Viimeisimmät julkaisut

Lakea: asuntojen Omaksi-rahoitusmalli kiinnostaa

Kun Lakea Oy kaksi vuotta sitten lanseerasi uudenlaisen rahoitusmallin asuntosäästämiseen, ei uudistuksen suosiota voitu vielä ennustaa. Nyt Lakean Omaksi-kohteet ovat hyvin kysyttyjä.

– Omaksi-kohteiden suosio on kova, etenkin pääkaupunkiseudulla, Lakean asiakkuusjohtaja Kristian Korpela sanoo.

Jyväskylän Kuokkalaan on rakenteilla uusi Omaksi-kohde, Puukuokka 2, jonka suunniteltu valmistuminen on vuonna 2017. Omaksi-asuntoja kohteessa on yhteensä 70 kpl. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto OOPEAA

Jyväskylän Kuokkalaan on rakenteilla uusi Omaksi-kohde, Puukuokka 2, jonka suunniteltu valmistuminen on vuonna 2017. Omaksi-asuntoja kohteessa on yhteensä 70 kpl. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto OOPEAA

Omaksi-mallissa asukas maksaa asunnon hinnasta seitsemän prosenttia, ja muuttaa sitten asuntoon vuokralle. Vuokrasumma koostuu vuokrasta, lainanhoitokuluista ja pääomavuokrasta. Asukas siis maksaa asuntoa pikku hiljaa itselleen. Ilman pankkilainaa, takauksia tai taloudellisia riskejä. Asuntojen rakentamisen lainat saavat valtion takauksen.

Kahdenkymmenen vuoden vuokra-ajan jälkeen asukas voi lunastaa asunnon itselleen. Lunastushinta sovitaan heti sopimusta solmittaessa.

Omaksi-malli on mahdollistanut omistusasunnon syrjään kiinni pääsemisen myös heille, joille kodin osto vapailta markkinoilta tuntuu taloudellisesti mahdottomalta. Lisäksi asumistukeen oikeutettu Omaksi-asukas säilyttää etuutensa, kuten normaalissa vuokrasuhteessakin.

– Vuokra-asunnosta tulee lopulta oma, kun jokaisessa vuokrassa maksetaan samalla lainan lyhennystä. Omaksi on uudenlaista asuntosäästämistä, Kristian Korpela sanoo.

Omaksi-asuntoja on ympäri Suomea yli 200 kappaletta. Kohteita on Seinäjoella, Oulussa, Jyväskylässä, Vaasassa ja Kuopiossa. Lisäksi noin 265 asuntoa on rakenteilla tai suunnitteilla Vantaalla, Turussa, Riihimäellä, Vaasassa ja Jyväskylässä. Kasvukeskuksissa: pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa uudenlaisella asumisen mallilla olisi tilausta.

– Asuntoon pääsee kiinni pienellä pääomalla, ja se kiinnostaa ihmisiä. Nyt vain tarvitsisimme tontteja myös tämänkaltaiselle asuntotuotannolle, perinteisen myyntikohteiden rakentamisen lisäksi, Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila toivoo.


Lakea Oy on 15 pohjalaisen kunnan omistama yhtiö, joka rakennuttaa valtakunnallisesti asuntoja sekä omaan omistukseen että tarjoaa monipuolista rakennuttajapalvelua muille toimijoille. Lakea Isännöinti tarjoaa laadukkaita isännöintipalveluja ja vastaa vuokraustoiminnasta. Lakealla on toimipisteet Seinäjoella, Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Riihimäellä. Yhtiö täytti viime vuonna 40 vuotta. www.lakea.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>