Viimeisimmät julkaisut

Kaupunkikeskus Ainoa kutsuu viihtymään vehreään Tapiolaan

Espoon Tapiolassa lokakuussa avattu kaupunkikeskus Ainoa aikoo palauttaa perinteikkään puutarhakaupungin entiseen loistoonsa. Urbaani viihtymis- ja kohtaamispaikka odottaa ensimmäisen vuoden aikana luokseen neljää miljoonaa kävijää. Ja jatkoa seuraa, sillä lopullisesti Ainoa on valmis vuonna 2017.

0F3B2447Teksti: Sari Okko
Kuvat: Mikael Lindén

Tapiola on ollut perustamisestaan, 1950-luvulta lähtien, ulkomaita myöten ihailtu puutarhakaupunki. Kaupunkikeskus Ainoa on osa laajaa kehittämishanketta, jonka tarkoituksena on
säilyttää Tapiolan asema dynaamisena kulttuurin ja liike-elämän keskuksena.

Kauppakeskusjohtaja ja Promote Tapiola Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Borg sanoo, että Ainoassa kiteytyvät yhteen usean vuoden suunnittelu, unelmat ja intohimo Tapiolasta vehreänä keitaana.

– Ainoa poikkeaa perinteisistä kauppakeskuksista jo sijaintinsa puolesta. Ainoa on osa koko Tapiolan keskustan kehittämistä, jossa autot ja pysäköintipaikat viedään maan alle ja kadut vapautetaan kävelijöille ja pyöräilijöille. Ainoasta tulee myös julkisen liikenteen solmukohta, kun uusi Länsimetro valmistuu, Borg kuvailee.

– Ainoan ympärille rakennetaan lisäksi laadukkaita asuntoja. Suunnittelussa yhdistyvät ympäri maailmaa ihaillun puutarhakaupungin perinteet moderneihin palveluihin ja kaupunkirakentamisen ratkaisuihin.

Kalevalaa kunnioittaen

Ainoa kunnioittaa nimenä Tapiolan perinteitä kalevalaisista paikannimistä.

– Kalevalassa Aino oli merkittävä hahmo. Halusimme tuoda nimen nykypäivään pilke silmäkulmassa a-päätteellä. Ainoan sisustustyyli, värit ja materiaalit pohjautuvat samaan tyyliin, joten nimi, tarina ja käytäntö kertovat samaa asiaa, Borg kertoo.

5G1D4175Keskeisen sijainnin ansiosta Ainoaan on helppo tulla pyöräillen, kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Autoilijoita ei luonnollisestikaan ole unohdettu, sillä kaupunkikeskuksen alapuolella olevassa parkkihallissa on jo tässä vaiheessa 450 autopaikkaa. Kokonaisuuden valmistuttua autopaikkoja on 2000.

Kaupunkikeskuksen 10 000 neliömetrin tiloista löytyy nyt yli 30 liikettä neljässä kerroksessa. Tarjolla on korkeatasoinen kattaus muotia, kauneus- ja hyvinvointipalveluja, urheilu- ja vapaa-ajan erikoisliikkeitä, ravintoloita sekä päivittäistavaraliikkeitä. Kun koko kaupunkikeskus valmistuu, liiketilaa on tarjolla 40 000 neliötä ja liikkeitä noin sata.

Kirsi Borg ei voi olla muuta kuin tyytyväinen lopputulokseen.

– Olen tullut mukaan hankkeeseen vasta hetkeä ennen avajaisia, joten olen nähnyt ja kokenut vain murto-osan asioista ja päässyt ns. ihastelemaan lopputulosta. Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista.

Tervetuloa olohuoneeseen

5G1D4250– Kaupunkikeskus Ainoa on suurin hankkeemme kautta aikojen, yhteensä noin 500 miljoonan euron summalla mitattuna, rakennuttajana toimineen LähiTapiolan Kiinteistövarainhoito Oy:n kiinteistörahastojohtaja Kim Särs sanoo.

– Työt sujuivat aikataulun mukaisesti. Kyse oli vanhan talon perusteellisesta saneerauksesta, jota laajennettiin alaspäin ja jonka sisätilat suunniteltiin samanaikaisesti rakentamisen edistymisen kanssa. Aikataulun pitäminen muuttuvassa ympäristössä edellyttää aina sitä, että kaikki hankkeeseen osallistuvat ovat erittäin kokeneita. Särsin mukaan Ainoaa lähdettiin suunnittelemaan tapiolalaisille ja Tapiolassa asioiville.

– Ainoan kehittämisen kautta voimme luoda uusia mahdollisuuksia asioida Tapiolassa ja viettää siellä aikaa. Materiaali- ja värivalinnoissa on otettu huomioon Tapiolan puutarhakaupungin piirteitä ja kuvituksessa Kalevala-aiheita.

– Olemme halunneet luoda kaupunkikeskuksesta puhdaslinjaisen ja vehreän olohuoneen sekä alueen asukkaille että kauempaakin tuleville, Särs toteaa.

– Jo ennen kaupunkikeskuksen suunnittelun aloittamista haastattelimme 400 tapiolalaista, jotta voisimme ottaa huomioon heidän toiveitaan ja tarpeitaan. Mielestämme olemme onnistuneet toteutuksessa tälläkin rintamalla hyvin.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Jotain uutta ja vanhaa

Arkkitehtitoimisto Innovarch Oy:lle Ainoa on ollut mielenkiintoinen ja mittava ponnistus. Lähtökohtana oli luoda vanhan Sokos-tavaratalon runkoon toimiva, helposti tavoitettava ja moderni kauppakeskus.

5G1D4361– Kiinteistön sijainti Tapiolan vanhan, suojellun osan ja uudemman, tulevassa kaavassa paikoin runsaasti lisää rakennusoikeutta sisältävän vyöhykkeen rajalla, oli erittäin merkittävä lähtökohta, pääsuunnittelija, arkkitehti Jaakko Hassi sanoo.

– Oli selvää, että sisätilat ja talotekniikka uusittaisiin täysin, mutta ulkoarkkitehtuurin päälinjauksissa tuli pitäytyä vanhassa. Uutta myymälätilaa oli vallattava kellarista ja maan alta niin paljon kuin mahdollista – ilman, että rakennuksen maapinnan yläpuolinen massa kasvaisi kaupunkirakenteellisesti herkällä paikalla.

Moniulotteiset pysty- ja vaakayhteydet ympäröivään katuja liikenneverkkoon, tulevaan metroon ja keskuspysäköintiin sekä ympäröiviin kiinteistöihin olivat Hassin mukaan hankkeen
keskeisiä mahdollisuuksia.

Arkkitehdin näkökulmasta vanhasta tavaratalosta haluttiin rakentaa korkeatasoinen, uusi kauppakeskus, jossa Tapiolan perinteet yhdistyvät uuteen kaup-pakeskusarkkitehtuuriin. Alueelle haluttiin myös luoda jotain sieltä aiemmin puuttunutta.

Tapiolan tarina jatkuu

– Inspiraatiota ja henkeä haettiin vanhan Tapiolan kansainvälisesti merkittävästä puutarhakaupunkiarkkitehtuurista ja sen edustamasta pohjoismaisesta 1950–1960-lukujen modernismista.

Toisaalta tavoitteena oli luoda sisätiloista ajanmukaista 2010-luvun kauppakeskusinteriööriä. Haasteena oli linkittää kaupallisen suunnittelun tavoitteet lämpimään kodikkuuteen ja moderniin raikkauteen, Hassi kuvailee.

Keskeinen toiminnallinen elementti on rakennuksen diagonaalisesti halkaiseva, Tapiolan kaupallisen ”hot spotin” sekä Kulttuurikeskuksen, Garden-hotellin ja uimahallin yhdistävä reitti. Toinen keskeinen toiminnallinen teema on mahdollisimman sujuvien maatasoyhteyksien luominen eri tasoilta rakennusta ympäröivään kaupunkirakenteeseen.

Sisämiljööseen luotiin harkitut aksentit: ovaalinmuotoiset keskustilat ja niihin liittyvät, veistosmaiset kierreportaat. Keskeiset ulkoarkkitehtuurin uudet elementit näkyvät mm. uudistetuissa asiakassisäänkäynneissä sekä itäisen julkisivun täysin uusissa näyteikkunoissa.

– Rakennusvalvontavirasto suhtautui ulkoasuun liittyviin muutoksiin lähes samalla kriittisyydellä kuin suojeltuun rakennukseen, mikä tuli pienoisena yllätyksenä. Uskon, että Ainoa on vahva signaali siitä, että Tapiolan tarina voi jatkua elävänä kaupunkikeskuksena.

Uutta ilmettä katualueille

5G1D4370Rakennuttajakonsulttina toimineen Indepro Oy:n vastuulle kuului kohteen rakennuttaminen ja rakennustekninen valvonta.

– Kohteessa oli poikkeuksellisen paljon viranomaisiin ja naapurikiinteistöihin liittyviä selvitystöitä. Myös erilaisten lupien, sopimusten ja rasitteiden määrä oli projektin moninaisuuden takia todella suuri, projektipäällikkö Veikko Penttinen kertoo.

Työmaan ympärillä on ollut samanaikaisesti käynnissä useita muita työmaita, joiden kanssa pidettiin jatkuvaa neuvotteluyhteyttä työmaalogistiikan ja rakennustöiden yhteensovituksesta.

– Yhteistyössä sovittiin esimerkiksi keskuspysäköintiluolaston rakentajien kanssa viikoittain työajat, jolloin alapuolen räjäytystöitä ei saanut tehdä, jotta kauppakeskuksen rungon betonivalut saivat kovettua riittävään lujuuteen ilman rikkoutumisvaaraa.

Indepro on ollut mukana neuvotteluissa myös energiayhtiön kanssa, jonka kanssa sovittiin Tapiolan keskukseen tuotavasta kaukokylmäputkituksesta. Ainoa onkin ensimmäinen kaukokylmäjärjestelmään liittynyt Tapiolan keskuksen kiinteistö. Samoin uutena järjestelmänä sähkönsyöttö tulee nyt kahta erillistä ja toisensa korvaavaa syöttölinjaa pitkin, minkä ansiosta kiinteistön omaa varavoimakonetta ei enää vaadittu.

Indeprolle kuului myös kaupungin tilaamana kiinteistöä ympäröivien katualueiden rakennuttaminen. Tavoitteena on ollut luoda uusi ilme kevyenliikenteen reitteihin vanhaa kunnioittaen. Tämä näkyy mm. kaupunkikeskuksen itäpäässä, johon on suunniteltu uudet portaat, istutus- ja vesiallaselementit sekä nykyaikaistettu valaistus suojeltujen kioskirakennusten ympäristöön. Katuaihe jatkuu aikanaan metroasemalle asti.

Teknisesti haasteellisimpia kohteita olivat Penttisen mukaan rakennuksen rungon muutostyöt. Koko rakennusmassa siirrettiin porapaalujen varaan ja rakennuksen alta louhittiin kalliota nelisen metriä. Tämän jälkeen valettiin uudet perustukset ja vanha runko liitettiin perustuksiin jatketuilla pilareilla. Rakennuksen sisään tehtiin useita uusia hissi- ja porraskuiluja, joissa huomioitiin rakenteiden jatkaminen aikanaan keskuspysäköinnin luolaan.

Kitkatonta yhteistyötä

Rakennesuunnittelusta vastannutta Aaro Kohonen Oy:tä Ainoan työmaa työllisti syyskuusta 2011 lähtien.

5G1D4319– Yhteistyö rakennuttajan, suunnittelijoiden ja projektinjohtourakoitsijan kanssa on toiminut kitkattomasti ja hyvässä hengessä. Viikoittaisissa suunnitelma-katselmuksissa kävimme läpi mahdolliset muutokset, suunnitelmien väliset ristiriidat ja suunnitelmatarpeet, mikä auttoi työn jouhevaa etenemistä, projektipäällikkö Jari Tirronen kertoo.

Kohteen vaativuus edellytti erityismenettelyä ja rakennesuunnitelmien ulkopuolista tarkastusta. Vaativia rakenteita olivat vanhan rakennuksen tuenta väliaikaisten teräsporapaalujen varaan alapuolisen kerroksen lisälouhinnan vuoksi, vanhojen kantavien rakenteiden purun aikaiset tuennat ja ns. ”välipalan” paikalla valettu jälkijännitetty kansirakenne.

– Rakennuksen stabiliteetti alapuolisen louhinnan aikana eri liikuntasaumalohkojen osalta varmistettiin kellaritilojen kohdalla väliaikaisin teräskehin. Vanhojen rakenteiden siirtymiä seurattiin säännöllisesti. Havaitut painumat olivat maksimissaan 19 mm johtuen teräsporapaalujen ja uusien betonipilarien kokoonpuristumasta.

Liukuportaiden kääntö diagonaalisesti sekä vanhojen kantavien porraskuilujen purku olivat Tirrosen mukaan haasteellisia hankkeita niin toteutettavuudeltaan kuin työturvallisuudenkin kannalta. Urakoitsijan kanssa yhteistyössä löydettiin toimivat ja turvalliset ratkaisut.

– Lopputuloksena syntyi moderni, nykytrendien mukainen kokonaisuus vanhojen ehostettujen kuorien sisälle. Kaupunkikeskus lisää varmasti Tapiolan vetovoimaa, Tirronen pohtii.

Onnistumisen tunne syntyy

– Ainoa on ollut haastava ison organisaation projekti, sisältäen infra-, korjaus- ja uudisrakentamista. Työmaan vahvuus oli suurimmillaan yli 300 henkilöä, pääurakoinnista vastanneen Lemminkäinen Talo Oy:n työmaapäällikkö Timo Arponen kertoo.

Pääurakoitsijan näkökulmasta haasteellista oli projektin monimuotoisuus, vanhojen rakenteiden huomioon ottaminen ja yllätyksellisyys, tulevien vuokralaisten toiveet ja niiden sovittaminen aikatauluun sekä kaiken siirto varsinaiseen tuotantoon. Omat haasteensa toi myös työmaan ympäristö sekä ympärillä olevat työmaat ja liikehuoneistot.

– Kaikki tämä vaikutti huomattavasti työvaiheiden toteutusjärjestykseen ja pakottivat usein tekemään erityisjärjestelyitä työvaiheiden toteutussuunnitelmiin, Arponen sanoo.

– Kaikki haasteet ratkottiin hyvällä tiimityöllä. Myös viranomaisten kanssa yhteistyö sujui jouhevasti projektin eri vaiheissa. Valmistumisvaiheen loppukiireessä mukana oli vahva yhteishenki, kun kaikki halusivat saada kauppakeskuksen aikataulussaan valmiiksi. Onnistumisen tunne on vahvistunut avajaisten jälkeen pienellä viiveellä.

Kaupunkikeskus Ainoa
Bruttoala : 18 176 brm²
Tilavuus : 97 559 m³
Rakennusaika : 1/12–10/13
Rakennuskustannukset : n. 45 milj. euroa (alv. 0%)
Rakennuttaja : LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy
Arkkitehti : Arkkitehtitoimisto Innovarch Oy, pääsuunnittelija arkkitehti Jaakko Hassi
Rakennuttajakonsultti : Indepro Oy, projektinjohtaja Timo Kurki
Rakennesuunnittelija : Aaro Kohonen Oy
Pääurakoitsija : Lemminkäinen Talo Oy

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>