Viimeisimmät julkaisut

Climecon kehitti älyventtiilin kerrostalon poistoilmaan

Suomalainen ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistunut Climecon on kehittänyt IoT-pohjaisen autonomisen ilmanvaihtoratkaisun MyAirin, joka valvoo sisäilmaa ja optimoi asuntojen ilmanvaihtoa

Kuvassa: MyAir poistoilmaventtiili/Climecon

Ratkaisu on aluksi saatavilla kerrostaloihin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

Climeconin kehittämä MyAir voi ratkaista kerrostalojen sisäilmaongelmat jopa päivässä. Sen taustalla on mittava tutkimus- ja kehitystyö, johon on osallistunut kymmeniä ihmisiä. Tiettävästi vastaavaa ratkaisua ei ole kehitetty muualla maailmassa.

– Tutkimuksissamme on käynyt ilmi, että valtaosassa kerrostaloja esiintyy hallitsemattomia ilmavuotoja sekä puutteellisesti toimivaa ilmanvaihtoa. Tämä johtaa usein liian voimakkaaseen alipaineeseen, jolloin talo imee rakenteidensa läpi kosteaa ulkoilmaa, ja kosteus voi tiivistyä väärään paikkaan. Ilman mukana sisäilmaan saattaa kulkeutua myös likaa, kemikaaleja, erilaisia haitta-aineita ja mikrobeja vaurioituneista tai virheellisistä toteutetuista rakenneosista, jotka aiheuttavat sisäilmaongelmia, Climeconin teknologiajohtaja Anssi Airas kertoo.

MyAir ratkaisee kerrostalojen paine-erojen hallinnan haasteet, jotka voivat johtua rakenteiden lisäksi myös esimerkiksi tuulen suunnasta ja voimakkuudesta tai kerroskoon kasvamisesta. Se lisää myös asumismukavuutta, kun vanhoille taloille tyypillinen vedontunne poistuu.

– Ilmanvaihto voidaan saada kuntoon vain, kun talo huomioidaan kokonaisuutena ja hallitsemme jokaista asuntoa. MyAirissa pääsemme kiinni langattomasti pilvipalvelun kautta talon kaikkiin MyAir poistoilmaventtiileihin. Ilmanvaihtoratkaisu valvoo sisäilmaa reaaliaikaisesti. Se säätää ja optimoi ilmanvaihtoa eri tilanteiden tarpeiden mukaan. Näin alipaine säilyy jatkuvasti ihanteellisella tasolla, Climeconin ratkaisumyyjä Jussi Niemelä sanoo.

Paremman sisäilman lisäksi MyAir tehostaa kiinteistönhallintaa, sillä se tuottaa jatkuvasti tietoa sisäilman tilasta ja vallitsevista sisäilmaolosuhteista.

– Jatkossa taloyhtiö tai kiinteistön ylläpitäjä voi tunnistaa heti ongelmakohdat, kuten tukitut ilmanvaihtoventtiilit ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, Airas sanoo.

Tasainen ilmanvaihto lisää asuntojen energiatehokkuutta

MyAirin asennus ei vaadi taloyhtiöltä mittavia remontteja. Se voidaan ottaa nopeimmillaan käyttöön jopa päivässä.

– Nopeuden lisäksi olemme pyrkineet tekemään MyAirista mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun taloyhtiöille. Yhtä asuntoa kohden puhutaan noin 500-600 euron investoinnista. Olemme paraikaa selvittämässä MyAirin takaisinmaksuaikaa, mutta jo nyt tiedämme,että ilmanvaihtoa tarpeenmukaistamalla saadaan säästöjä energiankulutuksesta, Niemelä perustelee.

Uuden innovaation ansiosta taloyhtiön ei tarvitse jatkossa enää maksaa ilmanvaihdon säädöistä aiheutuvia kustannuksia.

– Vanhoissa taloissa tehtävät ilmanvaihdon säädöt vievät useita päiviä. Säädökset edellyttävät +10 prosentin tarkkuutta, johon juuri ja juuri päästään. Havaintojemme mukaan ilmanvaihto ajautuu kuitenkin takaisin epätasapainoon jo kuudessa viikossa. MyAirilla pääsimme pilottikohteessamme jopa yhden prosentin tarkkuuteen alle tunnissa ja tila myös pysyy vakaana, Airas kertoo.

 

 

Climecon Oy on suomalainen talotekniikka-alan kasvuyritys, joka kehittää, suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia ilmanvaihdon ratkaisuja. Sen tuotevalikoimaan kuuluvat ilmanvaihdon päätelaitteet, ammattikeittiöiden huuvat, ilmanvaihtokatokset sekä kemialliset ilmanpuhdistusratkaisut, joita se toimittaa muun muassa asuntoihin, kouluihin, liiketiloihin, teollisuuteen ja laivoihin.

Laatu, design, kotimaisuus ja tuotteiden elinkaari ovat avainasioita Climeconin tuotteiden suunnittelussa, kehittämisessä ja valmistuksessa. Alan johtavien toimijoiden kanssa tehtävän tutkimus- ja kehitystyön tuloksena yhtiön tuotteet ovat saavuttaneet suosion alan ammattilaisten keskuudessa.

Yhtiön päämarkkina-alueita ovat Suomi, Pohjoismaat, Iso-Britannia, Saksa, Tanska, Tsekki, Belgia, Viro, Latvia, Ranska, Italia ja Itävalta. Yhtiöllä on 50 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Climeconin tehtaissa Kausalassa ja Pihtiputaalla. Pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön liikevaihdosta 5 % käytetään tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>