Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista. Kuva: Työyhteenliittymä K2S ja NRT

Uudistuvan Olympiastadionin peruskivi muurattiin

Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista. Kuva: Työyhteenliittymä K2S ja NRT

Peruskiven päämuurareina toimi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto. Peruskivi asetettiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna Olympiastadionin tornin läheisyyteen.

Olympiastadionilla vietettiin historiallista ja ainutlaatuista hetkeä, kun uudistuvan stadionin peruskivi muurattiin stadionin alkuperäisen, kesäkuussa 1936 muuratun, peruskiven viereen. Nyt Suomeen ja Helsinkiin on rakentumassa kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena. Peruskirjan luki ja Helsingin kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi pormestari Jan Vapaavuori.

”Kesäkuussa 1936 Helsingin kaupunginjohtaja Erik von Frenckell toivoi juhlapuheessaan, että peruskirja, joka peruskiven alle kätkettiin, saisi olla vuosikymmeniä ja vuosisatoja kansamme urheilumielen ja suurten saavutusten todistajana. Toive on toteutunut. Vuonna 1938 avattu Olympiastadion tunnetaan niin tornistaan kuin moniin mieliin painuneista urheilu- ja kulttuurihetkistä. Suomalaiset ovat kokeneet stadionilla ja Helsingissä moninaisia hurmoshetkiä, oli kyse sitten vuoden 1952 olympialaisista, konserteista tai urheilijoiden otteista täyden stadionin edessä. Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeella on tärkeä merkitys Helsingin kaupungin ja koko Suomen tapahtumatoiminnan mahdollistajana ja stadionin toiminnalla on myös mittavat tuotantotaloudelliset vaikutukset”, sanoi pormestari Jan Vapaavuori.

Rakentumassa on suomalaisten stadion tuleville yhteisille elämyksille

”Olympiastadion on yksi Suomen itsenäisyyden symboli; monumentti sekä henkisesti että rakennuksena. Jo stadionin rakennusvaiheessa puhuttiin koko kansan stadionista. Määritelmä ei ole haalistunut, vaan pikemminkin vahvistunut yhteisten kokemusten kautta. Käynnissä oleva Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen muuntaa historiallisen urheilu- ja tapahtuma-areenan paikaksi, joka täyttää tulevaisuuden suurtapahtumien vaatimukset ja on myös päivittäin suomalaisten ja vierailijoiden käytössä”, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto valtiovallan tervehdyksessä.

Lieriö saapui stadionille Lasse Virénin käsissä

Peruskiveen muurattava lieriö saapui Olympiastadionille Lasse Virénin tuomana. Lieriö täytettiin perinteiden mukaisesti tilaisuuden aikana ja sinne asetettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden raha, peruskirja, ote hankesuunnitelmasta, tilaisuuden kutsuvierasluettelo, päivän sanomalehti ja käytössä olevat kolikkorahat.

Tervetuloa uusi aika

Uudistettu Olympiastadion on toimiva, turvallinen ja tunnistettava. Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille rakentuu 19 290 bruttoneliötä uusia tiloja. Lisäksi kaikki entiset stadionin tilat (noin 20 000 brm2), katsomot, kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan. Hankkeen kokonaislaajuus on kenttäalue ja katsomot mukaan lukien 90 000 neliötä. Tulevaisuudessa Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan vuosittain noin miljoona kävijää.