Viimeisimmät julkaisut

Liikekeskus Centre

Liikekeskus täydentää korttelin

Liikekeskus Centre täyttää pitkään tyhjillään seisoneen tontin Lappeenrannan kaupungintalon vieressä. Moderni liike- ja toimistotalo on noin 220 ihmisen työpaikka.

« 1 / 2 »

Teksti: Ulla Ylönen Kuvat: Ari Nakari

Kaupungintalon ja kauppakeskus IsoKristiinan väliin rakennettu liikekeskus Centre täydentää ryhdikkäästi Lappeenrannan keskustakorttelia.

Elokuussa valmistuneessa rakennuksessa on seitsemän kerrosta, ja sen kokonaisala on 6500 neliömetriä. Talon tekniset tilat ja pysäköintitilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa kävelykannen alla.

Centren katutasossa on kuusi erikokoista liikehuoneistoa, joihin astutaan suoraan kadulta.

Talon neljä ylempää kerrosta on rakennettu toimistotiloiksi.

– Alle kymmenen prosenttia tiloista on enää vapaana, rakennuttajayhtiö Centre-Kiinteistöt Oy:n osakas Jari Koskimies sanoo.

Kiinni kaupungintalon kyljessä

15206_6691 2Lappeenrannan ydinkeskustassa sijaitseva Centre muodostaa kaupungintalon kanssa yhtenäisen rakennusmassan kaupungintalon konserttisalin ympärille.

Centren tontille piti alun perin tulla vuonna 1983 valmistuneen kaupungintalon laajennusosa. Myöhemmin paikalle suunniteltiin oikeustaloa.

Ilman liikekeskusta kaupungintalon ja kauppakeskuksen välissä ammottaisi kahden kerroksen syvyinen monttu.

Lasiseinäinen liikekeskus on päädyistään kiinni kaupungintalossa. Kulkuyhteyttä rakennusten välillä ei kuitenkaan ole.

– Paksujen betoniseinien välissä on muutaman sentin ilmarako, Centren pääsuunnittelija, arkkitehti Sami Vuorinen Arkkitehtistudio Vuorinen Oy:stä kertoo.

Arkkitehtuuri tätä päivää

Tyylillisesti uudisrakennus eroaa täysin 30 vuotta sitten valmistuneesta naapuritalosta.

– Centre edustaa arkkitehtuuriltaan nykyaikaa, mikä saa näkyä, Vuorinen sanoo. Julkisivumateriaaliksi valittiin lasi, koska se on kestävä ja neutraali materiaali. Energiaa säästävä selektiivilasi on tarkoituksenmukainen tiloissa, joiden seinät ovat lattiasta kattoon ikkunaa.

Kestävyys ja käyttömukavuus painoivat myös sisätilojen materiaalivalinnoissa.

Toimistotilojen lattiat on pinnoitettu polyuretaanimassalla. Sillä saatiin betonilattiaan kulutusta kestävä, saumaton pinta. Massapinnoitteita on levitetty noin 3000 neliötä. Työ on Lappeenrantalaisen SPT Paintingin käsialaa.

Toimistokerroksiin johtavan aulan lattiat ja seinät ovat keraamista laattaa. Seinälaattojen suuri kolmen neliömetrin koko luo arvokkaan vaikutelman. Lattiat on tiililadottu puolta pienemmillä laatoilla.

Liikekeskus Centren kaikki huoneistot ovat erilaisia. Suurin osa kantavien seinien sisälle jäävistä tiloista on muunneltavissa, sillä väliseinät ovat siirreltäviä elementtejä.

Sisätiloissa puuta on käytetty ainoastaan toimistotilojen ovissa, jotka ovat tammea.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Uudisrakennus

15211_7260 2Rakennusliike Evälahti Oy toteutti Centren KVR-urakkana. Perustusten tekovaiheessa urakoitsija purki liikekeskusta myös ympäröivän kävelysillan rakenteet. Kadun toisella puolella, kauppakeskus IsoKristiinan työmaalla, oltiin silloin runkovaiheessa.

– Työmaalla tarvittiin tarkkaa aikataulutusta ja logistiikkasuunnittelua, sillä samoja kulkureittejä käytettiin sekä kauppakeskuksen että meidän tavaratoimituksiin, toimitusjohtaja Jouni Pohjolainen Evälahti Oy:stä sanoo. Yhteistyö IsoKristiinan urakoineen Skanskan kanssa oli tiivistä ja sujui Pohjolaisen mukaan hyvin.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>