Viimeisimmät julkaisut

Infra-ala muuttuu – rohkeat uudistukset tervetulleita

Liikenne ja liikkuminen ovat meille itsestään selvyyksiä. Päivittäin jokainen meistä liikkuu töihin, opiskelemaan, harrastuksiin, asioille. Tavaroita liikutetaan paikasta toiseen, raaka-aineita siirretään alkulähteiltä jalostettavaksi. Tässähän ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, näin pyörät pyörivät. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että infra-alusta, jolla palvelut tuotetaan, rapistuu ja sen korjausvelka kasvaa.

Rita Piirainen
ROTI 2017- hankkeen Liikenneverkot-paneelin pj

Liikenne on murroksessa. Tulevaisuudessa näemme liikenteen ja sen infrastruktuurin mahdollistajina. Liikenteen palvelujen kehittämiseen kohdistuu suuret odotukset ja infra-alustan kehittämiseen puolestaan isot haasteet. Digitalisaatio on saanut ajatukset lentoon. Uudet innovaatiot tuottavat liikkumisen palveluja luomaan hyvinvointia ihmisten arkeen ja edistämään elinkeinoelämän kuljetuksia ja kilpailukykyä.

Liikennejärjestelmän toimivuus ja sen varaan syntyvät moninaiset uudet palvelut edellyttävät toimivaa infra-alustaa. Digitaalisten ratkaisujen käyttöönoton myötä fyysisen infran tarve ei häviä. Etenkin väyliin kohdistuvat laadulliset vaatimukset sekä laite- ja varustetarpeet kasvavat entisestään. Digiloikka vaatii investointien kasvattamista myös fyysisten rakenteiden osalta, jotta väylät saadaan uusia vaatimuksia vastaavaan kuntoon. Lisäksi uuden teknologian elinkaari on huomattavasti lyhyempi kuin perinteisten tierakenteiden. Laitteet vaativat enemmän huoltoa. Älykkäiden väylien ylläpito on perinteisiä väyliä kalliimpaa.

Huonokuntoinen infra voi rajoittaa älykkäiden palvelujen kehittämistä, jos annamme olemassa olevan liikenneverkkomme kärvistellä korjausvelan kourissa. Nyt on aika löytää uudet kestävät rahoitus- ja toimintamallit liikenneverkon korjausvelan taltuttamiseksi ja infra-alustan kehittämiseksi. Jään toiveikkaana odottamaan liikenne- ja viestintäministeriön helmikuussa asettaman parlamentaarisen työryhmän rohkeita ehdotuksia liikenneinfran kestäviksi ratkaisuiksi, jotta Suomi voisi kulkea kärjessä digitaalisten ratkaisujen ja liikenteen palvelujen kehittäjänä ja toteuttajana.

Rita Piirainen

ROTI 2017-  hankkeen Liikenneverkot-paneelin pj

ROTI 2017 kokoaa yhteen lähes 160 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2017.wordpress.com

www.twitter.com/ROTI2017

www.facebook.com/ROTI2017

www.roti.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>