Viimeisimmät julkaisut

Keskustakirjastosta tulee Oodi

Keskustakirjasto sai nimen – se on ”Oodi”. Helsingin kaupunginkirjasto järjesti Töölönlahdelle rakennettavasta uudesta kirjastosta lokakuussa avoimen nimikilpailun. Kilpailuun tuli kaiken kaikkiaan 2 600 ehdotusta, näistä 1 600 oli eri nimiä. Raati valitsi niiden joukosta voittajaksi eh-dotuksen ”Oodi”. Meddelandet på svenska finns bifogat.

Voittajanimen valitsi tuomaristo, joka kokoontui kaksi kertaa. Tuomariston puheenjohtajana toimi apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Viljanen toteaa, että nimeä valittaessa huolehdittiin, että se vastaa moniin vaatimuksiin.

oodi

Kuva: Keskustakirjasto

– Nimen tulee olla helposti muistettava, lyhyt, suuhun sopiva sekä taivutettava. Sen tulee olla myös helposti perusteltavissa kansainväliselle yleisölle ja toimia monilla eri kielillä. Nimeen tulee voida sisällyttää Suomi 100 –symboliikkaa ja on etu, jos se on sanana kaunis. Koska kyseessä on kirjaston nimi, sillä tulee olla kytkös kirjallisuuteen ja sitä kautta kirjastoon. Kuitenkaan ei haluttu koko Suomea, kirjallisuutta ja kulttuuria koskettavaa kirjastoa nimetä vain yhdelle henkilölle, vaikka hyviä perusteita esimerkiksi eri kirjailijoille omistetuista nimistä esitettiinkin. Näillä perusteilla kirjaston nimeksi valikoitui sana ”Oodi”, Viljanen perustelee valintaa.

Tuomaristo oli päätöksestä yksimielinen. Oodi-nimiehdotuksen lähetti Mirja Lounameri. Hänet huomioidaan kutsulla talon avajaisiin joulukuussa 2018.

Ajaton nimi demokratiaa ja sivistystä edistävälle rakennukselle

Kielitoimiston sanakirjan mukaan oodi on ”haltioituneen sävyinen lyyrinen runo”, jonka ei tarvitse olla mittaan kirjoitettu. Sanalla on pitkä historia: jo muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa oodi oli ylistyslaulu, milloin syntymäpäiväsankarille, milloin kuninkaalle.

– Nimi katsoo taaksepäin, on silti nykykieltä ja kuvastaa hyvin vuonna 2018 Töölönlahdella avattavan kirjaston luonnetta ja tehtävää. Oodi tulee olemaan ihmisten ja lukemisen talo, demokratian ja sivistyksen paikka ja lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja suomalaisille, Viljanen korostaa. Nimen katsotaan viestivän myös suomalaisen kirjastolaitoksen ja arkkitehtuurin korkeasta tasosta.

Nimellä on kaksi virallista kirjoitusasua:
1. Helsingin keskustakirjasto Oodi – Helsingfors centrumbibliotek Oodi – Helsinki Central Library Oodi
2. Kirjasto Oodi, Helsinki – Biblioteket Oodi, Helsingfors – Library Oodi, Helsinki

Tuomariston kokoonpano:
Ritva Viljanen, pj., apulaiskaupunginjohtaja, Helsinki
Tuula Haavisto, kirjastotoimen johtaja, Helsinki
Claes Andersson, kirjailija
Riina Katajavuori kirjailija,
Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Titta Lilja, opiskelija, Ruuti-ydinryhmän jäsen
Pirjo Lipasti, keskustakirjaston johtava suunnittelija, Helsingin kaupunginkirjasto
Arto Sivonen, suunnittelija, markkinointitoimisto Måndag
Hannu Sulin, johtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö
Sari Lehikoinen, siht., viestintäpäällikkö, Helsingin kaupunginkirjasto.


Uutta kirjastoa rakennetaan Helsingin keskustaan Töölönlahdelle. Se on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke, jota rahoittavat sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio. Rakennuksesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voitti ALA-arkkitehtien työ ”Käännös”. Kirjasto valmistuu joulukuussa 2018 ja sen arvioitu kävijämäärä tulee olemaan 2,5 miljoonaa asiakasta vuodessa. http://keskustakirjasto.fi/

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>