Kotkan Satama Areena on harjassa

Kotkan Kantasatamaan tulevan tapahtumakeskus Satama Areenan rakennustyöt ovat harjakorkeudessaan. Satama Areenan suuri roikkuva puukatto on nyt asennettu. Areenan avajaisia vietetään elokuussa 2023.

Merikeskus Vellamon ja Kotkan kantakaupungin väliin sijoittuvan Satama Areenan laajuus on noin 7700 bruttoneliömetriä.  Areenan tukirakenteina toimivat teräsristikot nousivat joulukuussa 2021. Puurungon asennustyöt käynnistyivät vuoden alussa 2022, ja ensimmäiset kaarevat kattopalkit päästiin asentamaan huhtikuussa. 

– CLT-elementtien asentaminen eteni vauhdikkaasti lohko kerrallaan, kosteudenhallinta huomioiden. Vesikaton vedeneristys tehtiin heti elementtiasennusten perään ja näin vaippa saatiin säältä suojaan mahdollisimman nopeasti. Erityinen onnistuminen oli yksinään 5000 kiloa painavien kaarevien puuelementtien asennus rakennuksen teräsrunkoon. Kaikki kymmenen palkkia asennettiin alle viikossa. Kyseessä on niin arkkitehtoninen kuin rakennustekninen taidonnäyte, josta hankkeen kaikki osapuolet voivat olla ylpeitä, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Kimmo Hyry

Puurungon päälle on asennettu näyttävä Rheinzink-julkisivupellitys, joka tummuu vuosien myötä. 

Nyt on käynnissä väliseinä- ja maalaustyöt, laatoitukset sekä talotekniikka-asennukset. Syksyllä käynnistetään sisäkaton puuverhouksien ja akustiikkaverhouksien asennuksia sekä rimaseinien koolauksia. 

Seinät ja välipohjat on valmistettu pääosin CLT-levystä. Puuta jää näkyviin seinissä ja välipohjien alapinnoissa. Aulan ja salin rakenteissa käytetään myös liimapuupilareita ja palkkeja. Kaikki puutuotteet valmistetaan SRV:n mukaan pohjoismaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. LVL-materiaali tulee Stora Enson Varkauden tehtaalta, liimapuut Versowoodin Heinolan tehtaalta, ja CLT-levyt Stora Enson Ruotsin Gruvönin tehtaalta. Puurunkourakoitsijana toimii Puurakentajat Rakennus Oy.

– Hankkeessa on etsitty yhdessä tilaajan, käyttäjän, urakoitsijan, suunnittelijoiden ja eri asiantuntijoiden kanssa hankkeen kannalta parhaat ratkaisut, joilla saavutetaan kokonaisuuden kannalta laadukkain mahdollinen toteutus. Hanketta toteuttamassa ovat puurakentamisen kovat ammattilaiset, joilla on kokemusta vaativammistakin CLT-rakenteisista kohteista, kertoo hanketta rakennuttavan Backstaff Oy:n projektipäällikkö Aleksi Sallinen.