Vuosaaren Urheilutalon liikunta- ja uimahalli

Hankkeen pääurakoitsijana on toiminut Skanska Talonrakennus Oy ja raken-nuttamisesta on vastannut Pöyry CM Oy. Tilaajana on ollut Vuosaaren Urheilutalo Oy. Pro-Ark Oy on toiminut hankkeen arkkitehtuurin suunnittelun vastaavana toimistona. Rakennesuunnittelun vastaavana on ollut Pöyry Civil Oy.

Markku Tilli Pöyry CM:stä kertoo, että hanke on itse asiassa kaksivaiheinen.

Tässä ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin uutta tilaa ja toisessa, vielä suunnitteluvaiheessa olevassa, suoritetaan vanhan, vuonna 1979 valmistu-neen uimahallin peruskorjaus ja mahdolliset muutostyöt.

Pääurakoitsijana on toiminut Skanska Talonrakennus Oy: Vastaavan työnjohtajan Jukka Litjan mukaan vanhan rakennuksen yhteyteen uuden rakentaminen tuo aina omat haasteensa.

Rakenteiden tulee liittyä järkevästi toisiinsa ja pintojen tulee sulautua yhdeksi uudeksi muodoksi. Vuosaaren Urheilutalo ei ole poikkeus tästä. Esimerkiksi perustusten suhteen jouduttiin tekemään erikoistöitä. Kaivauduimme osittain syvemmälle kuin mitä vanha rakennus oli perustettu. Siksi vanhan rakennuksen perustuksia jouduttiin vahvistamaan suihkupaalutuksella. Uimahallirakentamisessa itsessään on monia erityispiirteitä, kuten paikalla valettavien rakenteiden työt ja epoksikiinnitteisten laatoitusten työt, joissa epoksia käytetään kolmessa vaiheessa: vesieristys, kiinnitys, saumaus. Allasosaston ilmatiiveys asetti omat vaatimuksensa esimerkiksi suurten julkisivulasitusten osalta.

 

Laajennusosaa tarvittiin

Vuosaaren Urheilutalo on entuudestaan palvellut hyvin laajalti kuntourheilusta kiinnostuneita ihmisiä. Tarjolla ovat olleet liikuntatilat, voimailutilat, kuntosalit ja tietenkin vesiurheilun harrastajien allastilat.

Tilojen käyttöön on vuosien mittaan kohdistunut yhä suurempi paine lähinnä Vuosaaren asukasmäärän kasvun myötä. Vuonna 1990 idyllisessä Vuosaaressa asui vajaat 14000 henkeä ja nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, ennustetaan asujaimiston saavuttavan 38 000 hengen merkkipaalun ennen vuotta 2012.

Vuosaaren Urheilutalon käyttäjiä ovat myös Helsingin itäisen ja kaakkoisen suurpiirin asukkaat, joiden väkimäärä ei ole aivan yhtä kovassa kasvussa pro-sentuaalisesti, mutta määrällisesti puhutaan samoista kasvulukemista.

Demografisessa tarkastelussa väestön jakautuma tulee keskittymään nuoriin ja vanhoihin, joista kummankin ryhmän kiinnostus vesiliikuntaa ja -urheilua kohtaan on suuri. Paikan houkuttelevuutta kasvattaa tietenkin sen sijoittuminen hyvin liikenteellisesti, katsotaan asiaa sitten joukkoliikenteen tai yksityisautoilun kannalta.

 

Taidokasta detaljiikkaa

Pääarkkitehti Esa Viitanen Pro-Ark Oy:stä toteaa, että laajennus on mittava.

Uuden hallin suunnittelussa on otettu huomioon niin hauikset kuin hymykuopatkin. Vesiliukumäki yhdessä sen alastuloaltaan vesipatjan kanssa tulevat varmasti nostamaan ilon kiljahdukset kattoon. 25 metrin neliratainen harjoitusallas on tarkoitettu enemmänkin nostattamaan hien pintaan, mutta sen äärelle tulevat kiipeämään myös telinehyppääjät, joten tarjolla on jänteikästä akrobatiaa. Lapsille on rakennettu erillinen opetusallas uima-aakkosten opiskelua varten.

– Kokonaisuuteen kuuluvat tietenkin sisäänkäyntiaulan yhteydessä oleva kahvio, jonka parvelta on aivan uskomaton näkymä alas allastiloihin. Kaaren muotoiselta parvelta voi katsella niin liukumäessä ilakointia kuin uimahyppääjiäkin. Värimaailmakin täällä on pirteä, se ei ole kuitenkaan liian silmille tuleva, mutta keltainen piristää mukavasti silmää. Tämä näkyy myös kahvion kalusteissa, joissa heleä harmaa ja keltainen vuorottelevat. Tilasimme ne Iskusta. Myös uudet kassatilat ovat hyvät ja odottavat vain avajaisia ja asiakkaita, kuten kuntosalit ja solariumitkin, toteaa hallipäällikkö Tarja Korvenpää.

Halli-interiöörin detaljiikka on hieno. Erityisenä seikkana voi mainita kiintokalusteet, joissa puutyön leima nousee miellyttävästi esiin. Märkätilojen kiintokalusteet on sen sijaan tehty massiivimuovilevystä, kuten kahvion tiski. Restamaster Oy on toimittanut hankkeeseen muun muassa puku- ja lokerokaapistot sekä penkit, allaskaapit, allastasot ja peilit, höyrysaunojen lauteet ja höyrypilarit ja allassalin penkit.

– Kaikki valmistettiin arkkitehtien Esa Viitasen ja Nanna Ahdin suunnitelmien mukaan, kertoo Restamaster Oy:n toimitusjohtaja Jari Lamberg.

Uutta on tarjolla paljon muutakin. Joko portaita tai hissiä käyttäen siirrytään alas uusiin peseytymisen, saunomisen ja pukeutumisen tiloihin.

Arkkitehti Viitasen mukaan tarjolla on perinteistä löylyä ja höyrysaunan hellää lämpöä. Arkkitehtuurin teemat limittyvät toisiinsa sisätiloissa hienosti. Silmää miellyttävä pukeutumistilojen allassalin puoleisen seinän kaarimuoto myö-täilee yläpuolisen kahvion parven muotoa soljuvasti. Hauska arkkitehtoninen lisä on ovaali höyrysauna, jonka muoto rajautuu myös allastilan sisäarkkitehtuurin osaksi.

Arkkitehtuurin kenties tuntuvimpia ominaisuuksia ovat paikan ilmavuus ja suuret lasiseinät, jotka yhdistävät allassalit ja luonnonmaiseman näkymät kuin yhdeksi maisemaksi. Ulkoa tarkastellen uusi rakennus nousee todella uutena esiin. Materiaalivalintojen, kuten punatiilen sävyn valinnan kautta uusiorakennus kuitenkin kasvaa vanhaan rakennusmassaan kiinni ja muodostaa harmonisen rakennustaiteellisen kokonaisuuden.

 

Joustavaa palvelua

Urheiluhallit ovat julkisia tiloja, joten niissä tulee myös valvoa turvallisuutta. Kulunvalvonta ja siihen liitettävät palvelut on hyvä tapa toteuttaa se.

– Palveleminen sekä asiakasvirtojen joustava ohjaus asiakaskulunvalvonnas-sa on erittäin merkittävää nykyajan uimahallin toiminnassa. Tärkeää on, että kulku käyttämään palveluita on joustavaa, nopeaa, tehokasta sekä turvallista. Jokaiselle asiakkaalle annetaan kulkukortti, jolla hän kulkee ostamansa palvelun pariin. Kortti toimii myös palveluntarjoajan ”käyntikorttina”, kertoo myyntijohtaja Joonas Mäkinen Enkora Oy:stä.

Kortilla ohjataan kulkua esimerkiksi aikamääreillä ja pääsyoikeuksilla, jotka oikeuttavat käyttämään tiettyä palvelua tiettynä aikana. Kerrosta alempana sijaitsevat pukuhuoneet on varustettu helposti käytettävillä korttilukoilla, joihin kortti asetetaan uinnin ajaksi. Kaikki vapaat kaapit ovat auki ja avain valmiina ovessa.

Asiakkaan on myös mahdollista hankkia itselleen pitempikestoinen kortti palveluihin. Tämä helpottaa palveluntarjoajan ruuhkahuippuja asiakaspalvelussa sekä antaa asiakkaalle mahdollisuuden vapaammalle liikkumiselle uimahallilla. Asiakkaalla on myös mahdollisuus ostaa verkkosivuilta palveluita omalle kortilleen milloin vain haluaa. Myös kaikille ohjatun liikunnan tunneille asiakkaalla on mahdollista ilmoittautua ennakkoon omilta sivuiltaan, jolloin kulkeminen ennalta varattuihin palveluihin on joustavaa ja vaivatonta.

– Jokaiselta pitempiaikaisen kortin hankkijalta otetaan järjestelmään ylös yh-teystiedot, jolloin asiakkaille muodostuu järjestelmään tili, mikä takaa sen, että kortin rikkoutuessa tai kadotessa ei ole huolta tuotteiden katoamisesta ja me-nettämisestä; kertoo Joonas Mäkinen.

Urheilutalo täydentää uimahalliverkostoa

Vuosaaren Urheilutalo on erinomainen liikuntapaikka, joka tulee tarpeeseen. Moni ei varmaankaan ajattele sitä, että Vuosaari on kasvamassa Järvenpään kokoiseksi alueeksi ja ansaitsee mitä suurimmassa määrin kapasiteetiltaan ja arkkitehtuuriltaan hienon urheilurakennuksen, joka tietenkin täydentää uimahalliverkostoa Helsingissä.

Ainutkertaista koko maassamme on kassa- ja kulunvalvonnan järjestelmä, jonka piirissä siis kuka tahansa kausikortin hankkinut voi käyttää tahtomallaan tavalla mitä tahansa kahdeksasta hallistamme urheilulajista riippumatta, toteaa toimitusjohtaja Pekka Laitinen Urheiluhallit Oy:stä.

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.