Viimeisimmät julkaisut

FM-Haus: siirrettävät moduulit tärkeitä kaupan väliaikaisessa rakentamisessa

Kaupan väliaikaisrakentaminen yleistyy vauhdilla. Lohjalla tänään avattu Suur-Seudun Osuuskaupan S-Market on tuorein esimerkki lisääntyvästä liiketilojen moduulirakentamisesta. Uusi kauppa nousi harjakorkeuteen kolmessa vuorokaudessa Mestarimoduuleilla.

Lohjan keskustan Sokos-kiinteistön tilalle rakennetaan kahdessa vuodessa uusi kauppakeskus. Kiinteistössä toimineen SSO:n suurimpiin kuuluvan S-Marketin toiminta jatkuu kuitenkin tutulla kauppapaikalla. – Halusimme säilyttää päivittäistavarakaupan tässä korttelissa ja aloimme etsiä sopivaa ratkaisua väliaikaiseen tarpeeseen, kertovat SSO:n ryhmäpäällikkö Sari Danielsson ja kiinteistötoimen päällikkö Ismo Louhi.

Lohjalla tänään avattu S-Market on esimerkki siirtokelpoisista kaupan moduulirakennuksista.

Lohjalla tänään avattu S-Market on esimerkki siirtokelpoisista kaupan moduulirakennuksista.

Perinteisen talon rakentaminen ja purkaminen kahden vuoden sisällä ei olisi ollut taloudellisesti järkevää. – Moduuliratkaisu oli paras tapa päästä tavoitteeseemme. Tärkeintä oli siirtokelpoisuus eli rakennus on uudelleen siirrettävissä toiseen paikkaan. Silti se on suunniteltu juuri kaupparakennukseksi, Ismo Louhi sanoo.

Parin vuoden kuluttua kauppa siirretään Nummen Saukkolaan valmiille tontille. Tuolloin rakennusta myös laajennetaan hieman uuden Salen tarpeisiin.

Lounais-Hämeessä Jokioisilla toimivan FM-Hausin Mestarimoduuli-konsepti vastaa kaupan nopeasti muuttuviin vaatimuksiin. – Kun olosuhteiden muuttuessa tulee tarve hakea uusi kauppapaikka, pitää normaalirakennukselle löytää uusi käyttötarkoitus. Siirrettävä moduulirakennus voi säilyä alkuperäiskäytössään uudessa paikassa. Siirtokelpoinen moduulirakentaminen tulee edelleen lisääntymään, Ismo Louhi arvioi.

Rakennus pystyyn kolmessa päivässä

Lohjan 720-neliöinen S-Market rakennettiin 20 metriä pitkistä, 4 metriä leveistä ja 4,5 metriä korkeista puuelementtimoduuleista. FM-Haus on ainoa yritys Suomessa, joka kykenee näin suurten moduulirakennusten kokonaistoimitukseen.

S-Marketin rakentamisaika paikan päällä oli vain noin 4 viikkoa. Moduulien toimitus tapahtui kuljetuksesta asennukseen kolmessa vuorokaudessa. – Helpottaa melkoisesti, kun tontti voidaan rakentaa asvaltointia myöden valmiiksi ja tuoda talo sitten paikalleen, Ismo Louhi sanoo. Hankkeen 1,2 miljoonan urakkasumma sisälsi myös tonttityöt ja muut järjestelyt.

Rakennus toimitettiin käytännössä täysin valmiina ilmastointikanavineen ja led-valaistuksineen vastaten S-Market-konseptin vaatimuksia. Moduulirakentamisen etuna on myös tuotanto takuulla kuivissa oloissa. FM-Hausin kesällä valmistunut tehdaslaajennus mahdollistaa suurten moduulien tehokkaan rakentamisen. – Päivittäistavarakauppojen lisäksi rakennamme kouluja, päiväkoteja ja vanhusten palvelukeskuksia. Teemme tuotantotiloissamme rakennukset täysin valmiiksi – aina keittiökalusteita myöten, kertoo FM-Haus Oy:n toimitusjohtaja Juhani Sjöman.


FM-Haus Oy toimii puuelementtirakentamisen kolmella alueella: Mestarihallit, valmiit siirtokelpoiset Mestarimoduuli-rakennukset ja Mestarielementit.
Tuotteet valmistetaan tuotantotiloissa Jokioisilla. Lähes 2 000 asiakasta kaupan, teollisuuden, maatalouden ja julkisrakentamisen alalla on valinnut tilaratkaisuksi Mestari-tuotteen.

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO on läntisellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa 8 kunnan alueella toimiva alueosuuskauppa. SSO toimii viidellä päätoimialalla market- ja tavaratalokaupassa, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa, matkailu- ja ravitsemiskaupassa, rauta- ja maatalouskaupassa, sekä autokaupassa. Asiakasomistajia SSO:ssa on jo lähes 67 000, liikevaihto oli vuonna 2015 noin 456 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on n. 1300.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>