Viimeisimmät julkaisut

Kristalli-uutuusikkunat kahdessa näyttävässä asuntomessukohteessa

Ikkuna- ja ovivalmistajan Tiivin Kristalli-uutuusikkunoita esitellään Seinäjoen asuntomessuilla kahdessa näyttävässä kohteessa: Villa Tangossa (12) ja Kannustalo Pohjanmaassa (24). Taulumainen, pelkistetty ikkuna on sekä teknisesti poikkeuksellisen korkeatasoinen että tyyliltään moderniin rakentamiseen ja vaativiin kohteisiin sopiva.

Asuntomessutalo Villa Tangon rakennuttajat Nina ja Sami Pahkala ovat halunneet rakentaa yläkerrasta koko perheen oleskelutilan. Järvimaiseman vuoksi yläkertaan valittiin isot, 2,5 metriä korkeat ikkunat.

Asuntomessutalo Villa Tangon rakennuttajat Nina ja Sami Pahkala ovat halunneet rakentaa yläkerrasta koko perheen oleskelutilan. Järvimaiseman vuoksi yläkertaan valittiin isot, 2,5 metriä korkeat ikkunat.

Tiivin pääkohde on messujen komein talo, Forte Kivitalojen Villa Tango. Viisihenkisen perheen kaksikerroksinen kivitalo sijoittuu aivan Kyrkösjärven padon tuntumaan.

Villa Tangoon on valittu näyttävät Tiivi Kristalli -malliston ikkunat. Huomiota herättävä ja käytännöllinen yksityiskohta on yläkerran olohuoneesta kattoterassille avautuva suuri Tiivin liukuovi.

Rakennuttajat Nina ja Sami Pahkala ovat halunneet rakentaa yläkerrasta koko perheen oleskelutilan, joten olohuoneesta avautuu liukuoven kautta vapaa kulkureitti sadan neliön kattoterassille. Olohuoneesta ja terassilta näkyy patovallin yli viereiselle Kyrkösjärvelle. Järvimaiseman vuoksi yläkertaan valittiin isot, 2,5 metriä korkeat ikkunat.

Vaikka liukuovi on iso, se toimii hyvin lastenkin käytössä.

”Olohuoneen ja kattoterassin välinen liukuovi on näppärä. Meillä on aiempaakin kokemusta Tiivin liukuovista: vaikka ovi on iso, se toimii hyvin ja viisivuotiaskin pystyy käyttämään liukuovea helposti”, Sami Pahkala kertoo.

Villa Tangon ikkunavalinnoissa haluttiin varautua pitkään käyttöikään. Täyskivitalon energiatalous on hyvä, joten myös ikkunoiden energiatehokkuuteen kiinnitettiin huomiota. U-arvot ovatkin poikkeuksellisen hyviä: kiinteiden ikkunoiden U-arvo on 0,7 ja avattavien 0,6.

”Pohjanmaan vaikuttava lasiseinä tuo olohuoneeseen oman erityisen tunnelman. Ikkunoiden piilosaranat ja pintahelattomuus mahdollistavat yhtenäiset taulumaiset ikkunapuitteet”, sisustussuunnittelija Helena Karihtala sanoo.

”Pohjanmaan vaikuttava lasiseinä tuo olohuoneeseen oman erityisen tunnelman. Ikkunoiden piilosaranat ja pintahelattomuus mahdollistavat yhtenäiset taulumaiset ikkunapuitteet”, sisustussuunnittelija Helena Karihtala sanoo.

Arkkitehti Kati Rasku: Pohjalaisuudesta kertovat ristikolliset ikkunat ja symmetrisyys

Kannustalo Pohjanmaa sijoittuu messujen pohjalaiskortteliin, joka käsittää viisi modernia pohjalaista “kaksfooninkista” omakotitaloa. Ne on sijoitettu kaaren muotoisen Tulikivimylly-pihakadun varrelle, joka muistuttaa perinteistä pohjalaista kylänraittia.

Pohjanmaan suunnitellut arkkitehti Kati Rasku on saanut inspiraatiota perinteisistä pohjalaistaloista: väri on punamultaa, julkisivut pohjalaiseen tapaan selkeitä ja ruutuikkunoilla varustettuja. Tekninen toteutus ylittää kuitenkin nykypäivän vaatimukset ja ikkunoiden laatu ja koko kuvastavat nykyaikaa.

”Pohjalaisuudesta tässä kohteessa kertovat punamullan väri ulkoasussa, selkeät linjat, ristikolliset ikkunat ja symmetrisyys, jota kuitenkin on hieman rikottu nykypäivän tilantarpeiden mukaan. Perinteisessä pohjalaistalossa lasipinta-alaa oli niukemmin kuin messutalossamme”, Rasku kertoo.

Talon tilat rakentuvat suuren tupakeittiön ympärille: kodikas asukkaiden yhteinen tila on tärkeä osa perinteistä pohjalaisuutta. Korkeutta valoisalla oleskelutilalla on enimmillään yli kuusi metriä, mikä vastaa nykyrakentamisen toiveisiin.

Vaikka alue on tiiviisti rakennettu, ikkunoista aukeavat miellyttävät näkymät suojaiselle sisäpihalle ja suojeltuun metsikköön. Yläkerrasta puolestaan näkyy läheinen Kyrkösjärvi.

”Isojen ikkunoiden ristikointia päädyin modernisoimaan selkeyttämällä yleisilmettä aiempaa väljemmillä linjoilla. Myös olohuoneen suuressa ikkunaseinässä ikkunat ovat ristikolliset. Siitä on näkymä suojaisalle omalle pihalle. Sama kaunis näkymä avautuu myös yläkerran aulasta. Näiden suurten ikkunoiden suunta pohjoiseen on hyvä, sillä näin talon sisätilat säästyvät paahteelta ja häikäisyltä. Silti luonnonvaloa tulee taloon runsaasti”, Rasku sanoo.

Suurten ikkunoiden vastapainona talossa on käytetty myös kolmeen neliömalliseen osaan jaettuja ikkunoita sekä pysty-, että vaakasuuntaisena. Ikkunoiden puitteet ja ristikot ovat mustanharmaat. Väri on hyvin voimakas, mutta Kati Raskun mukaan se sulautuu kokonaisuuteen kauniisti sekä toistuu myös sisustuksessa vahvasti.

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala: Tummat puitteet tuovat ryhtiä kokonaisuuteen

Pohjanmaan sisustussuunnittelija Helena Karihtalan mukaan Tiivin uudet Kristalli-ikkunat ovat itsessään niin kauniit, että talossa päätettiin käyttää mahdollisimman vähän verhoja. Ikkunoiden rooli onkin kohteessa merkittävä.

”Olohuoneessa ikkunoita on sijoitettu rinnakkain ja päällekkäin, mikä tuo huoneeseen erityisen tunnelman. Laajasta lasipinta-alasta huolimatta kokonaisuus on ryhdikäs, sillä tummat ikkunoiden karmit ja puitteet rajaavat kutakin yksittäistä ikkunaa”, Karihtala kuvailee.

Ikkunoiden karmit ja puitteet maalattiin mustiksi, sisällä erottuvat hyvin Kristallin sisustukselliset ominaisuudet eli piilosaranat ja pintahelattomat puitteet. Kokonaisuuden viimeistelevät lapsiturvalliset kaihtimet, joiden sisään kelautuva naru on myös siistin näköinen.

”Ikkunoiden koristeristikot ovat merkittävä tekijä talon ulkoasun perinteisen ilmeen luomisessa. Ne toistuvat läpi talon aina kylpyhuoneen ikkunoita myöten ja tuovat kodikkuutta.”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>