Viimeisimmät julkaisut

Lujabetoni kehitti reaaliaikaisen betonirakenteen kosteusmittauksen

Lujabetonilta läpimurto betonirakenteiden kosteusturvallisuuden hallintaan: IoT -kosteusmittausjärjestelmä kokonaispalveluna koko Suomen markkinoille

Kuva: Lujabetoni. Kuva: Luja SmartConcrete –mittauspalvelun käyttöä

 

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Lujabetonin mukaan SmartConcreten avulla voidaan lisätä rakentamisen kosteusturvallisuutta, ehkäistä sisäilmaongelmia sekä optimoida työmaa-aikataulut luotettavasti ja laatu varmistaen.

Patentoitu Luja SmartConcrete betonirakenteen älykäs mittauspalvelu antaa Lujabetonin mukaan reaaliaikaisen tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta. Lisäksi palvelun avulla voidaan mitata sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa. Lujabetonin mukaan SmartConcreten ansiosta työmaa voi ajoittaa eri työvaiheet todellisiin kosteustietoihin perustuen. Järjestelmä mahdollistaa kosteusturvallisen rakentamisen ja edesauttaa sisäilmaturvallista rakentamista.

– Koska kuivumistekijöitä on useita ja betonin kuivumisen mekanismit ovat monimutkaiset, tuo Luja SmartConcrete välittömän hyödyn luotettavien reaaliaikaisten kosteustietojen muodossa, kertoo Lujabetonin kehityspäällikkö Miro Harjumäki.

– Luja SmartConcreten avulla saatujen ajantasaisten- ja historiatietojen avulla tavoitearvon saavuttamiseen tarvittava aika voidaan arvioida ja varmentaa tarkasti, Miro Harjumäki sanoo. Näin tekemällä vältytään liian aikaisilta tai liian myöhäisiltä kosteusmittauksilta sekä niistä syntyviltä ajallisilta ja rahallisilta kustannuksilta. Samalla rakentamisen luotettavuus ja kosteusturvallisuus parantuvat merkittävästi.

– Järjestelmästämme tekee ainutkertaisen käytettävä mittausteknologia sekä antureiden vaihdettavuus. Anturia varten asennetaan varaus betonivaluun ja anturi asennetaan paikalleen vasta valuvaiheen jälkeen luotettavalla, Lujabetonin patentoimalla tekniikalla. Anturiyksiköt lähettävät tiedon työmaan keskusyksikköön, joka siirtää mittaustiedot reaaliajassa pilvipalveluumme. Tulokset on asiakkaan valitsemien osapuolten luettavissa nettikäyttöliittymän kautta.

– Täydellinen langattomuus ja huolettomuus ovat järjestelmämme isoja etuja. Anturiyksiköiden akut kestävät jopa vuosia ja ne ovat vapaasti vaihdettavissa. Vuokraamme laitteet kohteeseen, joten isoja investointeja ei vaadita, kertoo Harjumäki. Lisäksi Lujabetoni tarjoaa palveluna järjestelmän asentamisen paikalleen, eli työmaalta ei vaadita mitään erikoisosaamista.

Luja SmartConcrete palvelee rakennusaikaisen kosteudenmittaamisen lisäksi yhtä hyvin myös myöhempää, rakennuksen käytönaikaista kosteudenhallintaa ja -mittaamista. Järjestelmän avulla voidaan havaita käyttövaiheen vesivuodot ja kosteusongelmat ennen niiden kärjistymistä sisäilmaongelmiksi.

Luja SmartConcrete -mittauspalvelu on jo käytössä referenssikohteissa mm. Lujatalon Porvoon lukion työmaalla, Firan rakentamassa toimitilakohteessa Helsingissä ja Skanskan asuinkerrostalokohteessa Espoossa. Luja Smart Concrete -järjestelmä on saatavissa paikallavalukohteiden lisäksi tehdasasenteisena Lujabetonin toiseen uutuustuotteeseen, välipohjissa käytettävään Luja-Superlaattaan.

– Hyödynnämme jo saamaamme palautetta ja dataa Luja SmartConcreten toimivuudesta tarkoituksenamme jatkuvasti kehittää palveluamme. Tuomme jatkossa myös betonin lujuudenkehityksen reaaliaikaisen seurannan Luja SmartConcreten ominaisuudeksi.

– Haluamme kehittämiemme tuoteuutuuksien avulla tehdä rakentamisesta laadukkaampaa, turvallisempaa, kestävämpää ja kustannustehokkaampaa, sanoo Harjumäki.

Lujabetoni on Luja-yhtiöiden betoniosaaja ja Suomen toiseksi suurin elementtivalmistaja. Se tekee kaikkea betonista: kivitalopaketteja, elementtejä, ratapölkkyjä, teräsbetonipaaluja, pihakiviä, harkkoja sekä valmisbetonia. Tehtaita Lujabetonilla on kaikkiaan 28, joista kolme Ruotsissa ja kolme Venäjällä. Lujabetonin vahvuuksia ovat vahva oma tuotekehitys sekä yli 60 vuoden kokemus betonista. www.lujabetoni.fi, facebook.com/lujabetoni

Luja on kolmannen polven perheyritys ja yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys on toiminut alalla yli 60 vuotta. Luja-yhtiöihin kuuluvat Lujatalo Oy, Lujabetoni Oy ja Fescon Oy. Konsernin liikevaihto on lähes 500 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 1350 työntekijää 27 paikkakunnalla. Lujalla on Suomen lisäksi toimintaa myös Ruotsissa ja Venäjällä. Lisätietoa Luja-yhtiöistä osoitteessa www.luja.fi, facebook.com/lujayhtiot

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>