Ecotelligent Oy:n puurakenteinen tietoliikennemasto asennettuna. Kuva: INWIT.

Italian ensimmäinen puurakenteinen tietoliikennemasto on kotoisin Liperistä

Italialainen INWIT on pystyttänyt ensimmäisen puurakenteisen tietoliikennemastonsa. Suomalaisesta puusta tehdyn 40-metrisen maston valmistaja on pohjoiskarjalainen  Ecotelligent. 

Ecotelligent Oy:n puurakenteinen tietoliikennemasto asennettuna. Kuva: INWIT.

Italialainen tietoliikenneinfran palveluja tarjoava INWIT on pystyttänyt ensimmäisen puurakenteisen tietoliikennemastonsa Pohjois-Italiaan. Masto turvaa matkapuhelinverkon kuuluvuutta ja hätäpuheluja.

Uusi liimapuurakenteinen masto korvaa aiemman teräsrakenteisen maston.

— Pyrimme valinnallamme vastuullisuuteen ja kestävyyteen. Velvollisuutemme on löytää ympäristövaikutuksia vähentäviä materiaaleja, jotka sopivat paremmin maisemaan. Liimapuu on erinomainen valinta luomaan aiempaa kestävämpää ympäristöä, sanoo INWITin toimitusjohtaja Giovanni Ferigo.

Puurakenteisia tietoliikennemastoja valmistavan, Pohjois-Karjalan Liperiin rekisteröidyn Ecotelligent-yhtiön toimitusjohtaja Gyöngyi Mátray sanoo, että puurakenteiset mastot ovat rakenteeltaan yksinkertaisia.

— Mastojen rakenne on keskeltä ontto. Näin kaapelit, kytkentäkotelot ja muu maston laitteisto saadaan suojaan säältä ja ilkivallalta.

Mastot rakennetaan LVL- ja liimapuusta. Maston osat kasataan 10 metrin osiin, jotka nostetaan betonipohjan päälle. Mastoihin käytetty puutavara on suomalaista puuta.

— Mastojen rakenteen on täytettävä kestävyyteen liittyvät vaatimukset, mutta mobiiliverkkojen infrastruktuurissa estetiikkakin nähdään kilpailuetuna. Puu on ainoa hiiltä sitova uusiutuva rakennusmateriaali, Mátray sanoo. 

Gyöngyi Mátrayn mukaan lähivuosina Euroopassa rakennetaan kymmeniä tuhansia tietoliikennemastoja.

— 5G-tekniikka yleistyy tiukalla aikataululla mutta myös ennennäkemättömällä alueellisella peitolla. Nykyisten mobiiliverkkojen peittoalueet ovat repaleisia, ja niiden aukot on peitettävä uusilla tukiasemilla, jotka ripustetaan uusiin tai vahvistettuihin mastoihin, rakennuksiin ja katupylväisiin. Uskon, että suurta osaa mastojen omistajia kiinnostaa suosia vähähiilisempiä vaihtoehtoja, Mátray  sanoo.