Viimeisimmät julkaisut

Haltonin tehdas Lahdessa vaihtaa maakaasun maalämpöön

”Energiatehokkuus on aina ollut tärkeä asia Haltonille, ja me haluamme seisoa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun etulinjassa”, Halttunen toteaa.

Koronavirus häiritsee myös Haltonin kaltaisten teollisuusyritysten toimintaa kaikkialla maailmassa. Halttunen sanoo, että kalenteri täyttyy tuotantoon, toimitusketjuihin ja logistiikkaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseen liittyvistä asioista. Haltonilla on kuitenkin erittäin vahva tase ja joustavat prosessit, jotka tukevat sopeutumista.

”Tuntuu hienolta, kun tällainen teollisuuslaitos voi todeta, ettei se enää käytä uusiutumattomia luonnonvaroja. Samalla pääsemme eroon yhteen energiantoimittajaan liittyvästä hintariskistä”, sanoo tehdaspäällikkö Pekka Kyllönen.

”Samalla kun katsomme hyvin lähelle, meidän täytyy nostaa välillä katsetta myös kauemmaksi. Menemme koronakriisistä läpi ja turvaamme tulevaisuutta. Lahden maalämpöprojektin kaltaiset tapaukset ovat parhaita mahdollisia vastuullisuusinvestointeja, koska ne maksavat itsensä takaisin. Pidän varmana asiana sitä, että CO2-tiedoista tulee suurille yrityksille kova kilpailutekijä, kun koronaviruksen nostama pöly laskeutuu”, Halttunen sanoo.

Halton Marine valmistaa Lahdessa korkealuokkaisia ilmanvaihtoratkaisuja meriteollisuuteen ja energiateollisuuden vaativimpiin kohteisiin. Haltonin tuotteilla puhdistetaan muun muassa laivakeittiöiden ilmaa ja estetään savukaasujen ja tulen leviäminen ilmanvaihtokanavissa tulipalon sattuessa. Vuonna 1989 valmistuneessa tehtaassa työskentelee noin 140 henkilöä. Tuotantolaitoksen pinta-ala on 7000 neliötä ja tilavuus 50 000 kuutiota.

Halton Marinen tehdaspäällikkö Pekka Kyllönen pitää maalämmöllä saavutettavia etuja poikkeuksellisen suurina ja vaikutuksiltaan laaja-alaisina. Kyllönen sanoo, ettei hän muista lähivuosien ajalta sellaista tilannetta, jolloin yhdeltä merkittävältä kuluriviltä putoaa 35 prosenttia pois. Tyydytystä tuottaa myös tietoisuus siitä, että samalla energian hintariski pienenee ja ympäristö paranee.

”Tuntuu hienolta, kun tällainen teollisuuslaitos voi todeta, ettei se enää käytä maapallon uusiutumattomia luonnonvaroja. Samalla pääsemme eroon yhteen energiantoimittajaan liittyvästä hintariskistä. Maakaasu on ollut meille huoleton ratkaisu, kuin se entinen junan vessa. Lämmityksen sähköistämisen edut ovat kuitenkin kiistattomat”, Kyllönen sanoo.

LeaseGreen toteuttaa Halton Marinen kiinteistön ja käyttöveden lämmityksen maalämpöjärjestelmällä, jonka kokonaisteho on lähes 350 kW. Geoenergiakentälle porataan 22 kaivoa, joiden syvyys on 310–330 metriä. Kesäisin samat lämpöpumput tuottavat kiinteistöön jäähdytysenergiaa, mikä parantaa entisestään järjestelmän energiatehokkuutta. Ylimääräinen lämpö siirretään kiinteistön tiloista kaivoihin, joista saadaan enemmän tehoa kylminä vuodenaikoina. LeaseGreen uudistaa myös lämmitystä ja jäähdytystä ohjaavan automaation.

”Jäähdytys tulee karkkina kaupan päälle. Saamme paremmat olosuhteet koko tehtaaseen ja niille tarkemman säädön. Tuotantotilojen lämpötilaa voidaan laskea muutamalla asteella kesän helteillä ja ilmankosteus laskee. Toimiston jäähdytyskone olisi tullut joka tapauksessa tiensä päähän, ja se syö paljon sähköä, Kyllönen toteaa.

LeaseGreenin arvion mukaan Halton Marine saavuttaa maalämmöllä 1,8–2,6 miljoonan euron elinkaarisäästöt, energian tulevasta hintakehityksestä riippuen. Investoinnin tuotto kohoaa 10–13 prosenttiin. Lämmityksen CO2-päästöt supistuvat vuosittain 100 tonnilla, mikä vastaa noin 450 aurinkosähköpaneelin tuottoa.

Kyllösen mukaan Halton valitsi yhteistyökumppanikseen LeaseGreenin kolmen syyn takia. Ensimmäinen oli kokonaisvaltainen ratkaisu, toinen vahvat referenssit ja kolmas luottamus.

”Halusimme kumppanin, jolla on koko paketti hanskassa. Tiesin, että jos hankimme erikseen konsultin, suunnittelijan, porausfirman ja muut tekijät, homma voi mennä hankalaksi. LeaseGreenin toiminta herätti luottamusta alusta asti. Luotan siihen, että tämä porukka hoitaa asiat eikä sen kanssa tarvitse vääntää kättä”, Kyllönen sanoo.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>