Viimeisimmät julkaisut

Koitsanlahden hoville Parikkalassa haetaan uutta käyttötarkoitusta ja omistajaa

koitsanlahden_hovi

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Koitsanlahden hoville Parikkalassa haetaan uutta käyttötarkoitusta ja omistajaa

Senaatti-kiinteistöt myy Parikkalassa sijaitsevan Koitsanlahden hovin tarjouskilpailulla. Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluu muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki sekä muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata.

Kiinteistöjen parasta suojelua on niiden aktiivinen käyttö.  Koska valtion käyttö Koitsanlahden hovin osalta on päättynyt, on tarkoituksenmukaista hakea sille uutta käyttöä ja uusi omistaja. Omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot ja -tavoitteet huomioon ottaen.

Senaatti-kiinteistöt hakee kohteelle vastuullista ja kohteen asianmukaiseen hoitoon sitoutuvaa sekä riittävät resurssit omaavaa uutta omistajaa.  Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä.  Ostajan tulee esittää selvitys, että kykenee taloudellisesti vastaamaan kohteen ylläpidosta ja korjauksista pitkälläkin aikavälillä sekä näkemys siitä, miten nämä kulut on tarkoitus rahoittaa. Tarjouskilpailun ratkaisee paitsi kauppahinta myös edellä mainitut seikat. Senaatti-kiinteistöt pidättää täyden oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset oman kokonaisarvionsa perusteella.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968. Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987, ja hiipunut museotoiminta lopetettiin syksyllä 1992, minkä jälkeen Hovi on ollut tyhjillään.  Kohteen hallinta siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille 2014 alussa, jolloin Senaatti-kiinteistöt aloitti kohteen myyntivalmistelut.  Näihin kuuluu muun muassa vaadittujen viranomaislausuntojen pyyntö ja kohteen rakennushistoriallisen selvityksen laatiminen.  Koitsanlahden hovia koskee rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukainen suojelu.

Koitsanlahden hovin myynti alkaa 28.2., jolloin tarkempi myyntimateriaali on luettavissa www.senaattimyy.fi sivustolla ja myynnistä ilmoitetaan myös lehdissä.

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö Kari Kervinen, p. 0205 811 864
kari.kervinen@senaatti.fi

Senaatti-kiinteistöt on valtion työympäristö- ja toimitila-asiantuntija, joka keskitetysti vastaa myös valtion kiinteistövarallisuuden myynneistä.  Valtion toimintatavan mukaisesti kiinteistöt myydään julkisella tarjouskilpailulla. Historiallisesti arvokkaissa kohteissa painotetaan kauppahinnan lisäksi myös muita näkökulmia, kuten suojelunäkökohtia ja riittäviä resursseja kohteen hoitamiseksi sen arvoa vaativalla tavalla. Lisätietoja myytävistä kohteista ja myyntitoiminnasta www.senaattimyy.fi

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>