Viimeisimmät julkaisut

Habitaressa pääsee tutustumaan robotteihin

HabitareHabitaren tulevaisuuden asumista ja materiaali-innovaatioita esittelevä erikoisnäyttely Far ahead! luotaa robotiikan ja automaation mahdollisuuksia kodeissa, asumisessa ja rakentamisessa. Far ahead! kysyy, minkälaisista töistä älykkäät ja vuorovaikutteiset robotit voivat meidät vapauttaa ja mitä uusia palveluita ne tarjoavat asumiseen? Näyttelyn kutsuvieraina ovat robotit YuMi ja Zora. Habitare järjestetään Messukeskuksessa 7.-11.9.

Tulevaisuuden kodissa on sympaattisen näköinen kotiapulainen, joka huolehtii valot päälle ja television auki, keittää kahvit ja lämmittää ruoat. Siivoaa, nostelee tavarat lattialta ja tiskaakin. Tätä kotirobottia ohjataan puhumalla ja se hallitsee koko kodin teknologian ilman monia erillisiä nappuloita tai ohjauskeskuksia, maalailee tietokirjailija, yrittäjä ja Robotics Finlandin perustaja Cristina Andersson.

Arvioiden mukaan viiden vuoden kuluttua puolessa USA:n kotitalouksista on robotti. Mawell Care Oy:n Erja Kantola uskoo, että ensimmäiset kuluttajille suunnatut sosiaaliset robotit suunnitellaan asumiseen ja hyvinvointiin. Sosiaalinen robotti voi toimia yksinäisen ihmisen seurana. Robotit pystyvät tunnistamaan kasvoja sekä tunnetiloja. Arjessa hyödyllisiä toimintoja ovat esimerkiksi muistuttaminen lääkkeen ottamisesta ja päivän tapahtumista ja uutisten lukeminen netistä.

Ammattina kotirobottien muotoilija

Cristina Anderssonin mielestä robottien yleistyminen on ennen kaikkea muotoilu- ja palvelumuotoiluasia. Teknologia on olemassa, mutta muotoilu laahaa jäljessä.

– Nykyiset robotit ovat vielä kömpelön näköisiä. Kotirobotit alkavat kiinnostaa ihmisiä, kun niiden muotoilu miellyttää silmää.  Kotirobottien muotoilija on varmasti tulevaisuuden ammatti! Suomessa on vahva designperinne ja toivoisin, että Suomi menisi globaaliin robotisaatioon mukaan designkärjellä. Osaamme yhdistää estetiikan ja teknologian muussakin teollisuudessa, Andersson kannustaa.

Piirtämään ja tanssimaan robottien kanssa

Habitaren Far ahead! -näyttely esittelee uusimpia ratkaisuja kodin automaatioon ja robotisaatioon. Osastolla voi tehdä tuttavuutta myös YuMi ja Zora -robotteihin. ABB:n YuMi on maailman älykkäimpiä teollisuusrobotteja, joka oppii työntekoa ihmisiltä. Messuilla voi opettaa YuMia piirtämään ja tehdä sen kanssa yhteistaideteoksen. Zora taas pitää tanssimisesta ja pelailusta. Mawell Care Oy:n Zora on vuorovaikutteinen humanoidirobotti, joka toimii tällä hetkellä asiakaspalvelijana ja puhetyöläisenä.

Far ahead! tarjoaa robotiikkaan myös rauhoittavan ja lohduttavan näkökulman. Stress release -kulmauksessa pääsee ”piiloon” mobiiliteknologialta ja kiireeltä. Far ahead! -näyttelyn on kuratoinut muotoilujohtaja Pekka Toivanen. Näyttelyn yhteistyökumppanit ovat ABB, Mawell Care Oy ja Muotohiomo Oy.

Cristina Andersson esiintyy keynote-puhujana Habitaren ahead!-arenalla pe 9.9. klo 11-12. Aiheena: Ihmisen uusi tuleminen – robotti avaa luovuuden portit.


Habitare tarjoaa elämyksiä, ideoita ja tietoa sisustamisesta sekä kodin ja eri tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Helsinki Design Weekin suurin yksittäinen tapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-11.9.2016. Samaan aikaan ammattilaisten tapahtumat Forma ja Helsinki Design Weekin Showroom sekä yleisötapahtumat ArtHelsinki, Antiikki, HifiExpo ja ValoLight. www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2016 |

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>