Viimeisimmät julkaisut

KOy Tampereen Hämeenkadunaukio

Pellava-toimitalo on Hämeenkadunaukion toimistorakennus

Aivan Tampereen sydämessä sijaitsee uusi toimistorakennus, jonne ovat siirtyneet Pirkanmaan ELY-keskuksen elinkeinot-, työvoima-, osaaminen- ja kulttuuri -vastuualueet, Tampereen TE-toimisto sekä joukko työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen liittyviä projekteja. Pellavatehtaankadun rakennuksesta on vain kivenheiton matka Tammerkosken rantaan ja joistakin ikkunoista on näkymä koskelle. Katutasoon on asettunut Ilonan viihdemaailma.

36 2Kiinteistö Oy Tampereen Hämeenkadunaukio on Kevan kokonaan omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö. Rakennuksen tontti oli ollut pitkään rakentamattomana, Kevan omistuksessakin melkein koko 2000-luvun. Sopiva käyttäjä tontille ja tuleville tiloille löytyi Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta sekä Tampereen työ- ja elinkeinotoimistosta.

ELY-keskus kilpailutti uudet toimitilat alkutalvesta 2008. Keva (entinen Kuntien eläkevakuutus) osallistui kilpailuun teettämällä suunnitelman ns. Centrumin tontille. Kilpailun tuloksena ELY-keskus ja TE-toimisto valitsivat Kevan yhteistyökumppaniksi tammikuussa 2009.

6 2– Liikkeelle lähdettiin kuin hauki kaislikosta. Me saimme toimeksiannon maaliskuun puolivälissä 2009, rakennuslupa jätettiin huhtikuun lopussa ja urakkalaskenta käynnistyi puolitoista viikkoa rakennusluvan jättämisen jälkeen, selvittää rakennuttajakonsulttina toiminut Juha Uotila A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä.

– Tässä aikataulussa ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kysyä urakat tavoitehintaisena projektinjohtourakkana. Onnistuimme saamaan asianmukaiset urakkatarjoukset ja päätös urakoitsijoista tehtiin kesäkuussa, jatkaa Juha Uotila.

– Rakentaminen alkoi naapurisuostumusten ja ympäristöselvitysten jälkeen pilaantuneiden maiden poistolla syyskuussa 2009 ja talo valmistui maaliskuussa 2011, kertoo rakennuspäällikkö Matti Heino Kuntien eläkevakuutuksesta.

– Hankkeessa oli suunnittelijoiden, toteuttajien kuin myös vuokralaisten ja ennen kaikkea tilaajan kanssa vuorovaikutteinen yhteistyö saumatonta, kiittelee Uotila kaikkia hankkeeseen osallistuneita.

 

18 2Vanhojen rakennusten kyljessä

Pellava-talo on rakennettu kiinni viereisiin, vanhoihin rakennuksiin. Muutoinkin alue on tiukkaan rakennettua, kapeakatuista, vanhaa Tamperetta.

Koska kyseessä on Pellavatehtaankadun ja Verkatehtaankadun kulmauksessa oleva talo, on rakennuksen toisessa päässä vanha Centrumin kiinteistö ja toisessa vielä vanhempi kiinteistö, jonka tamperelaiset tuntevat Konttorin talona.

– Rakentaminen ahtaalle tontille oli logistisesti melko haastavaa, sanoo työpäällikkö Ari Suokanto Skanska Talonrakennus Oy:stä.

– Liikenteellisesti paikka on jonkinlainen solmukohta, kadut ovat ahtaat ja melko vilkkaat eikä katuja voinut sulkea liikenteeltä. Tämä merkitsi sitä, että työmaalla ei voinut olla välivarastointia ja siksi aikataulujen tuli olla tarkkoja. Tämä puolestaan vaati työnsuunnittelulta resursseja ja osaamista.

Rakennuksen toinen haasteellinen kohta olivat perustukset. Naapurikiinteistöjen vanhat perustukset edustivat sen aikaista rakentamista ja siksi uudisrakennuksen perustamistapa oli normaalista poikkeava. Ari Suokanto sanoo, että selkokielisesti sanottuna vanhaa rakennusta piti tukea, ettei se sortunut monttuun. Sama tilanne oli myös rakennuksen toisessa päässä Pellavatehtaankadulla. Kaivanto oli tehtävä kuitenkin tarpeeksi syväksi, sillä uudisrakennukseen tuli kellaritiloja sekä autohallipaikkoja.

4 2Elinkeinotoiminnan, työllisyyden, osaamisen ja kulttuurin hyväksi

Kun Pellavatehtaankatu 25:n toimistotaloon astuu sisälle pohjakerroksesta, pääsee liukuportaita pitkin ensimmäiseen kerrokseen, jossa on TE-toimisto. Siinä katse kiinnittyy aulan kauniisiin kattovalaisimiin, jotka ovat XAL:in Vela Round Suspended -mallia. Avoimessa tilassa kiertyvät metalliportaat toiseen kerrokseen, jossa TE-toimiston tilat jatkuvat. Siellä sijaitsee Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, kuin myös siitä ylöspäin kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Viidennessä kerroksessa on avara yhteinen taukotila sekä ELY-keskuksen työhuoneita. Asiallisia toimistotiloja piristävät kirkkaat vastavärit maalatuissa seinäpinnoissa. Suurin kokoustila on Patruuna, jossa on 60 pöytäpaikkaa ja vielä parikymmentä tuolia lisäksi. Kerrosten omat kokoustilat näkyvät lasiseinän takaa, kerroksen keskiössä.

Pellava-toimitalon arkkitehtuurista on vastannut arkkitehtitoimisto Arkjaatiset Oy. Arkkitehdit Katri ja Mikko Jaatinen ovat laatineet arkkitehtiluonnokset, toteutussuunnittelusta vastasi arkkitehti Juhani Fried ja toimistoarkkitehtina toimi rakennusarkkitehti Jenni Raitoharju. Suunnittelu ulottuu sisustamiseen asti lukuun ottamatta alakerran ravintolamiljöötä.

– Muilta osin suunnittelimme kaiken muun paitsi irtokalustamiset, joita tilaaja järjesteli Kinnarpsin kanssa osin vanhoista ja osin uusista kalusteista. Eri kerroksille on pyritty luomaan omaa ilmettä omin kerrosvärein. Valoaula ja sen avoporras yhdistävät asiakaspalvelutilat yhteen, normaalisti näitä ylemmissä kerroksissa ei enää asiakkaita vieraile, sanoo Mikko Jaatinen.

– Toimistotilat on toteutettu sekä väliseinien että talotekniikan osalta muuntojoustojärjestelmällä. Aulan yhteydessä on useita asiakaspalvelutyöpisteitä, jotka intimiteettisuojasyistä eivät enää nykyisin voi olla avotiskillä. Niiden sijaan suunniteltiin lasiseinäkekioskeja, joita niitäkin voidaan periaatteessa siirrellä ja ryhmitellä uudelleen, jatkaa Mikko Jaatinen.

Toimitalossa työskentelee 270 henkilöä. Palvelut on koottu asiakkaiden asiointia helpottaviksi kokonaisuuksiksi eli maailmoiksi. Työn maailmassa palvellaan työnhakijoita ja yrittäjyyden maailmaan on koottu erilaisia yrittäjyyttä edistäviä ja tukevia palveluja. Kasvun ja kansainvälistymisen maailma tarjoaa yritysten rahoitukseen osaamisen palveluja, maaseutu- ja energia-maailma palvelee viljelijöitä ja muita maaseudun toimijoita sekä energiamuotojen kehittäjiä.

31 2

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Verkatehtaankadun puolelta viihdemaailmaan

Pellava-talo ei ole vain toimistorakennus, vaan sen katutason on vallannut Viihdemaailma Ilona.

– Sisään käydään yhdestä ovesta, mutta todellisuudessa sisällä on neljä eri baaria ja yksi ruokaravintola, esittelee ravintolapäällikkö Petri Kainulainen.

Villisika on ruokaravintola, johon on helppo tulla lounaalle vaikka yläpuolella olevista toimistoista. Bobby musiikkibaarin hienoutena on kaksi karaokekoppia, Live Clubilla on elävää musiikkia, huippuluokan äänentoisto ja kunnon lava isommallekin bändille. Tilaa voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Saana on sisustukseltaan Lappi-aiheinen, rauhallinen ja tyylikäs. Erikoisuutena on baaritiskin jatkuvasti jäässä oleva takaseinä.

Ravintolaan on rakennettu tupakointitilat sisälle, koska muutoin ulkona tupakalla käyvät asiakkaat saattaisivat häiritä viereisen naapuruston asukkaita. Hauska punainen Piccadilly Circus toimii tupakkahuoneena Bobby-baarin nurkassa. Pellava-talo antaa oivallisen mahdollisuuden musiikin soundeille, koska ilta-aikaan yläkerrosten toimistohuoneet ovat tyhjillään.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>