Jorma Railio sanoo, että uuden asetuksen myötä LVI-suunnittelijoilla on mahdollisuus erottua luovuudella ja laadulla. Asetuksen soveltaminen käytäntöön kuitenkin myös hämmentää alan toimijoita.

LVI-suunnittelussa hämmennyksen aikaa

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on käynnistänyt maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen valmistelun asettamalla parlamentaarisen työryhmän. Tiilikaisen mukaan uudistus muokkaa suuresti suomalaista rakennettua ympäristöä. Tavoitteena on selkeyttää ja vähentää sääntelyä. Uudistuksen pitäisi olla valmis 2020-luvun alkupuolella.

Maankäyttö- ja rakennuslaista löytyy rakentamista koskevat yleiset edellytykset. Tarkemmat rakentamisen säännökset ja ohjeet ovat Suomen rakentamismääräyskokoelmassa, joka myös uudistuu.

Jorma Railio sanoo, että uuden asetuksen myötä LVI-suunnittelijoilla on mahdollisuus erottua luovuudella ja laadulla. Asetuksen soveltaminen käytäntöön kuitenkin myös hämmentää alan toimijoita.

Korjausrakentaminen 2018 -tapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa 6.helmikuuta puhui DI, Suomen LVI-liitto Sulvin asiantuntija Jorma Railio rakentamismääräyskokoelman sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyvistä muutoksista. LVI-suunnittelijoille tuttu D2/2012 on kumottu ja käytössä on 1009/2017, Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta.

Railion mukaan uudessa asetuksessa on pitkälti samoja asioita kuin D2:ssa, mutta jaottelu on hienosyisempää. Joitakin aiemmin D2:een liittyviä ohjeita on nostettu asetuksen tasoisiksi, esimerkkinä vähimmäisilmamäärä henkilöä kohden. Railio muistuttaa, että asetus määrittelee minimin, ja käytännössä mitoitusilmavirta on yleensä suurempi.

– Uusi asetus antaa suunnittelulle enemmän mahdollisuuksia, luovuudelle on enemmän tilaa. Samalla kuitenkin korostetaan suunnittelijan vastuuta, Railio sanoo. Hän myös toteaa, että alan koulutuksessa ei ole aiemmin opetettu käyttämään luovuutta, ja se voi hämmentää alalla jo olevia.

Asetus on voimassa, ja LVI-suunnittelijoille on tarjolla Sulvin koulutuksia uudistuksen haltuunottoon. Talotekniikkainfo.fi-sivustolla on julkaistu Sisäilmasto ja ilmanvaihto -opas, jonne on asiantuntijavoimin koottu opastuksia uuden asetuksen soveltamisen tueksi.

Teksti ja kuva: Jaana Ahti-Virtanen