Viimeisimmät julkaisut

Energiahukkajahti käyntiin ympäristöministeriön johdolla

Ympäristöministeriön johdolla käynnistyy tänään energiatehokkuuskampanja ”Energiahukkajahti”, jossa Suomen taloyhtiöt haastetaan toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi. Hukkajahtiin liitytään osoitteessa www.energiahukka.fi, josta taloyhtiö voi ladata maksuttomat asiantuntijaohjeet.

Energiahukka on kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteiskampanja, jossa kannustetaan Suomen asunto-osakeyhtiöitä optimoimaan kiinteistönsä energiankäyttö ja olosuhteet kustannustehokkaiden, helposti toteutettavien toimenpiteiden avulla. Kampanja kestää vuoden.

Ilmastopolitiikan kannalta rakennussektorin tärkein energiansäästöpotentiaali on olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka haukkaa pahimmillaan jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta”, kertoo yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä.

Energia on myös euroja – jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suden suuhun.

”Pahimmillaan Energiahukka tarkoittaa taloyhtiölle kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia vuodessa. Yksittäisen kotitalouden kohdalla vuodessa tuhlataan siis noin etelän äkkilähdön verran rahaa”, Hakaste kertoo.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Tätä varten kampanjassa mukana olevat energiatehokkuuden asiantuntijat ovat Motiva Oy:n johdolla laatineet eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa asiantuntijaohjeistuksen jättämällä sähköpostinsa osoitteessa www.energiahukka.fi

Koko taloyhtiö hyötyy – hallituksen jäsenet avainasemassa

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö.

Taloyhtiön hallitukselle parempi energiatehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea, että asunto-osakeyhtiö voi jatkossa käyttää rahansa viisaammin. Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat avainasemassa, sillä hukkajahdin toimenpiteet edellyttävät hallituksen päätöksiä. Ensimmäinen askel hukkajahdissa onkin taloyhtiön hallituksen kutsuminen koolle.

”Viestimme hallituksen jäsenille on: Kutsukaa hallitus energiakokoukseen tai ottakaa hukkajahti mukaan seuraavan kokouksen asialistalle, ladatkaa kampanjasivulta valmis esityslista tehokkaan kokouksen läpiviemiseksi ja lähtekää hukkajahtiin ohjeistuksen mukaisesti”, kertoo energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Taloyhtiön asukkaille Energiahukan häätäminen tarkoittaa erityisesti mukavampaa ja halvempaa asumista. Myös isännöitsijä hyötyy kampanjaan osallistumisesta.

”Isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti hukkajahdin toimenpiteiden toteutuksessa. Kampanjasivuilta saatava ohjeistus tarjoaa selkeät toimintaohjeet eri tilanteisiin”, Pylsy toteaa.

Askel kerrallaan energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle

Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva, kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys-, ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti:

  1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
  2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
  3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
  4. Vedenkulutuksen hallinta
  5. Sähkönkulutuksen hallinta

Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisäeristämistä.

”Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta. ”Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä”, Heinaro sanoo.

Energiahukkajahti jatkuu ensi syksyyn

Energiahukkajahti jatkuu vuoden ajan ensi syksyyn, jolloin sähköpostinsa jättäneille taloyhtiöiden edustajille tehdään sähköinen kysely hukkajahdin edistymisestä.

Kampanjamateriaalit ovat median käytettävissä osoitteessa www.energiahukka.fi.

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>