Marski by Scandic on Suomen ensimmäinen Signature-hotelli, jolla on tarina kerrottavanaan. Marskissa tarinaan liittyy Mannerheim, Helsinki, suomalaisuus ja suomalainen luonto.

Marski tuli takaisin

Jotain oleellista puuttui Helsingin kaupunkikuvasta puolentoista vuoden ajan, kun hotelli Marski oli remontissa. Uudistunut hotelli avasi ovensa kesäkuun alussa – entistä tilavampana ja toimivampana.

Marski by Scandic on Suomen ensimmäinen Signature-hotelli, jolla on tarina kerrottavanaan. Marskissa tarinaan liittyy Mannerheim, Helsinki, suomalaisuus ja suomalainen luonto.

Tarkkaavaiset kulkijat ovat jo huomanneet, että hotelli Marski on kasvanut korkeutta Lönnrotinkadun puolella. Kolme kerrosta käsittävä laajennusosa erottuu vanhasta rakennusmassasta niin materiaalinsa kuin värinsä puolesta.

– Peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa syntyi osapuolten kesken ajatus täyttää tuo niin sanottu Lönkan lovi, rakennuttajakonsultti Timo Vienonen Premicon Oy:stä kertoo. Vienonen toimi projektin hankejohtajana ja projektipäällikkönä.

Arkkitehti Pekka Ruuskanen Arkkitehtitoimisto CJN Oy:stä toteaa, että lisäosa suunniteltiin siten, että siitä tuli luonteva osa suojeltua rakennusta ja se istuu Lönnrotinkadun kaupunkikuvaan. Teräsrakenteisen lisäosan julkisivulinja on vedetty porrastaen sisään, voimakkaimmin ylimmän eli kahdeksannen kerroksen kohdalla. Lisäosan pintamateriaali on esipatinoitua kuparia.

Vuorineuvoksia ja poliitikkoja

Uudistetun hotellin kellarikerroksessa on seinille ripustettu hotellin historiasta kertovia valokuvia. Ne liittävät hotellin menneisyyden ja nykyisyyden yhteen mielenkiintoisella tavalla.

– Kuvat viestivät siitä, että olemme ylpeitä hotellin historiasta. Emme kuitenkaan halua nojata menneeseen liikaa vaan alleviivata ennemminkin sitä, mitä Marski tarkoittaa tänään, uudistettua Marski by Scandic -hotellia johtava Jouko Puranen sanoo.

Hotelli Marskin rakennutti aikoinaan Alkon omistama Yhtyneet Ravintolat Oy. Vuonna 1962 valmistunut hotelli yökerhoineen ja baareineen oli pitkään poliittisen eliitin tapaamispaikka. Siellä saattoi saman illan kuluessa nähdä kaikki silmäätekevät presidentti Urho Kekkosesta lähtien. Hotellin alakerrassa sijaitsevaan yksityiseen M-klubiin pääsivät vain jäsenet.

Marskia pidetään arkkitehti Einari Teräsvirran päätyönä, ja se on kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi määritelty rakennus.

Arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelemassa modernissa rakennuksessa oli hotellihuoneita aluksi vain kahdessa kerroksessa, loput tilat olivat toimistotiloja. Rakennuksessa on toiminut muun muassa Valintatalo, Kansallis-Osake-Pankki ja Shell.

Hotellihuoneiden määrä kasvoi pikkuhiljaa. Kun Valion Eläkekassa osti hotellin Alkolta vuonna 2010, oli hotellissa jo yli 200 huonetta.

Nyt peruskorjatussa ja laajennetussa hotellissa on yhteensä 296 huonetta, joista uusia 74. Laajennusosan lisäksi uusia huoneita tehtiin vanhalle puolelle järjestämällä tiloja uudelleen.

Uudistunut hotelli kuuluu Scandicin Signature-perheeseen. Hotelli huokuu pohjoismaista tyylikkyyttä ja rentoutta ja toivottaa tervetulleeksi niin liikematkustajat kuin matkailijat. Elokuisena päivänä hotellissa näyttää olevan paljon ulkomaalaisia perheitä.

– Marski by Scandic on Suomen ensimmäinen Signature-hotelli. Signature-hotelleilla on tarina kerrottavanaan ja elämyksiä tarjottavanaan. Meillä siihen tarinaan liittyy tietysti Mannerheim, Helsinki, suomalaisuus ja suomalainen luonto, Puranen sanoo.

Suljettiin remontin ajaksi

Valion Eläkekassa osti hotellin itselleen vuonna 2010, kun eläkekassa täytti 90 vuotta. Rakennuksen ikä ja vanhentunut talotekniikka vaikuttivat siihen, että mittava peruskorjausurakka päätettiin tehdä nyt, eläkekassan 100-vuotisjuhlien kynnyksellä.

Marskia pidetään Einari Teräsvirran päätyönä, ja se on kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi määritelty rakennus. Suojelun vuoksi lisäkerrosten rakentamiseen vaadittiin kaavamuutos.

Kaavamuutos lisäosan sekä ikkunattomien huoneiden, niin sanottujen kabiinihuoneiden rakentamiseksi myönnettiin tammikuussa 2017. Hankkeen suunnittelua jatkettiin ja rakennuslupa haettiin toukokuussa 2017.

– Koska Lönkan lovi ja kabiinihuoneet voitiin toteuttaa, tarkoitti se laajaa ja kattavaa vanhan talotekniikan peruskorjausta.

Peruskorjatussa ja laajennetussa hotellissa on yhteensä 296 huonetta, joista uusia 74.

Tästä seurasi päätös hotellin sulkemisesta urakan ajaksi, Vienonen kertoo.

Peruskorjauksen toteutti Consti. Työt aloitettiin tammikuussa 2018.

– Marskin hanke oli yksi suurimpia Constin tekemiä hotellin peruskorjauksia, työpäällikkö Mika Kupi ja vastaava työnjohtaja Kari Väänänen Constista toteavat. Suurimmat urakat olivat lisärakennuksen rakentaminen, perustuksen vahvistus ja talotekniikka.

Hotellin sijainti ydinkeskustassa oli myös vaativa: Lönnrotinkatu on liikenteellisesti tärkeä yksisuuntainen katu, joka muodostaa alkuosan Helsingin keskustasta Länsiväylälle johtavasta liikenneväylästä. Esimerkiksi torninosturi oli pakko sijoittaa Lönnrotinkadulle, kun lisäosaa rakennettiin. Kadun toinen kaista oli silloin kokonaan kiinni.

Hotelli huokuu pohjoismaista tyylikkyyttä ja rentoutta. Se on suunnattu niin liikematkustajille kuin matkailijoillekin.

Vahvistuksia

Vaikka Lönkan loven eli hotellin laajennusosan teräsrakenteinen runko suunniteltu mahdollisimman kevyeksi, aiheutti laajennusosa lisäkuormia perustuksille ja pilareille. Perustaa oli vahvistettava, ja se päätettiin tehdä pumppaamalla geopolymeeriä anturoiden alla olevaan maaperään.

Rakennesuunnittelija Keijo Saloviin Pontek Oy:stä kertoo, että polymeeri-injektointi valittiin vahvistusmenetelmäksi sopivien maaperäolosuhteiden takia.

– Pohjavettä jouduttiin pumppaamaan alas injektoinnin ajaksi, mutta muuten toimenpide sujui hyvin.

Myös laajennusosan kohdalla olevia pilareita vahvistettiin. Osa pilareista vahvistettiin mantteloimalla, osa kiinnittämällä U-muotoiset teräsprofiilit kahta puolen pilareita.

Uudistunut hotelli tarjoaa erikokoisia ja -tasoisia huoneita vaativaankin makuun.

Uuden talotekniikan mahduttaminen mataliin kerroskorkeuksiin vaati paljon työtä. Kerroksissa olleiden pienempien konehuoneiden purkaminen ja uuden sijoittaminen vesikatolle toi haasteita talotekniikan palkkiläpivienteihin.

Uusi konehuone sijoitettiin katolle vanhoihin saunatiloihin, ja uudet saunat hotellivieraille rakennettiin ensimmäiseen kellarikerrokseen.

Pontek on ollut mukana kahdessa aikaisemmassakin Marskin peruskorjauksessa. Niiden yhteydessä katutason lasirakenteista julkisivua on tuotu vähitellen ulospäin. Nyt julkisivu ei muuttunut muutoin kuin että pääoven kohdalle asennettiin pyöröovi.

Rakennuksen ulkoseinien tiililaattaelementit olivat säilyneet yllättävän hyvinä. Peruskorjauksen yhteydessä ne putsattiin ja saumat tiivistettiin. Tiililaatat käsiteltiin kyllästysimpregnointiaineella, jolloin talon julkisivu sai samalla vettä ja likaa hylkivän pinnan.

Uuden talotekniikan mahduttaminen mataliin kerroskorkeuksiin vaati paljon työtä.

Metsää ja kaupunkia

– Ikkunattomat huoneet olivat meidän kesähitti, Puranen naurahtaa. Ennätyksellisen kuuman kesänä aikana ikkunattomat Sleep-huoneet olivat hotellinjohtajan mukaan erityisen haluttuja, sillä ne pysyivät vilpoisina. Sleep-huoneet on suunnattu erityisesti liikematkailijoille, jotka kaipaavat unta ja rauhaa.

Ikkunattomia huoneita tehtiin uudistuksen yhteydessä kaiken kaikkiaan 55. Niitä on sekä peruskorjatulla puolella että kellarikerroksessa, jossa aiemmin oli autopaikkoja.

Seitsemännessä kerroksessa sijaitseva ikkunaton huone tehtiin vanhaan varastohuoneeseen. Vaikka neliöitä on vain 18, huone vaikuttaa tilavalta. Tilan tuntua tuo lähes koko takaseinän kokoinen valokuva vihreästä metsästä. Kylpyhuonekin on tilava luonnonkivilaattoineen ja kullanhohtoisine suihkuineen.

Marski by Scandic tarjoaa erikokoisia ja -tasoisia huoneita vaativaan makuun. Marskin sviitistä on upea näkymä Helsingin ytimeen: ikkunasta näkyvät Stockmannin tavaratalo, Ruotsalainen teatteri ja Pohjois-Espaa. Liikenteen äänet vilkkaalta Mannerheimintieltä eivät kuulu lainkaan ylös huoneeseen.

Päivänvalo suodattuu kauniisti lilanväristen verhojen läpi. Muu väritys huoneessa on tummaa: metsänvihreää, ruskeaa ja harmaata. Valaisimissa hohtaa messinki. Mustapintainen pöytä on Ilmari Tapiovaaran suunnittelema.

– Tapiovaara oli mukana suunnittelemassa alkuperäistä Marskihotellia, kertoo Johannes Sverlander ruotsalaisesta Koncept-toimistosta, joka vastaa hotellin uudesta sisustuksesta.

– Me katsomme suomalaista designia ruotsalaisesta perspektiivistä. Marskissa ajatus on ollut tuoda hotelliin sekä kaupunkia että metsätunnelmaa.

Kaupunkia on tuotu huoneisiin muun muassa valokuvaaja Seppo Alangon Helsinkiä esittävillä suurilla valokuvilla. Hotellin käytävämattojen kuvioista voi puolestaan bongata lähistön rakennuksia kuten uuden ylioppilastalon ja Ruotsalaisen teatterin.

Hotellin yleisissä tiloissa, aulassa, ravintolassa ja kahvilassa, toistuvat metsäisen tummat värit. Katutasossa sijaitseva Kahvila 7.01 on saanut nimensä säntillisenä miehenä tunnetun Marskin mukaan: Mannerheim kuulemma halusi juoda aamukahvinsa aina minuutin yli seitsemän aamulla.

Ruotsalainen sisustussuunnittelutoimisto on katsonut suomalaista designia ruotsalaisesta perspektiivistä. Ajatus on ollut tuoda hotelliin sekä kaupunkia että metsätunnelmaa.

Marskin peruskorjaus ja laajennus, Helsinki

Tilaaja: Valion Eläkekassa
Koko: noin 20 000 neliötä
Rakennusaika: 1/2018–5/2019
Kustannukset: noin 26 miljoonaa euroa

Teksti Marja Hakala | Kuvat Mikael Lindén

 

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.