Viimeisimmät julkaisut

Imatralla luotiin konsepti hiilineutraalille urheiluhallille

Sweco on laatinut Imatran kaupungin uudelle urheiluhallille hiilijalanjälkiselvityksen. Samalla luotiin uudisrakentamisen konsepti, jota jaetaan avoimesti vähähiilisen rakentamisen edistämiseksi Suomessa.

Mallinnuskuva Imatran uudesta urheiluhallista.

Imatran kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

–Strateginen linjauksemme on miettiä hiilipäästöjä kaikissa isoissa uudishankkeissa, kertoo Mitra Imatran Rakennuttaja Oy:n toimitusjohtaja Lassi Nurmi.

Uuden urheiluhallin hiilijalanjälkiselvitys tehtiin tilaohjelman perusteella ennen hankesuunnittelua.

–Keinot, jotka ohjaavat vähähiiliseen tai jopa hiilineutraaliin rakentamiseen, on tärkeää tunnistaa ennen kuin suunnitelmia on lyöty lukkoon, Swecon vähähiilisyyden asiantuntija Kari Nöjd sanoo.

–Vähähiilisyyden edistäminen rakentamisessa on kansallinen tavoite, johon ympäristöministeriö tulee antamaan määräykset vuoteen 2025 mennessä, Nöjd sanoo.

Imatran urheiluhallin hiilijalanjälkiselvityksessä otettiin huomioon rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät päästöt. Selvityksessä tutkittiin erilaisten rakenne- ja taloteknisten ratkaisujen mahdollisuuksia vähähiilisessä rakentamisessa sekä betoni-, puu- ja hybridirungon eroja.

Swecon mukaan hiilijalanjäljen kannalta tärkeintä on valita rakennustuotteita, joiden valmistus aiheuttaa pienimmät päästöt. Yhtä tärkeää on rakennuksen energiatehokkuus ja paikallisen uusiutuvan energian käyttö.

–Urheiluhallin sijainti on oivallinen energiankierrätyksen kannalta. Merkittävä osuus urheiluhallin lämmitysenergiasta on mahdollista kattaa viereisen jäähallin kylmäkoneista talteen otettavilla hukkalämmöillä, Swecon energia-asiantuntija Timo Heikkilä sanoo.

Paikallisuus on tärkeä keino karsia kokonaispäästöjä, ja siksi Imatran kaupunki aloitti selvityksen aikana vuoropuhelun alueen yritysten kanssa.

Kari Nöjdin mukaan markkinoilla on jo tarjolla vähähiilisiä runkoratkaisuja, jotka mahdollistavat urheiluhalleihin sopivien avarien tilojen rakentamisen.

Selvityksen tulokset ovat kaikkien hyödynnettävissä.

–Tiedon jakaminen kuuluu innovatiivisissa hankkeissa asiaan, ja olemme vain otettuja, jos pystymme auttamaan muita. On tärkeää jakaa ilosanomaa, joka auttaa koko kansakuntaa eteenpäin, Lassi Nurmi sanoo.

Imatran urheiluhallin hankesuunnittelu on käynnistetty.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>