Viimeisimmät julkaisut

K-citymarket Mäntsälä

Täyden palvelun kauppakeskus

K-citymarket Mäntsälä avasi ovensa keskikesällä uudistettuna. Päivittäistavarakauppa on saanut rinnalleen laajan valikoiman käyttötarvikkeita, muun muassa muodin, kattamisen ja kauneudenhoidon tuotteita. Myös erikoisliiketoiminta on laajentunut. Kauppakeskus sijoittuu kunnan keskustan lähelle hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

K-Citymarket MäntsäläUuden kauppakeskushankkeen kokonaisinvestointi on ollut 25 miljoonaa euroa ja se on työllistänyt parhaimmillaan noin 150 rakennusalan ammattilaista.

Kauppakeskuksen kokonaispinta-ala, johon lukeutuu liiketilat, takatilat ja parkkihalli, on 18 400 neliömetriä. Myymälätila on suuri sekä avara ja uusi ja vanha osa nivoutuvat yhteen saumattomasti myös runkorakenteen osalta.

Parkkipaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi. Paikkoja on yhteensä 307 ja niistä 250 sijaitsee parkkihallin laajennusosassa, loput sijoittuvat sisäänkäynnin yhteyteen piha-alueelle.

Tässä hankkeessa toteutusmalli on ollut erilainen kuin jos lähdettäisiin puhtaalta pöydältä suunnitteluttamaan ja rakennuttamaan uutta kaupan tilaa. Vanha market oli toiminnassa koko hankkeen ajan. Rakentamisen maailman yhdistäminen liiketoiminnan ylläpitoon onkin ollut erittäin monitahoinen asia.

– Asiakasturvallisuus on esisijaisen tärkeä asia. Toinen seikka, joka tällaisessa rakentamisen mallissa nousee polttopisteeseen, on päivittäisen tavaraliikenteen sujuvuuden takaaminen. Kolmantena seikkana on edellä mainittujen toi-mintojen ja työmaalogistisen liikenteen sekä työmaarutiinien samanaikaisuuden sujuvuus ja turvallisuus. Kun yhtälöön yhdistetään hankkeen aikataulu ja kustannusrakenteen pysyminen suunnitellussa puitekehyksessä, niin kukin saa varmasti kuvan siitä, että kyse on monimuotoisesta rakentamisen tavasta, kertoo Keskon rakennuspäällikkö Matti Kujala.

Arkkitehtuuriin panostettiin kiitettävästi

Kaupunkikuvallisesti K-citymarket sijoittuu avaraan maisemaan näkyvästi pää-liikenneväylän viereen ja sitoutuu ympärillä olevaan rakennuskantaan hyvin. Lämpökäsitelty puu ja lasi nousevat rakennusmateriaaleina tärkeään rooliin yhdessä kasettipintojen kanssa massoittelussa kuten myös orientoitavuuden suhteen.

Molemmat sisäänkäynnit ovat lämminhenkisiä arkkitehtuuriltaan vaakasuuntaa korostavien puupintojen myötä. Lasi nousee esiin parkkihallien lasilankkuseinien muodossa ja on myös osa vertikaalia massoittelua kadunvarren julkisivussa.

– Panostimme julkisivujen suunnitteluun. Puulla ja lasilla sekä kasettiverhoilun avulla olemme saaneet aikaiseksi monipuolisen ilmaisun, joka sopeuttaa rakennuskompleksin kaupunkikuvaan, kertoo arkkitehti Jouko Tomminen Innovarch Oy:stä, jossa suunnitellaan paljon nimenomaan kaupan tiloja.

Asuinrakennusten puolella julkisivut myötäilevät sommitelmiltaan ympäristön muotokieltä, väritystä ja mittakaavaa. Punaiset portit aksentoivat sisäänkäynnit hauskalla ja pirteällä tavalla.

Mäntsälän K-citymarketissa yhdistyy päivittäistavarakaupan tarjonta erikoisliik-keiden valikkoihin. Sisäänkäynnin varrella on Hesburger-ravintola, jossa voi lepuuttaa jalkojaan ostosten lomassa.

Urakointi jaettiin kolmeen vaiheeseen

Vastaava mestari Pentti Salmi Lemminkäinen Talo Oy:stä kertoo, että hanke oli jaettu kolmeen vaiheeseen, kolmen uudisosan rakentamiseen ja lisäksi vanhan osan saneeraukseen. Se, että kauppakeskus palveli koko urakan ajan asiakkaitaan, antoi hänen mielestään lisämausteen rakentamiselle.

– Aloitimme helmikuussa 2011 ja työ oli valmis 2012 kesäkuussa. Ensimmäi-sessä vaiheessa teimme väliaikaisen lastauslaiturin, minkä jälkeen pääsimme purkamaan vanhan lastauslaiturin alueen ja rakentamaan uutta. Toisessa vai-heessa urakoitiin suurin osa uudesta liiketilasta ja rakennettiin Sälinkääntien ajoluiska. Kunta hankki meiltä myös tieurakan tuolloin. Parkkitila otettiin käyt-töön joulumyynnin alussa.

Kolmas vaihe alkoi tammikuussa 2012 ja silloin valmistui Sälinkääntien puoleinen pääty. Kevään aikana saneerattiin myös vanhan kaupan osa.

– Kaivuu-urakka ja paalutus olivat haasteelliset, koska tilaa ei ollut liiemmin käytettävissä ja kulkihan liikenne ympärillämme koko ajan. Kolmanteen osaan kuului pienliiketilan laajennus ja vanhan osan uudistaminen, summaa Pentti Salmi Lemminkäinen Talo Oy:stä.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>