Ilmarisen toimitalon lasikaton lämpölasit kierrätetään lasivillaksi

Ilmarisen, Saint-Gobainin ja Uusioaineksen yhteistyössä Ilmarisen Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan toimitalon purettavista lasikatoista tuotetaan lasivillaa. Työmaalta kertyy purettavaa lasia kaikkiaan 87 tonnia, joka hyödynnetään kokonaisuudessaan lasivillan raaka-aineeksi.

– Purkamisessa syntyvän jätteen kierrättäminen vaatii koko työskentelyketjunsitoutumista. Parhaat tulokset saadaan, kun materiaalit lajitellaan jo purkutyömaalla oikein ja mahdollisimman puhtaasti, kertoo Uusioaineksen myyntipäällikkö Katri Pohjola.

Ilmarinen sitoutui helmikuussa Ympäristöministeriön ja RAKLI ry:n greendeal -sopimukseen, joka päätavoite on lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä. Sopimuksen mukaisesti Ilmarinen kehittää työmaittensa kiertotalouden toimintamalleja, jotta materiaalien päätyminen jätteeksi voitaisiin estää kokonaan

– Olemme Suomen suurimpia rakennuttajia ja merkittävimpiä kiinteistösijoittajia. Meillä on iso vastuu kehittää ja etsiä ympäristön ja ihmisten kannalta kestävämpiä kiertotalouden ratkaisuja rakentamiseen ja rakennusten ylläpitoon, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

Kierrätys onnistuu ahtaissakin tiloissa ja työmailla, kun se otetaan huomioon projektien suunnittelussa ja aikatauluissa. Osana sopimusta Ilmarinen on sitoutunut tekemään saneeraus- ja purkukohteissaan purkukartoituksen, jossa otetaan huomioon myös materiaalin käsittely.  

– Kierrätetyn materiaalin käyttäminen säästää neitseellisiä raaka-aineita kuten hiekkaa. Kierrätetyn lasisirun sulattaminen vaatii myös vähemmän energiaa. Tämä pienentää merkittävästi lasivillan tuotannon hiilidioksidipäästöjä, kertoo Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Kaiserin mukaan purettujen kattolasien kierrätyksen lopputuotteena syntyvästä lasivillasta jopa 80 prosenttia on kierrätettyä lasia.

– On suorastaan tyhmää jättää hyödyntämättä materiaaleja, jotka eivät oikein prosessoituina katoa koskaan. Nämä saadaan pienellä lisävaivalla takaisin käyttöön, Kaiser toteaa.