Viimeisimmät julkaisut

Hurlinghamin tennishallin viherkaton puinen rakenne toteutettiin Kerto® LVL -elementeillä

Lontoossa sijaitsevalle perinteikkäälle Hurlingham-yksityisklubille rakennettiin uusi liikuntakeskus, johon kuuluu kahdeksan tennis- ja squash-kenttää. David Morley Architectsin suunnittelema tennishalli on 35 metriä leveä ja 55 metriä pitkä. Katon pääkannattajina toimivat vetotangolliset teräspalkit. Sijoittamalla pääpalkit etäälle toisistaan, lähes 13 metrin välein, kentille saatiin riittävästi tilaa ja pelikorkeutta, ja samalla kustannukset pysyivät kurissa. Arkkitehti halusi palkkien väleissä käytettävän kattomateriaalin olevan puuta.

Kuva: Metsa Wood UK

Kerto LVL puuelementit kantavat katon teräskaarirakenteiden pitkät jännevälit

Hankkeen arkkitehti sekä insinööritoimisto Price & Myers etsivät kestävää ja kevyttä materiaaliratkaisua katon pitkiin jänneväleihin. Perinteinen ratkaisu, jossa liimapuun päälle asennetaan vielä massiivipuinen paneeli, ei tullut kysymykseen sen paksuuden takia.

Insinöörit löysivät yhteistyössä Metsä Woodin kanssa kohteeseen matalamman ratkaisun, joka täytti sekä palkkien pitkän jännevälin että raskaan viherkaton asettamat vaatimukset: kattomateriaaliksi valittiin rakenneliimaamalla valmistetut Kerto LVL -elementit. Muiden materiaalien käyttö olisi edellyttänyt, että teräspalkkeja on tiheämmässä.

Holvimaisen katon muodostavien Kerto LVL -elementtien pituus on 12,9 metriä, kokonaiskorkeus 645 mm ja suurin leveys 1 200 mm. Katon kaarevuuden vuoksi suunnittelutiimi päätti käyttää neljää eri elementtileveyttä. Esivalmistettuja Kerto LVL -elementtejä tarvittiin kattoon yhteensä 140. Elementit asennettiin kaarevien teräspalkkien väleihin siten, että elementin yläpinta on samassa tasossa teräspalkkien kanssa.

Kuva: Metsä Wood UK

Tiivis yhteistyö ja BIM-teknologia takasivat täydellisen lopputuloksen

Katon kaarevuuden takia kaikki liitospinnat ja asennusprosessi huomioitiin jo suunnittelun yhteydessä, jotta pystytysvaihe sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

Kerto LVL -elementtien korkeus määräsi myös kaarevien teräspalkkien korkeuden, sillä palkkien ja elementtien yläpinta piti saada asennettua samaan tasoon niiden yläpuolelle tulevan viherkaton vuoksi. Samasta syystä myös Kerto LVL -elementtien ja teräsrakenteiden väliset liitokset piti suunnitella täsmällisesti. Projektitiimi hyödynsi BIM-teknologiaa varmistaakseen, että teräs- ja puuelementit istuvat yhteen tiiviisti.

Hurlinghamin tennishalliprojekti lyhyesti:

  • 35 metriä leveässä ja 55 metriä pitkässä tennishallissa on neljä tenniskenttää ja neljä squash-kenttää.
  • Kattoon asennettiin yhteensä 140 Kerto® LVL -elementtiä, neljää eri leveyttä (550–1 200 mm).
  • Kerto LVL SONANS -akustiikkalevyt integroitiin Kerto LVL -elementteihin.
  • Katon asennus sujui hyvin, koska liitokset oli suunniteltu huolellisesti BIM-mallinnuksen avulla.

Tutustu Hurlinghamin tennishallin rakennushankkeeseen osoitteessa www.metsawood.com/references

 


Metsä Wood tarjoaa kilpailukykyisiä ja ympäristöystävällisiä puutuotteita rakentamiseen, teollisuuteen sekä jakelijakumppaneille. Tuotteet valmistetaan korkealaatuisesta ja uusiutuvasta pohjoisesta puuraaka-aineesta.Metsä Woodin liikevaihto vuonna 2015 oli 0,9 miljardia euroa, ja se työllistää noin 2 000 henkilöä. Metsä Wood on osa Metsä Groupia. www.metsawood.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>