Keskustan uimahalli, Pori

porin uimahalliPorin kaupungin syntymäpäivälahja

Kolmisen vuotta sitten Porin kaupunginvaltuusto päätti uuden uimahallin rakentamisesta. Päätös oli ajoitettu kaupungin täyttäessä 450 vuotta, ja vaikka elettiin tarkan euron aikoja, päätös myös piti. Päätöksessä ja sitä seuranneissa suunnitelmissa lähdettiin siitä, että nykyrakentamisen periaatteita noudattaen hallista muodostuu kylpylän ja perinteisen uimahallin tyylikäs kompromissi, toimiva ja kaikkinaiset erityisryhmien tarpeet huomioon ottava. Hyvät yhteistyökumppanit, ja varsinkin niitten läheinen sijainti, vauhdittivat suunnitelmien uusia ulottuvuuksia. Pori keskustan uimahalli onkin nyt maamme ensimmäinen aurinkoenergiahalli, jossa aurinkolämpökeräimillä ja -paneeleilla saadaan osa energiatarpeesta.

Rakennusliike MVR-Yhtymä urakoi

MVR-Yhtymä on Porista käsin operoiva, satakuntalainen rakennusliike. Toimitusjohtaja Matti Rantanen toteaa 10,3 miljoonan euron urakkaa hyvin sujuneeksi ja toteutetuksi.

-Ensimmäinen talvi oli kova, mutta pakkasistakin selvittiin. Sekä euroissa että kuutioissa uimahalli oli mittava työ, mutta aikataulussa pysyimme hyvin, sanoo Rantanen.

-Alihankkijat olivat lähes kaikki omasta maakunnasta, ja näin ollen myös iso osa rahasta jää tänne, muistuttaa Rantanen.

Parhaimmillaan uudella uimahallityömaalla ahersi lähes sata ihmistä. MVR-Yhtymä on toiminut yhteistyössä Porin kaupungin kanssa ennenkin. Porin kaupungintalon vaativa peruskorjaus on yhtymän töitä. Porin keskustan uimahallin valmistuttua MVR-Yhtymä peruskorjaa Euran uimahallia. Yhtymällä on meneillään myös kohteita Kankaanpäässä ja Ulvilassa.

_ESA6036MVR-Yhtymän tuotantojohtaja Rami Viitasaari löytää uimahallin rakentamisesta erikoispiirteitä.

-Tässä ei voitu lähteä siitä, että olisimme edenneet vaihe vaiheelta. Työmaa jaettiin lohkoihin. Toista lohkoa kun laatoitettiin niin toisesta puuttuivat vielä seinät.

Pieni mutkakin oli tulla matkaan.

-Viidenkymmenen tonnin painoisia jännitepalkkeja kun ryhdyttiin asentamaan, niin piti miettiä miten maa kantaa. Nosturille piti rakentaa omat perustukset parin metrin syvyyteen etteivät kellarikerroksen seinät olisi sortuneet, muistaa Viitasaari.
Yhteistyötä eritoten betoninvalajien ja -toimittajien kanssa Viitasaari kiittelee

-Rakennukseen tuli 5000 kuutiota betonia ja yhteistyö oli todella tiivistä.
Kuten toimitusjohtaja Matti Rantanen niin tuotantojohtaja Rami Viitasaarikin kiittelee yhteistyötä paikallisten aliurakoitsijoitten ja työntekijöitten kanssa. Porilaisin ja satakuntalaisin voimin sujuivat laatoitus, peltityöt, muuraus, vedeneristys ja betonityöt.

-Laaja konsultointi ja saumaton yhteistyö toivat hyvän tuloksen, muistuttaa Viitasaari.

Kolmen vuoden suunnittelun tulos

Vaatimukset ovat uimahallirakentamisessakin viime vuosina kasvaneet. Tämä on asettanut suunnittelijoitten työt aivan uuteen valoon. Samaan aikaan useat eri arkkitehtitoimistot ovat erikoistuneet eri aloille. Arkkitehtitoimisto Arktes ja arkkitehti Tapio Antikainen ovat vastanneet viime vuosina lukuisten uimahallien ja kylpylöitten suunnittelusta.

-Käyttötavat ovat muuttuneet, nyt altaissa juostaan, sauvakävellään, ja uimahalli suunnitellaankin nimenomaan käyttäjille, sanoo Porin keskustan uimahallin pääsuunnittelija Tapio Antikainen.

Käyttäjät onkin otettu huomioon, kun uimahallia katsastaa. Altaita on seitsemän, kaikki eri kokoisia ja erilaisia syväykseltään. Osin itse rakennuksen ulkopuolelle sijoitettu liukumäki palvelee niin aktiiviuimareita kuin lapsiakin.

-Uimahallihan on jo pelkästään liikuntapaikkana varasin monipuolinen, ja tarkoitus on ollut että mahdollisimman moni voisi sen palveluista nauttia, sanoo Antikainen.

Porin hallissa onkin kaikenlaiseen esteettömyyteen panostettu huolella.
Arkkitehti Tapio Antikainen toteaa yhteistyön sujuneen hyvin.

-Varsinkin aurinkopaneelien sijoittelu ja muut ulkonäölliset seikat saatiin hyvään lopputulokseen nimenomaan yhteistyöllä. Aurinkoenergiaratkaisut eivät näy ulospäin, kadulle. Antikaisen mukaan nämä ratkaisut tehtiin hyvässä yhteishengessä Aurubis Finland Oy:n (ent Luvata) kanssa.

-Teknologia-asiantuntija , tohtori Petri Konttisen kanssa saimme aikaan mielestämme hyvät ratkaisut, muistaa Antikainen.

_ESA6505

Aurubiksen innovaatio

Aurubis Finland Oy (ent Luvata) toi markkinoille, maailmankin mittakaavassa, uuden innovaation jossa aurinkokeräimet sulautuvat täysin rakennuksen esipatinoidun kuparijulkisivun arkkitehtuuriin. Järjestelmä on avannut uudenlaisia käyttömahdollisuuksia aurinkoenergialle silloin, kun aurinkokeräimet on haluttu integroida julkisivuun ilman arkkitehtonisia kompromisseja.

Aurubis kehtti ja demonstroi järjestelmää tehtaansa pilottilaitoksella Porissa puolentoista vuoden ajan. Ja tulokset olivat hyviä.

-Porin uudessa uimahallissa on kahdenlaisia aurinkokeräimiä. Patinoitu kuparinen julkisivu kätkee 80m2 seinään integroituja Nordic Solar -järjestelmämme aurinkolämpökeräimiä ja lisäksi uimahallin katolla on 200m2 perinteisiä tasokeräimiä, selvittää teknologia-asiantuntija Petri Konttinen, Aurubis Finland Oy:stä.

Uimahallirakennuksen aurinkokeräinten vuosituotto on yhteensä noin 120 000 kWh. Rakennuksessa on lisäksi 360 neliömetrin alueella aurinkosähköpaneeleita, jotka tuottavat noin 45 000 kWh vuodessa. Aurinkolämpökeräinten tuottama energia kattaa uimahallin lämmitystarpeesta 5% ja aurinkosähköpaneelien tuotto sähkön tarpeesta 3%. Järjestelmän suunniteltu tavoitekäyttöikä on 40 vuotta.

-Järjestelmää kehitetään edelleen. Nordic Solar on joustava järjestelmä, joka räätälöidään aina rakennuskohtaisesti. Myös järjestelmän soveltuvuutta jäähdytyskäyttöön tutkitaan ja demonstroidaan, kertoo Petri Konttinen.

-Nordic Solar on osa yrityksemme vastausta maailmalla keskeiseen haasteeseen vähentää hiilidioksidipäästöjä, muistuttaa Konttinen.

Teksti: Johnny-Kai Forsell
Kuvat: Esa Kyyrö

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.