Viimeisimmät julkaisut

Inarin uusi koulukeskus Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella

Inarin suurimman taajaman Ivalon keskustaan avautuu uusi koulukeskus elokuussa 2022.
45,5 miljoonan euron investointi on Inarin kunnan historian suurin, ja se rahoitetaan Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella.

Havainnekuva: Lehto Group

Ivalojoen rantaan kohoavassa kaksikerroksisessa koulukeskuksessa on lähes 9000 kerrosneliömetriä. Koulu tehdään yhteensä 500 esikoululaisen, peruskoululaisen ja lukiolaisen käyttöön.

Energiatehokkuutensa ansiosta rakennus hyväksyttiin vihreän rahoituksen piiriin, ja se on Kuntarahoituksen pohjoisin vihreän rahoituksen kohde. Kuntarahoitus myöntää edullista vihreää rahoitusta investointikohteille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia ympäristölle hyödyllisiä vaikutuksia.

– Alueen koulukanta alkaa olla käyttöikänsä päässä, ja monissa rakennuksissa on ollut ongelmia esimerkiksi sisäilman kanssa. Keskittämällä toiminnot uusiin, nykyaikaisiin puitteisiin saavutamme sekä kustannushyötyjä että takaamme lapsille ja nuorille laadukkaat, toimivat opetustilat, kunnanjohtaja Toni K. Laine sanoo.

45,5 miljoonan euron investoinnista 25,3 miljoonaa euroa käytetään rakennuskustannuksiin ja loput koulukeskuksen elinkaaren aikaisiin palvelumaksuihin. Hankkeen toteutustavaksi valittiin elinkaarimalli, jossa rakennusliike vastaa sekä kohteen rakentamisesta että sen ylläpidosta kahdenkymmenen vuoden ajan.

Joustavan kiinteistöleasingin suosio on Kuntarahoituksen mukaan kasvanut viime vuosina nopeasti, etenkin merkittävissä investointikohteissa.

– Kiinteistöleasingillä rahoitetussa elinkaarihankkeessa investointi kuoletetaan yleensä kahdessakymmenessä vuodessa puoleen kohteen jäännösarvosta. Taselainassa investointi kuoletettaisiin tänä aikana kokonaan. Menot jaksottuvat pidemmälle aikavälille, ja kuntatalouteen kohdistuu pienempi paine. Korjausvelkakaan ei pääse syntymään, kun elinkaarimallissa rakennusyhtiö huolehtii kohteen ylläpidosta, Kuntarahoituksen rahoituspäällikkö Daniel Eriksson kertoo.

Hankkeen valmistelussa ja kilpailutuksessa Inarin kuntaa avusti Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira.

– Elinkaarimallissa rahoituksesta ja kohteen ylläpidosta solmitaan pitkäaikaisia kumppanuuksia, jotka voivat olla sopimusteknisesti haastavia. Olemme todella tyytyväisiä siihen asiantuntijuuteen, mitä Kuntarahoitus ja Inspira ovat meille tarjonneet hankkeen valmistelun ja toimeenpanon aikana. Yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, Laine sanoo.

Koulukeskuksen toteuttaa rakennusliike Lehto Group rakentamisen on määrä alkaa loppukesästä, ja se kestää noin kaksi vuotta.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>