Cad-Q / Digitaalinen rakennusala -seminaari

Vain näillä toimilla Suomi säilyy digitalisaation kärjessä rakennusalalla!

Cad-Q / Digitaalinen rakennusala -seminaari
Cad-Q / Digitaalinen rakennusala -seminaari

Digitaalinen rakennusala -seminaarissa 16.10. koostettiin yhteistyönä tietomallintamisen asiantuntijoiden kanssa toimenpiteet tietomallintamisen hyödyntämisestä koko rakentamisen elinkaaren ajan aina ideasta ylläpitoon saakka. Toimenpiteillä tuetaan rakennusalan kilpailukykyä ja tuottavuutta tulevaisuudessa.

Tietomalleja ja niiden sisältämää arvokasta tietoa rakennusalalla käytetään ja hyödynnetään nykyisin ensisijaisesti vain suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, mutta ei rakennuksen käyttö- ja ylläpitovaiheessa, jolloin niiden potentiaali tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittäjänä jää suurelta osin hyödyntämättä.

”Suomi on aiemman tutkimus- ja kehittämispanostuksen ansiosta pitkään ollut rakennusalan digitalisoinnin johtava maa, mutta viime vuosina kehittämisen vauhti on merkittävästi hidastunut muiden maiden kiihdyttäessä vauhtiaan. Rakentaminen on merkittävä osa kansantaloutta ja esimerkiksi Britanniassa hallituksen rakennusalan digitaalisointistrategia tähtää merkittävään kustannusten ja päästöjen leikkaukseen sekä tuottavuuden ja viennin kasvuun. Seminaarissa saatiin aikaan muutamia hyviä toimenpide-ehdotuksia, jotka toivottavasti muodostavat pohjan jatkokehittämisen vauhdittamiselle Suomessa. Ilman sitä on selvää, ettei Suomen kilpailukyky tällä sektorilla voi säilyä”, toteaa Arto Kiviniemi, joka toimii digitaalisen arkkitehtuurisuunnittelun professorina Liverpoolin yliopistossa.

Digitaalinen rakennusala -seminaarissa pohdittiin, mitkä ovat suurimmat esteet tietomallintamisen käyttöönotolle koko rakennuksen elinkaaren ajan Suomessa ja samalla suurimmat hyödyt, joita tietomallintamisella voidaan saavuttaa. Yhtenä suurimmista esteistä digitalisaatiolle nähdään se, ettei tietomallintamisen käyttöön velvoiteta valtiojohtoisesti. Muina merkittävinä esteinä koetaan yhteisen strategian ja tavoitteiden sekä alan koulutuksen puute, ja vanhanaikaiset prosessit ja asenteet alalla. Tietomallintamisesta saatavina suurimpina hyötyinä puolestaan nähdään koko rakentamisen elinkaareen heijastuvien kustannussäästöjen saaminen, laadun paraneminen, virheiden väheneminen ja tietojen luotettavuuden paraneminen.

”Meidän täytyy osata vakuuttaa kiinteistöjen omistajat, jotka myös toimivat rakennushankkeiden tilaajina tietomallintamisella saavutettavista eduista. Hyvällä tietomallintamisella saadaan merkittäviä etuja hankkeen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, mutta ennen kaikkea tietomallintamisella on saavutettavissa omistajia koskevan käytön ja ylläpidon ajalta merkittäviä etuja kiinteistöomaisuuden ylläpitoon”, kommentoi ISS Proko Oy:n rakennuttamispalveluiden aluepäällikkö Kalle Bergholm.

Seminaarin yhteenvetona päädyttiin seuraavaan kolmeen toimenpiteeseen, joilla tietomallintamista voitaisiin hyödyntää koko rakennuksen elinkaaren ajan:

1. Hankintamallien uudistaminen siten, että tietomallintamisen hyödyt saadaan paremmin koko rakentamishankkeen käyttöön.

2. Valtakunnallinen tietomallistrategia ja henkilö, joka toimii tietomallintamisen keulakuvana. Tietomallintamisesta rakennusalan kärkihanke.

3. Digitaalisuus osaksi rakennusalan yliopisto- ja AMK-opintoja, esimerkiksi tietomalli-insinöörin tutkinto.

Seminaari oli loistava kattaus asiaa ja asiantuntemusta. On tultu hetkeen, jossa tietomallintamisen täyden potentiaalin hyödyntäminen on mahdollista murtautua kattamaan rakennushankkeiden koko elinkaari”, toteaa Kalle Soini, Arkkitehdit Soini & Horto Oy:n osakas ja hallituksen puheenjohtaja.

”Hienoa nähdä toimijat reunasta reunaan pohtimassa alan digitaalista murrosta ja matkaa kohti tietomallipohjaista työnkulkua. Mallinnus saadaan omistajille hyödyksi vain, jos koko suunnittele-rakenna-rakennuta-omista -ketju saadaan kytkettyä saman arvopotentiaalin etsintään”, kommentoi tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Jyrki Keinänen, A-Insinöörit Oy:n toimitusjohtaja.

Digitaalinen rakennusala -seminaari järjestettiin perjantaina 16.10. osana kaksipäiväistä CAD-Q Päivät 2015 -tilaisuutta Tampereella hotelli Scandic Rosendahlissa. Seminaarin avasi rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta, jonka jälkeen maamme kokenein ja tunnetuin tietomallinnuksen asiantuntija, professori Arto Kiviniemi kertoi tietomallinnuksen nykytilasta ja suunnasta globaalilla tasolla. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi A-Insinöörit Oy:n toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Jyrki Keinänen. Seminaarin panelisteina toimivat lisäksi: Kalle Bergholm (ISS Proko Oy) Jukka Hämäläinen, (KONE), Juha Laihonen (Paroc Panel System Oy), Markus Nymark (KVA Arkkitehdit Oy), Ilkka Romo (Skanska Oy) ja Kalle Soini (Arkkitehdit Soini & Horto Oy).

CAD-Q Päivien ohjelmassa oli nähtävissä ja kuultavissa viimeisintä tietoa suunnittelun, tietomallinnuksen (BIM) ja tuotteen elinkaarenhallinnan (PLM) uusimmista, tehokkaimmista työtavoista ja teknologioista. Päiville osallistui yhteensä 230 suunnittelualan ammattilaista.

Cad-Q on Pohjoismaiden johtava suunnittelu- ja tiedonhallintajärjestelmien toimittaja. Ratkaisumme kattavat CAD-, BIM-, PLM- ja niitä tukevien IT-järjestelmien kaikki osa-alueet. Vuonna 1989 perustetussa Cad-Q:ssa työskentelee tällä hetkellä yli 300 ammattilaista Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, sekä vuodesta 2014 lähtien Iso-Britanniassa, jolloin Symetristä tuli osa Cad-Q Groupia. Kuulumme Pohjoismaiseen, Tukholman pörssissä listattuun Addnode Group IT-konserniin.