Viimeisimmät julkaisut

Hemsö ostaa Lahden kaupungilta Paavolan kampuksen rakennukset 80 miljoonalla

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö ja Lahden kaupunki ovat tehneet kauppasopimuksen Paavolan kampuksen rakennuksista. Kaupan arvo on noin 80 miljoonaa euroa. Lahden kaupunki jää tiloihin vuokralaiseksi 20 vuoden vuokrasopimuksilla. Tontit säilyvät kaupungin omistuksessa, ja kaupunki vuokraa maan Hemsölle.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Lahden kaupunki

Paavolan kampus on Lahden Tilakeskuksen historian suurin hanke. Se toteutetaan vaiheittain vuosina 2020–2023. Kaupan myötä Hemsö vastaa kampuskokonaisuuden toteutuksesta, rakennusurakoiden läpiviennistä sekä rakennusten pitkäjänteisestä ylläpidosta ja korjauksista.

Uusi kampus muodostuu alueella jo sijaitsevista rakennuksista sekä uudisrakennuksista. Nykyiset rakennukset perusparannetaan, ja tilat muokataan joustaviksi ja opetuksen eri tarpeisiin muunneltaviksi. Kampukselle sijoittuvat Tiirismaan peruskoulu, Kannaksen ja Tiirismaan lukiot yhdistävä uusi lukio, Humpulan päiväkoti, Wellamo-opisto sekä Taide- ja muotoilukoulu Taika.

Paavolaa käyttää sen valmistuttua noin 2500 lasta ja nuorta. Kokonaisuudessaan kampusrakennusten pinta-ala on noin 30 000 neliömetriä.

Hemsön Suomen-maajohtaja Jarkko Leinonen sanoo, että näin laajan kampusalueen rakentaminen kaupungin keskustaan on Suomessa ainutlaatuista.

– Paavolaan syntyy elävä ja monikäyttöinen kampus, joka muovautuu ajassa. Meidän vastuullamme on viedä pitkälle suunniteltu kokonaisuus maaliin ja kehittää aluetta yhdessä Lahden kaupungin kanssa niin, että se palvelee käyttäjiään kauas tulevaisuuteen, Leinonen sanoo.

Lahden toimitilajohtaja Jouni Arolan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaupunki ulkoistaa tämän kokoluokan hankkeen ja kiinteistöomistamisen.

– Kaupungin tehtävä on tarjota toimivat, terveelliset ja turvalliset tilat kaupunkilaisille. Kiinteistöjen omistaminen ei ole itseisarvo. Hemsöstä saimme vakaan yhteistyökumppanin, Arola sanoo.

Kiinteistökauppa ja vuokrauksen periaatteet hyväksyttiin tammikuussa kaupungin konserni- ja tilajaostossa marraskuussa 2020 allekirjoitetun aiesopimuksen mukaisesti. Tekninen ja ympäristölautakunta päätti maanvuokraussopimuksista helmikuun alussa. Kauppasopimus allekirjoitettiin 25. helmikuuta 2021.

Hemsö omistaa Suomessa noin 100 000 neliötä oppilaitoskiinteistöjä. Kaikkiaan Hemsön omistuksessa on 53 peruskoulukiinteistöä ja 20 lukiota, joissa opiskelee yhteensä 25 000 oppilasta.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>