Viimeisimmät julkaisut

Hennalan kasarmialueelle asuinkortteleita

Hennalan rakentamattoman alueen ideakilpailun voittajaksi on valittu Kangas ja Vuorinen Arkkitehdit Oy:n kilpailutyö ”flowerpower”. Kunniamaininnan sai Serum Arkkitehtien työ ”Kehys”.

Lahden Hennalan arkkitehtuurikilpailussa tehtävänä oli ideoida historiallisen kasarmiympäristön länsipuolelle omaleimainen asuinalue, joka on toteutettavissa vaiheittain. Kilpailualueena oli 30 hehtaarin suuruinen rakentamaton entinen varuskunnan harjoituskenttäalue. Kilpailuun oli kutsuttu viisi työryhmää.

Kuva on voittaneesta "flowerpower"-ehdotuksesta.

Kuva on voittaneesta “flowerpower”-ehdotuksesta.

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi ehdotuksen ”flowerpower”, jonka perusidea on kolme kiinteästi yhteen liittyvää rakentamissaareketta. Työn laatijoina on työryhmä Kangas & Vuorinen Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson ja Masu Planning sekä liikenteen asiantuntija ja avustaja. Palkintolautakunnassa Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:a edustanut arkkitehti Riitta Jalkasen mielestä voittajatyössä on onnistuneesti yhdistetty luonnonläheisyys ja kaupunkimaisuus. Alueelle haluttiin vahva oma identiteetti ja se toteutuu hyvin tässä kilpailutyössä. Asuinkorttelit ovat ammattitaitoisesti suunniteltuja ja mittakaavaltaan miellyttäviä.

Kunniamaininta annettiin työlle ”kehys”, jonka on laatinut Serum-arkkitehdit Oy. Tämä ehdotus pohjautuu alueen keskelle rakennettavaan suorakaiteen muotoiseen keskuspuistoon, jota asuinkorttelit rajaavat. Palkintolautakunnan mielestä tässä ehdotuksessa asuinkorttelit ovat vaihtelevia ja pihat väljiä ja valoisia. Alueen keskuspuistosuunnitelman todettiin olevan hieno, mutta toteutuksen ja ylläpidon suhteen vaativa.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä näkee, että kilpailulla saatiin laadukkaita ja hyvin erilaisia ideoita sisältäviä ehdotuksia alueen jatkosuunnittelua varten. Kilpailualue on Lahden asuntomarkkinoille hyvin sijoittuva ja Senaatti-kiinteistöt uskoo tämän käyvän hyvin kaupaksi aikanaan. Lahden markkinoiden kokoon suhteutettuna kilpailualueelle toteuttava uusi asuinalue on kokoluokaltaan suuri, ja ottaakin oman aikansa, ennen kuin koko uusi alue on saatu myytyä. Voittajatyön pohjalta on hyvä lähteä kehittämään markkinakelpoista ja kaupallisesti järkevästi vaiheistettavaa suunnitelmaa kaavoitusta varten.

Kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen Lahden kaupungilta kertoo, että alueen jatkosuunnittelun pohjana tulee olemaan voittanut ”flowerpower”-suunnitelma. Patrikainen pitää sitä hyvin sopivana vaiheittaiseen rakentamiseen, koska kukin saareke muodostaa oman kokonaisuutensa ja viereisen keskeneräisyys ei haittaa asumista jo valmiilla alueella. Kilpailualueen kaavoitus alkanee ensi vuonna ja toteutus 2020-luvulla.

Ideakilpailun järjestivät Senaatti-kiinteistöt ja Lahden kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Voittajan valitsi palkintolautakunta, johon kuuluvat Senaatin edustajina johtaja Mauri Sahi ja kiinteistökehityspäällikkö Olli Kantanen, Lahden kaupungin edustajina kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen ja rakennuslupa-arkkitehti Miika Lindgren sekä SAFAn edustajana arkkitehti Riitta Jalkanen.

Verkkosivun kuva on voittaneesta “flowerpower”-ehdotuksesta.

Lisätietoja

Kilpailun verkkosivu Lahtiuudistuu.fi-sivustolla

”flowerpower”-ehdotuksen tekijät

Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy
Arkkitehti SAFA Esa Kangas, p. 040 566 1036
Arkkitehti SAFA Johanna Vuorinen, p. 040 744 9121

”kehys”-ehdotuksen tekijät

Serum Arkkitehdit Oy
Arkkitehti SAFA Sami Heikkinen, p. 050 590 6624

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>