teollisesti kuten autoja tai kännyköitä. Kapasiteettia kasvatetaan vaiheittain tuotantolinja- ja palvelukehitysinvestoinneilla. Kun asuntojen valmistus tuodaan työmaalta sisätiloihin, laatu, aikataulu, työturvallisuus ja kustannukset ovat paremmin hallittavissa. Samalla vältytään työmaalla syntyviltä kosteus- ja homeongelmilta. Teollisella massiivipuurakentamisella on merkittävä vaikutus asuntopulan ja sisäilmaongelmien ratkaisemisessa sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Massiivipuulevyrakentamisessa puun tunnetut ominaisuudet saadaan käyttäjän hyödyksi. Puun tuoksu, kosketus ja näkeminen rentouttavat. Puu puhdistaa sisäilmaa ja sen avulla toteutetaan akustisesti miellyttäviä tiloja. CLT-massiivipuu on ekologinen valinta ja tarjoaa myös rakennusten suunnitteluun uusia mahdollisuuksia. ”CLT on vallankumouksellinen rakennusmateriaali”, sanoo Celt Oy:n toimitusjohtaja Timo Isotalus. ”Ratkaisevaa on CLT-raaka-aineen jatkojalostus rakennuselementeiksi. Se mahdollistaa nopean työmaa-ajan ja hankkeiden kustannustehokkuuden.”

Celt Plug&Live -palvelussa asiakkaille tarjotaan rakennussuunnittelupalvelu, tekninen suunnittelu ja toteutus. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan ratkaisu, jossa optimoidaan massiivipuulevyn mahdollisuudet ja hankkeen toteutuskustannukset. Teknisessä suunnittelussa jokainen yksityiskohta määritetään teollista tuotantoa varten. Palvelu sopii yksityisille rakentajille, rakennuttajille, rakennusliikkeille ja asuntotuotteiden kehittäjille. Rakennussuunnittelun tuloksena on esimerkiksi aluerakentamisen talomallisto, huvilatuote, minitalo, kerrostaloparveke, siirrettävä hotellihuone tai väliaikaisasunto.

Celt Oy:n keskittyy aluksi korkeintaan 3-kerroksisten rakennusten rakennuselementtien valmistukseen. Kasvusuunnitelmassa on myös kerrostalomoduulien valmistus. Yhtiö voi jalostaa rakennuselementeiksi CLT:n lisäksi myös muita massiivipuulevymateriaaleja.

 

CLT

CLT (engl. Cross Laminated Timber) on monikerroksinen massiivipuulevy, joka koostuu kerroksittain kohtisuoraan toisiinsa liimatuista massiivipuulevykerroksista. Ristiinliimauksen ansiosta massiivipuulevyllä on erinomaiset rakenteelliset lujuusominaisuudet, se on ilmatiivis, painumaton ja mittatarkka. Massiivipuulevyt ovat vähintään kolmikerroksisia ja ne voivat olla kooltaan 3,5m x 16m ja paksuudeltaan 60mm – 500mm. CLT valmistetaan yleensä havupuusta, mutta muutkin raaka-aineet ovat mahdollisia. CLT on kevyttä ja mahdollistaa siten suurten asuntomoduulien valmistuksen teollisesti sisätiloissa. Muita etuja ovat rakenteellinen yksiaineisuus, rakennetun sisäilman terveellisyys sekä rakentamisen ekologisuus. CLT tarjoaa rakennusten suunnittelulle uusia arkkitehtuurisia ja rakenteellisia mahdollisuuksia.

CLT-massiivipuulevyä voidaan käyttää yksiaineisena runkomateriaalina kuten hirsirakennuksissa tai se voidaan lisäeristää. Näkyvinä sisä- ja ulkopintoina CLT-raaka-aine viimeistellään visuaaliseksi pinnaksi. Pinnat voidaan työstää monella tavoin tai pinnoittaa muilla materiaaleilla.

Massiivipuulevytekniikka on yksi merkittävimmistä rakennusteknisistä murroksista vuosikymmeniin. Suomessa ollaan vielä aika alussa, mutta Keski-Euroopassa se on pitkään ollut jo tavanomainen rakennustekniikka. Massiivipuulevyjen käyttö yleistyy ja CLT:n lisäksi käytettävissä on muitakin puulevymateriaaleja, kuten LVL (Laminated Veneer Lumber) sekä MHM (Massive Holz Mauer). Suomessa on tällä hetkellä kaksi CLT-raaka-aineen valmistuslinjaa ja yksi LVL-valmistuslinja. CLT:n tuotantomäärä Suomessa nousee tunnettujen investointien perusteella 100000 m3:iin kahden vuoden sisällä. Viime vuonna tuotantomäärä oli n. 7000m3.

Massiivipuulevystä valmistetaan suurelementtejä ja moduuleja. Celt Rakennuselementeillä omakotitalon valmistuminen kestää pystytyksen jälkeen muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Moduulit voivat olla yli 80m2 kokoisia, joten pienemmät rakennukset tuodaan yhtenä kappaleena työmaalle.

Celt Oy

Celt Oy tuottaa teollisesti massiivipuurakenteisia rakennuselementtejä, joilla toteutetaan terveellisiä asuntoja nopeasti ja pienellä ympäristön kuormituksella. Celt Rakennuselementeillä asuntojen valmistus siirretään työmailta tehdastiloihin. Celt Oy tarjoaa yritys- ja yksityisasiakkaille rakennuselementtien lisäksi asuntosuunnittelupalvelun sekä elementtiasennukset. Ensisijainen markkina-alue on Skandinavia.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>