Viimeisimmät julkaisut

Jumiskon vesivoimalaitos kunnostetaan

PVO-Vesivoiman Kemijärvellä sijaitsevan Jumiskon vesivoimalaitoksen peruskunnostus on alkanut. Peruskunnostus lisää voimalaitoksen kykyä tuottaa sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätösähköä sekä lisää energiatehokkuutta.

Jumiskon vesivoimalaitoksen peruskunnostuksessa korvataan 1950-luvulta peräisin oleva voimalaitoksen turbiini kokonaan uudella sekä vaihdetaan käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät moderneihin järjestelmiin. Lisäksi huolletaan voimalaitoksen generaattori.

Voimalaitoksen teho kasvaa 1,5 megawattia ja energiantuotanto 6 gigawattituntia vuodessa. Teho ennen peruskunnostusta on ollut  25,8 megawattia. Uuden turbiinin toimittaja on tšekkiläinen ČKD Blansko Holding, a.s. Uudet sähkö- ja automaatiojärjestelmät toimittaa Insta Automation Oy.

PVO-Vesivoiman mukaan Jumiskon voimalaitos on sähköjärjestelmän tasapainon kannalta välttämätöntä säätövoimaa tuottava laitos. Uusiutuvan vesivoiman tuottamaa tasapainottavaa sähköntuotantoa tarvitaan kasvavan tuuli- ja aurinkovoiman rinnalle.

– Modernien laitteistojen ansiosta voimalaitoksen kyky tuottaa uusiutuvaa sähköä joustavasti ja luotettavasti paranee. Uusi turbiiniteknologia on aiempaa tehokkaampi, ja ajanmukaiset sähkö- ja automaatiojärjestelmät parantavat säätömahdollisuuksia sekä tehostavat käytönvalvontaa myös etänä. Myös energiatehokkuus lisääntyy, kertoo PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä.

Työt voimalaitoksella ovat alkaneet suunnitellusti maaliskuun puolivälissä. Voimalaitos otetaan uudelleen käyttöön kesäkuun lopulla. Korjaustyöt eivät näy voimalaitoksen ulkopuolelle, sillä voimalaitos sijaitsee syvällä kallion sisällä, jonne vesi johdetaan tunnelia pitkin. Töiden yhteydessä puhdistetaan ja korjataan tunnelin suuaukkoja sekä säännöstelypatojen rakenteita.

Peruskunnostuksen aikana säännöstelyssä noudatetaan normaaleja lupaehtoja. Säännöstelyjärvien vedenpintaa laskettiin lumen alla, jotta kevättulvat mahtuvat täyttämään järvet.

– Virkistyskäyttö on otettu remontin suunnittelussa huomioon. Tavoitteena on, että alkukesällä veden pinta järvissä on virkistyskäytön kannalta sopivalla korkeudella. Vedenkorkeuksia ja virtaamia seurataan ja säännöstely suunnitellaan kevään aikana tarkasti, Juha Kähkölä sanoo.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>