Kuva: Light Cognitive, Hotel St.George Helsinki

Light Cognitivelle luonnonvaloa jäljittelevän led-paneelin patentti

Kuva: Light Cognitive, Hotel St.George Helsinki

Light Cognitiven uniikki valoteknologia poikkeaa merkittävästi kansainvälisestä tarjonnasta, ja se on yrityksen mukaan herättänyt kiinnostusta maailmanlaajuisesti.

– Meiltä on tilattu ratkaisuja sisustusprojekteihin aina Barcelonasta ja Kuwaitista asti. Kansainvälinen luksusbrändi halusi kuwaitilaisessa ostoskeskuksessa sijaitsevaan liikkeeseensä aitoa kattoikkunaa muistuttavan valoelementin ja valitsi yrityksemme luonnonvaloa jäljittelevän suurikokoisen pyöreän valopaneelin, toimitusjohtaja Ate Korkalainen kertoo.

– Patentoitu valoinnovaatiomme antaa monia mahdollisuuksia. Voimme luoda kiinteistöihin lisää arvoa ja käyttömahdollisuuksia virtuaalisilla ikkunaelementeillä. Pimeistä, ikkunattomista huoneista voidaan tehdä viihtyisiä ja valoisia kattohuoneistomaisia tiloja. Esimerkiksi L’Oréal Academy hyödynsi Helsingin ydinkeskustassa kellaritilan koulutuskäyttöön suuren valopaneelimme avulla, Korkalainen kertoo.

Kuva: Light Cognitive. Light Cognitive valoikkuna liiketilassa Kuwaitissa näyttää taivaalta

Valon jatkuvat väri- ja spektrimuutokset luodaan yhdistämällä useita erilaisia ledejä diffuusorin eli valoa läpäisevän pinnan takana. Eri aallonpituudet yhdistyvät saumattomasti pinnalla, jolloin syntyy kaunis ja tasainen, luonnosta tuttu spektritransitio. Innovaation on kehittänyt Light Cognitiven perustaja, diplomi-insinööri Sami Salomaa, ja se patentoitiin tänä keväänä Suomessa.

Häikäisemätön, pehmeä valopinta täyttää kiinteistöalan WELL Building Standardin valovaatimukset. WELL-standardin tavoitteena on tuottaa tiloja, jotka tutkitusti edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Suomalaisinnovaatiolla voi Light Cognitiven mukaan hyödyntää valon eri ominaisuuksia: oikeanlainen valo oikeaan aikaan edistää palautumista ja tukee luonnollista unirytmiä. Fysiikkaan pohjautuva päivänvalo-ohjelma toteuttaa automaattisesti päivän valonkiertoa, jolloin pimeimpinäkin kuukausina voi herätä joka aamu virkistävään auringonnousuun.

Päivänvaloa imitoiva valodesign soveltuu tukemaan myös kokonaisvaltaista potilaskokemusta. Hyvinvointia edistävää teknologiaa on hyödynnetty myös sairaalan hoitotiloissa.

– Sveitsiläinen sairaala asensi valomme maan alla sijaitseviin sädehoitotiloihinsa. Hoitoon saavuttaessa vallitsee rauhoittava iltaruskon valo. Hoidon jälkeen valomaisema muuttuu asteittain virkistävämmäksi, Korkalainen kertoo.

Valoteknologia mahdollistaa myös entistä aidommat virtuaaliluontotilat sisäympäristöön.

– Luonto- ja hyvinvointitrendin voimistuessa olemme huomanneet, että valaistusinnovaatiolle on kysyntää. Olemme innovaatiojohtaja, ja ensimmäinen yritys, joka on saanut patentin dynaamisen digitaalisen taivaankannen tuotteistamiselle, jonka ansiosta sisätilaan voidaan tuoda autenttinen luonnonvalokokemus, Korkalainen sanoo.