Havainnekuva. Ei vastaa yksityiskohtaisesti lopullista toteutusta.

Lehto rakentaa Resterille poistotekstiilien kierrätyslaitoksen Paimioon

Havainnekuva. Ei vastaa yksityiskohtaisesti lopullista toteutusta.

Resterin laitoksessa kierrätetään poistotekstiilit teollisuudelle, joka käyttää kuitua raaka-aineena. Uusioraaka-aineesta voidaan valmistaa esimerkiksi eristeteollisuuden materiaaleja ja komposiitteja.

Tuleva laitos pystyy vuosittain käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä kierrätyskuiduksi, mikä on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä.

Laitoksen rakennuttava Rester keskittyy laitoksen valmistuttua yritysten poistotekstiilien ja teollisuuden hukkamateriaalin jalostamiseen. Lounais-Suomen Jätehuolto käsittelee omalla linjastollaan kotitalouksien poistotekstiiliä kierrätyskuiduksi. Jalostuslaitos avataan Paimioon, jonne on tarkoitus rakentaa merkittävä kiertotalousyritysten ja tuotantolaitosten keskittymä.

Teollinen tila on kooltaan noin 3000 neliötä, ja Lehdon mukaan tilan neliöt on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman tehokkaiksi ja joustaviksi tekstiilikuitujen käsittelyä varten.

”Poistotekstiilin jalostuslaitos aloittaa tekstiilien kiertotalouden uuden aikakauden Suomessa. Yhteistyö Lehdon kanssa on ollut inspiroivaa. He ovat pystyneet luomaan meille nopeasti tilaratkaisut Suomessa ja maailmallakin melko uudentyyppiseen tuotannolliseen toimintaan. Meille tärkeää on ollut myös se, että rakentaja on ollut aktiivinen suunnitteluvaiheessa eri osapuolia huomioiden ja on tehnyt pitävän aikataulun ja budjetin hankkeelle. Lisäksi Lehto rakentaa uskollisena liiketoimintamme luonteelle: ekologisuus on huomioitu tilasuunnittelussa hyvin”, kertoo Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko.

Outi Luukon mukaan tekstiileistä syntyvä kierrätyskuitu voisi olla mahdollisuus myös rakennusteollisuudelle, joka käyttää vielä melko paljon neitseellisiä kuituja tuotannossaan.

”Autoteollisuudessa tekstiilien kierrätyskuitu on jo arkinen ilmiö esimerkiksi autojen sisustuksessa. Rakennusteollisuudessa kierrätyskuitu voisi hyvin korvata neitseellisiä kuituja esimerkiksi eristämisessä. Tässä on ympäristön kannalta todella kiinnostava ja valjastamaton resurssi tarjolla”, kertoo Outi Luukko.