Viimeisimmät julkaisut

KOY Metsätapiola

KOY Metsätapiola on Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ja Metsäliitto Osuuskunnan yhdessä omistama kiinteistöyhtiö. Espoon Tapiolassa sijaitsevan rakennuksen arkkitehtuurista vastasi Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy.

KOY MetsätapiolaMetsäliitolle ja Melalle keskinäinen yhteistyö on tuttua jo pitkältä ajalta: KOY Metsätapiola on perustettu jo vuonna 1971, jolloin alettiin suunnitella nyt peruskorjauksessa olevaa A-toimistotaloa.

Tuttua molemmille rakennuttajaosapuolille on myös Helin & Co:n arkkitehtuuri, jota edustaa muun muassa aiemmin alueelle valmistunut Finnforestin toimitalo.

KOY Metsätapiolan uudisosa yhdistyy jo olemassa olleeseen A-toimistorakennukseen yhteisen ravintolaosan kautta. Uusi toimisto-osa on osin kolme- ja osin kuusikerroksinen. Maantason alle rakennettiin kaksi autohallikerrosta. Rakennuttajan edustajat olivat hahmotelleet kokonaisuutta pitkään, ja ovat nyt tyytyväisiä lopputulokseen.

– Halusimme talosta toiminnallisesti tehokkaan, taloudellisesti kannattavan ja käyttäjäystävällisen kokonaisuuden, toimitusjohtaja Tauno Nokelainen KOY Metsätapiolasta tiivistää.

– Lähtökohtana oli myös, että työtilojen ja työolosuhteiden pitää olla moderneja ja joustavia. Samoin tulevien viereisten asuintalojen asukkaille toimistotalon tuli olla miellyttävä ja sen piti sopeutua hyvin arvokkaaseen Tapiolan kaupunkikuvaan, sanoo johtaja Markku Kauppinen Metsä Groupin kiinteistöprojekteista.

KOY Metsätapiola kehittyy edelleen, ja seuraavan osan rakennustyöt ovat jo alkaneet.

Tapiolaan sopivaa

KOY Metsätapiolan rakennuspaikalla Länsiväylän läheisyydessä oli jo olemassa oleva kaava. Paikalle on hahmoteltu lisäksi pistemäisiä tornitaloja asuinkäyttöön. Kaavaprosessi toimistotalon aikaansaamiseksi oli pitkä ja vaiheikas, mutta jotakin kertonee se, että ainuttakaan valitusta kaavaehdotuksesta ei jätetty.

Rakennuksen mittakaava on haluttu pitää kohtuullisena, jotta rakennus sopeutuisi ympäristöönsä. Tämä pätee myös toimisto-osan rytmikkääseen aukotukseen. Julkisivussa käytetty vertikaalinen laskostava aihe tukee vaikutelmaa pienestä mittakaavasta, ja tuo samalla sisätiloihin monimuotoisuutta.

KOY Metsätapiolan kiinteistön massa on pohjaltaan L-kirjaimen muotoinen. Pitkän osuuden toisessa päädyssä seisoo jo olemassa ollut A-toimistorakennus, ja toisessa päässä kuusikerroksinen toimistotalo. Niitä yhdistää kahden kerroksen korkuinen ravintolaosa. Ensimmäisessä kerroksessa on vastaanottotilojen ja ravintolatilojen lisäksi yhteiskäytössä olevat 21 neuvottelutilaa. Kuusikerroksisen toimisto-osan jatkeena on poikittainen kolmikerroksinen, Nopaksi nimetty toimisto-osa. Yksi kerros noppamaisesta osasta on vuokrattu ulos.

Sisätilojen ratkaisut ovat tehokkaita ja muuntojoustavia. Toimistokerroksiin toteutettiin kaksikäytäväratkaisu, jossa käytävien väliin ja päätyihin sijoitettiin vaihtelevia yhteistiloja. Osa tiloista on huonekonttoreina, ja suurin osa maisemakonttorina, jossa kullakin työntekijällä on oma työpiste. Huonekonttorit antavat sisäpihalle päin, ja avokonttorit myötäilevät merelle päin suuntautuvaa julkisivua. Soveltuvin osin on käytössä myös ei-omistetut työpisteet enemmän liikkuville työntekijöille.

Julkisivuihin valittu valkoinen Tiileri-tiili yhdistää toimistotalot visuaalisesti Tapiolan moniin rapattuihin rakennuksiin.

Detaljiikkaa

KOY Metsätapiolan rakentaminen käynnistyi nopeasti. Rakennuttajatehtäviä hoiti Haahtela Oy, jossa projektinjohtajana toimi Eero Ojala ja työpäällikkönä Jari Pelkonen.

– KOY Metsätapiolan työmaan haasteet liittyivät toimisto-osan kohdalla lähinnä julkisivun poimutuksen tuomiin teknisiin haasteisiin paikallavaluissa, rakenteissa ja tiiveydessä, kertoo Jari Pelkonen, ja antaa tunnustusta suunnittelijoille oikea-aikaisuudesta ja sujuvasta suunnittelija-yhteistyöstä.

– Puurakenteisen ravintola-osan elementtien kohdalla haasteet olivat asennusteknisiä: puuelementit tuotiin työmaalle runkovaiheessa täysin valmiina, ja erikorkuisten pilareiden liittyminen muihin rakenteisiin toi lisädetaljeja asennuksiin. Samoin vaakarakenteiden liittyminen ulkoseiniin läpi koko seinärakenteen, Pelkonen jatkaa.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Energiatehokkuutta ja poimutusta

KOY Metsätapiolan A-talon ja uuden toimisto-osan välisen ravintolarakennuksen rakenneratkaisuksi valittiin kertopuupilarit ja liimapuupalkit. Kahden kerroksen korkuinen ravintolasali sisääntulon välittömässä läheisyydessä on hieno käyntikortti Metsäliitolle ja Melalle.

Uudisosan suunnittelussa panostettiin ympäristöasioihin ja energiatehokkuuteen. Talotekniikka ja valaistus sulautettiin osaksi monimuotoista sisäarkkitehtuuria. Huonetilat lämmitetään ja jäähdytetään kattoon asennettujen paneelien avulla, jolloin sisäolosuhteet ovat miellyttävät ympäri vuoden. Järjestelmä hyödyntää tehokkaasti ilmaisenergiaa. Talolle on haettu LEED-ympäristöluokitusta.

Toimistojen alla on kaksikerroksinen paikoituslaitos, jossa on 320 autopaikkaa. Sisäänajo toimii Elosalamantien puolelta. Paikoitushallin seinät tehtiin paikallavaluna, ja kansitasossa jouduttiin huomioimaan myös julkisivun vertikaalinen poimutus. Tulevien asuintalojen valmistumisen myötä KOY Metsätapiola saa noin 100 parkkipaikkaa lisää.

KOY Metsätapiolan rakennesuunnittelusta vastanneesta Vahanen Oy:stä oli mukana projekti-insinöörinä Mari Heino.

Sisustus osana kokonaisuutta

Sisustuksesta vastasi Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co.

– Suunnittelemme kokonaisuuksia, ja sisustus on olennainen osa kiinteistön kokonaisuutta, kommentoi projektiarkkitehti Mariitta Helineva.

Lopputuloksena KOY Metsätapiola on yhtenäinen niin sisältä kuin ulkoa. Vastaanoton ja ravintolaosan puumateriaali jatkuu tyylikkäinä aiheina muihin tiloihin, ja kukin sisätilan suunta on saanut oman, orientoituvuutta helpottavan tyylikkään värisävyn.

Kalustevalinnat täydentävät sisätilojen arkkitehtuuria, ja kiintokalusteet ovat varta vasten kohteeseen suunniteltuja. Saarni on vallitseva puulaji toimistokerrosten sisustuksessa.

Julkisivun laskostava aihe näkyy sisätiloissa inspiroivina nurkkauksina, persoonallisina looseina, jotka houkuttavat älynystyrät työhön. Hyvä akustointi teki avokonttoreistakin yllättävän hiljaisia.

Työtekijämäärään nähden tilat ovat väljän tuntuiset. Toimistokerroksissa on huone- ja avokonttoreiden lisäksi tiimitiloja, neuvottelutilojen ja puhelinkoppeja.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>