Kuva: Lehto/Tietomalli

Lehto käynnistää oman tietomallikoulutuksen

Kuva: Lehto/Tietomalli

Tähän haasteeseen Lehto vastaa käynnistämällä työntekijöilleen oman LEKA-akatemian yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

”Tietomallien käyttöön perustuvalla yhteistyöllä on suuri taloudellinen ja aineeton merkitys, rakentamisen haasteita voidaan vähentää ja siten parantaa rakentamisen laatua. Tietomallin myötä rakennushankkeessa tuotettu tieto saadaan haltuun ja eri osapuolten käyttöön. Samalla sitä voidaan hyödyntää koko rakennuksen elinkaaren ajan”, kertoo Metropolia Ammattikorkeakoulun yliopettaja Päivi Jäväjä.

Lehdon LEKA-akatemian tavoite on tarjota täsmävalmennuksia talousohjattuun tietomallintamiseen ja rakennusprosessin digitalisointiin sekä nykyiselle henkilöstölle, että uusille työntekijöille.

Ketterää kehitystä ja valmennusta

LEKA-akatemian tietomallivalmennukset tarjoavat niin perustietoa tietomallintamisen käytännöistä kuin syventävää tietoa siitä, miten Lehdon talousohjattu tietomallintaminen tukee tuotantoprosessia. Valmennusten sisällöt keskittyvät tietomallien tehokkaaseen ja laadukkaaseen hyödyntämiseen, tietomallipohjaisen toimintamallin käyttöönottoon sekä yhteistoiminnallisen työtavan menetelmiin.

”Sisäisiä koulutuksia on ollut jo useita, esimerkiksi suunnittelujohdon ja johdon valmennuksia, sekä lukuisia pilottiprojektikohtaisia valmennuksia. Tietomallinnusta hyödynnetään kaikilla palvelualueilla ja tällä hetkellä tietomallipohjaista toimintatapaa kehitetään edelleen ketterin menetelmin noin 20 pilottiprojektissa. Valmennukset on koettu tärkeinä ja hyödyllisinä oman työn sekä yhteistyön kehittämisen kannalta”,avaa Lehto Groupin digijohtaja Tiina Talvitie.

Tammikuussa 2018 alkaa tietomallintamisen perusteet -valmennus, joka järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulun tiloissa Espoossa. Valmennus tarjoaa Lehdon työntekijöille perustiedot ja taidot tietomallien käyttöön ja hyödyntämiseen.

”Valmennuksessa suoritetaan malleihin liittyviä perustehtäviä; mallissa navigointia, tiedonhakua mallista, mallien tarkastusta, määrien ottamista mallista sekä tutustutaan tietomallien käyttöä ohjaaviin säädöksiin (YTV2012). Lisäksi yhtenä tärkeänä tavoitteena koulutuksessa on nostaa ymmärrystä tietomallien mahdollisuuksista ja hyödyistä rakennushankkeessa”, Jäväjä kuvailee.

Tietomallintamisen perusteet -valmennukset ovat erittäin suosittuja, sillä kevään kaksi ensimmäistä valmennusryhmää täyttyivät alle viikon kuluessa.