Viimeisimmät julkaisut

Lappeenrannan kaupunginteatteri vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia palkintoehdokkaana

Lappeenrannan kaupunginteatteri on yksi vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia palkintoehdokkaista. Muut ehdokkaat ovat Löyly Helsingin Hernesaaressa, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli Espoossa.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2016 kolmatta kertaa. Esiraati on valinnut finalistit.

Kuva: Minna Kivistö

Kuva: Minna Kivistö

Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hietamies iloitsee valinnasta.

– Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri on toteutettu totutusta poikkeuksellisella ja rohkeallakin tavalla kauppakeskuksen yhteyteen ja sen ainutlaatuinen ja uudenlainen konsepti sekä erityisesti moderni arkkitehtuuri on nyt onneksemme noteerattu.  Jo pelkästään Arkkitehtuurin Finlandia ehdokkuuskin on hieno palkinto hankkeessa mukana olleille. Erityiskiitos tästä kuuluu teatterin suunnittelijoille, Hietamies sanoo.

Vuonna 2015 valmistuneen teatterin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA. Pääsuunnittelijana on ollut arkkitehti Samuli Woolston ja hänen rinnallaan arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Janne Teräsvirta.

Mikko Hietamiehen mukaan jo teatterin suunnitteluvaiheessa oli selvää, että nyt suunnitellaan ja toteutetaan uraa-uurtavaa tulevaisuuden teatteria. Sijainti kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa on poikkeuksellinen, mutta myös tilaratkaisut ovat uraa-uurtavia. On poikkeuksellista, että kaikki tilat mahtuvat samaan kerrokseen. Puolestaan teatterin lavastetorni on kauemmas kaupungille näkyvä maamerkki.

– Itse teatterikerros kuitenkin eroaa selvästi kauppakeskuksesta: kolmannessa kerroksessa oivaltaa heti, että nyt tultiin teatteriin, Hietamies kuvailee.

Kaupungin keskustassa sijaitseva Lappeenrannan kaupunginteatteri sijoittuu Cityconin ja Ilmarisen omistaman kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosaan. Teatteri sijaitsee kolmannessa kerroksessa kansitasolta laskettuna. Teatterissa on 440-paikkainen suuri näyttämö ja 150-paikkainen pieni näyttämö, joka on niin sanottu mustalaatikkoteatteri.

Neljä erityyppistä olohuonetta

Esiraadin puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho luonnehtii ehdokkaita kaupunkilaisten olohuoneiksi, jotka edustavat omaleimaisuutta monipuolisissa käyttötarkoituksissaan ja ympäristöissään.

– Valitut ehdokkaat edustavat toiminnoiltaan erityyppisiä uusia rakennuksia ja ne sijaitsevat myös maantieteellisesti Suomen eri osissa. Yhteistä niille on, että ne ovat kaikki ihmisten yhteisiä olohuoneita – seurakuntatoimintaan, urheiluun, kulttuuriin ja vapaa-ajan viettoon liittyviä tiloja. Arkkitehtuurilla on kussakin kohteessa saavutettu kiinnostavuutta ja omaleimaisuutta ympäristössään, Pirjo Sanaksenaho kuvailee.

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Esiraadin mukaan lähtökohta, jossa iso julkinen rakennus sijaitsee toisen kaupallisen rakennuksen sisällä, muodostaa lopulta mielenkiintoisen asetelman uudenlaisen teatterirakennuksen synnylle. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään. Yleisötilat on käsitelty pelkistetyillä tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen väri- ja informaatiotulvalle. Yksitasoisen teatterin keskiössä tiiviinä pakettina ovat suuret salimaiset tilat. Tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle.

Palkinnon saajan valitsee entinen pääministeri Paavo Lipponen. Palkinnon voittaja julkistetaan 13. lokakuuta Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Lue Projektiuutiset-lehden esittely kohteesta alla olevasta linkistä.

Lappeenrannan kaupunginteatteri

 


Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>