Viimeisimmät julkaisut

Hartela siirtää kokonaisen hirsitalon hetkeksi sivuun

Hartela Länsi-Suomi Oy tekee ainutkertaisen kokonaisen puutalon siirto-operaation aivan Turun keskustassa 17.1.2017. Talo siirretään sivuun kellarirakentamisen ajaksi ja palautetaan paikalleen kellariholvin päälle syksyllä 2017.

Perspektiivikuva valmiista rakennuksista. Kuva: Hartela

Perspektiivikuva valmiista rakennuksista. Kuva: Hartela

Siirto tapahtuu kuljetuslavetilla, jonka koko on 3 m x 20 m. Talo nostetaan ylös kuljetusta varten ja lavetti ajetaan talon alle. Kuljetusreitti on Puistokatua pitkin Ruusukorttelinkujalle, siirtoetäisyys n. 50 m.

Puistokatu suljetaan Puutarhakadun ja Eerikinkadun väliltä 17.1. klo 23.00 – 18.1. klo 05.00. Mikonkatu suljetaan 50 m ennen Puistokatua ja on suljettuna vielä lavetin purun ajan 18.1. klo 05.00 – 14.00. Ajoväylille sijoitetaan liikenteenopasteet ja kiertotiemerkinnät. Kiertotie kulkee reittiä Puutarhakatu-Sairashuoneenkatu-Eerikinkatu.

”Rakennuspaikka on kehitetty kaavamuutoksen kautta yhdistäen uudisrakentamista ja vanhan suojelua kaupunkiympäristössä. Hankekehityksen näkökulmasta hanke on toteutusratkaisujen osalta poikkeuksellinen ja monipuolinen. Oman lisänsä hankkeeseen tuo usean eri loppukäyttäjän näkökulmat, toteaa hankekehityspäällikkö Ville Vairinen Hartelasta”.

Nyt toteutettava puutalon siirto koskee suojeltavaa puutaloa (B-talo).  B-talo siirretään kokonaisena työmaa-alueella Ruusukorttelinkujan puolelle väliaikaisesti ja siirretään takaisin omalle paikalleen syksyllä. Tontilla sijainnut C-talo on jo aiemmin purettu hirsi kerrallaan ja kuljetettu väliaikaiseen suojaan odottamaan uudelleen kokoamista tontille samalla paikalle. Hirsirakennukset ovat suojellut SR-2 merkinnällä.

”Projekti on ollut uuden oppimista ja mielenkiintoinen haaste keskellä Turkua. Rakennusta on purettu vain sen verran kuin on välttämätöntä siirron onnistumiseksi. Restart Oy vastaa siirron aikana antikvaaristen arvojen säilyttämisestä, kertoo toimitusjohtaja Lauri Leppänen”.

”Turun museokeskus odottaa kiinnostuneena tuloksia, joita saadaan Puistokatu 7:n asemakaavalla suojeltujen puutalojen siirrosta ja korjauksesta. Poikkeuksellinen ja kertaluon-teisena pilottina puollettu menettely purkaa taloista toinen ja siirtää toista kokonaisena tontilla sekä palauttaa ne paikoilleen uuden perustusrakenteen ja paikoitustilan päälle doku-mentoidaan vaihe vaiheelta urakoitsijan toimesta. Kustannuksista ja vaikutuksesta antik-vaaristen arvojen säilymiseen laadittavat raportit auttavat arvioimaan esimerkiksi sellaisia tilanteita, jolloin vanha arvorakennus tultaisiin joka tapauksessa purkamaan, mutta löytyy taho, joka haluaa siirtää sen muualle, mutta onnistuminen ja realiteetit arveluttavat, miettii tutkija Kaarin Kurri”.


Hartela-Yhtiöt Oy on 75-vuotias perheyhtiö ja yksi suurimmista suomalaisista rakennusalan yrityksistä. Vakavarainen rakennusalan konserni työllistää valtakunnallisesti n. 650 rakentamisen ammattilaista. Hartelan liikevaihto tilikaudella 2015 oli 376 miljoonaa euroa. www.hartela.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>