Viimeisimmät julkaisut

Helsingin asuntotuotanto hyvässä vauhdissa

Alkuvuonna myönnettyjen rakennuslupien määrä on ennätyksellisen suuri

Kalasataman asuntorakentaminen on vilkastumassa. Kuva: Tero Pajukallio.

Helsingin asuntotuotanto on hyvässä vauhdissa. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana Helsingissä valmistui 2 366 asuntoa, aloitettiin 2 532 asunnon rakentaminen ja myönnettiin rakennuslupa 3 934 asunnolle. Rakenteilla oli kesä-heinäkuun vaihteessa 6 924 asuntoa.

Myönnettyjen rakennuslupien asuntomäärä on reilusti korkeampi kuin vastaavana ajanjaksona aikaisempina vuosina. Puolen vuoden aikana on myönnetty 2000-luvun vuosikeskiarvoa enemmän rakennuslupia.

Helsingin asuntotuotantotavoite on 6 000 asuntoa vuodessa. Tämänhetkisestä asuntotuotannosta sääntelemättömien omistus- ja vuokra-asuntojen osuus on hieman yli puolet. Helsingin asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaavassa Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmassa määritellynhallintamuotojakaumatavoitteen suhteen lievää vajausta on erityisesti välimuodon tuotannossa. Välimuodolla tarkoitetaan muun muassa Hitas- ja asumisoikeusasuntoja.

Alueellisesti vilkkainta asuntotuotanto on suurilla projektialueilla. Suurin rakenteilla olevien asuntojen keskittymä on edelleen Jätkäsaaressa. Kalasataman asuntorakentaminen on vilkastumassa. Kalasatamaan on myönnetty rakennuslupia sekä Kalasataman keskuksen eteläpuolella sijaitsevaan Sompasaareen että keskuksen pohjoispuolella sijaitsevaan Verkkosaareen. Eniten asuntojen rakentamista aloitettiin Kuninkaankolmion alueella, erityisesti Kuninkaantammessa. Myös täydennysrakentaminen jatkuu vilkkaana eri puolilla Helsinkiä. Yli puolet rakenteilla olevasta asuntotuotannosta tulee eri puolille kaupunkia olemassa olevaa kaupunkirakennetta täydentäen.

Toimitilojen rakennusluvat kovassa kasvussa

Myös toimitilarakentamisessa tämän vuoden huhti-kesäkuu oli edellisvuoden toisen vuosineljänneksen tapaan yksi 2010-luvun vilkkaimmista myönnettyjen rakennuslupien osalta. Lupa myönnettiin uustuotantona ja laajennuksina 170 427 kerrosneliön rakentamiselle. Tämä on 71 prosenttia enemmän kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin toisen neljänneksen aikana.

Aloitettujen toimitilojen rakennustöiden kerrosala (56 258 k-m2) puolestaan oli 13 prosenttia pienempi kuin vuosina 2012–2016 keskimäärin huhti-kesäkuussa. Tämän vuoden huhti-kesäkuussa valmistui 36 153 kerrosneliötä toimitilarakennuksia. Rakenteilla kesäkuun lopussa oli toimitilakerrosalaa liki 500 000 kerrosneliömetriä.

Toisen vuosineljänneksen aikana valmistuneiden rakennusten kerrosalasta 81 prosenttia oli liike-ja toimistorakennuksissa, 14 prosenttia julkisissa palvelurakennuksissa, 3 prosenttia varastorakennuksissa ja loput muissa rakennuksissa.

 

Lisätietoa huhti-kesäkuun asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy tuoreesta tilastojulkaisusta Rakentaminen Helsingissä vuoden 2017 toisella neljänneksellä.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>