Viimeisimmät julkaisut

Keskustan arvokiinteistöstä innovaatiotalo

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan historiallisesti arvokkaan Mikonkatu 9:n punatiilitalo on korjattu perusteellisesti. Talon luonne muuttui tavanomaisesta toimistotalosta nykyaikaiseksi innovaatioyhteisöksi, kun päävuokralaiseksi tuli ruotsalaistaustainen Epicenter, joka luonnehtii itseään kasvuyritysten yhteisöksi.

Mikonkatu 9

Teksti Jari Peltoranta | Kuvat Mikael Lindén

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen omistaa kiinteistön, joka oli selkeästi peruskorjauksen tarpeessa.

– Tilat eivät enää vastanneet sitä, mitä käyttäjät odottavat keskustakiinteistöltä. Jotkut vuokralaiset ja käyttäjät haluavat nykyään vähän lyhyempiä vuokrasopimuksia, ja coworking-tilat ovat olleet keskusteluissa. Ajattelimme, että tämä kohde voisi toimia sellaisessa käyttötarkoituksessa, asiakkuuspäällikkö Päivi Salonen Ilmariselta kertoo.

– Meille oli muista kuvioista tullut tutuksi Epicenter Tukholmasta, ja aloimme heidän kanssaan keskustelut kiinteistön peruskorjauksen jälkeisestä yhteistyöstä. Suunnittelussa lähdettiin liikkeelle siitä, että talo pystyy muuntautumaan erilaisten toimistonkäyttäjien tarpeisiin.

Vuonna 1929 valmistunut, arkkitehtiveljesten Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema Mikonkatu 9:n kiinteistö sijaitsee Ateneumin taidemuseon vieressä Helsingin ydinkeskustassa. Kiinteistö rakennettiin alun perin oululaistaustaisen Atlas-pankin pääkonttoriksi. Pankki ajautui vararikon partaalle kesken rakentamisen, ja se yhdistettiin jo vuoden 1929 lopussa Helsingin Osakepankkiin.

Mikonkatu 9Kiinteistö on julkisivuiltaan ja osin sisätiloiltaankin suojeltu asemakaavalla. Kaavassa oli mainittu, että jos rakennuksen julkisivuihin tai kaavassa määriteltyihin sisätiloihin kohdistuu korjaustöitä, niiden tulee olla entisöiviä. Julkisivujen punatiilet ovat edelleen pääosin hyvässä kunnossa, joten niihin ei juuri koskettu. Vesikattorakenteet ja kattolipan kauniit alapinnat kunnostettiin. Sisältä rakennus uusittiin kokonaan.

Sisäpurku betonille saakka

Rakennuksen sisusta purettiin käytännössä betonirakenteisiin saakka samalla kuitenkin suojellut kattopinnat ja koristeet säilyttäen ja entisöiden. Myös sisäpihan oleva lasikatteen kantava teräsrakenne sekä lasialakaton kannatusteräkset koristelistoineen säilytettiin, hyödynnettiin uudelleen ja entisöitiin.

– Kaikkien kerrosten välipohjista purettiin kaikki mahdolliset muottilaudat ja täytteet pois mahdollisten sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi. Täyteaineena saattoi olla periaatteessa mitä tahansa. Jäljelle jäivät vain välipohjien betoniset palkit ja ylälaatat, kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut arkkitehti SAFA ja sisustusarkkitehti SIO Jari Inkinen Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkinen Oy:stä kertoo.

– Purkutyövaihe oli mittava. Esimerkiksi vanhoja tiiliseiniä purettiin valtavat määrät. Vanhat toimistotilat olivat täysin koppitoimistoina. Jonkin verran löytyi haitta-aineita, joiden poistot veivät aikaa alkuvaiheessa ennen kuin päästiin varsinaisesti rakennustöihin.  Esimerkiksi lämpöjöhdoissa oli asbestieristeitä, kohteen vastaavana mestarina toiminut Kalevi Piiroinen YIT Rakennus Oy:stä kertoo.

Pankin entinen avokonttoritila sisäpihalla on ollut aiemmin täysin avoin, osittain kaksikerroksinen toimistotila. Tilan päällä oli alun perin lasikatto, joka on myöhemmässä vaiheessa suljettu. Vanha sisäpihan valokatto purettiin niin, että jäljelle jäi vain alkuperäinen niitattu teräsristikko ja lasilevyjen kannakkeet vanhan lasikaton alapinnalle. Ne restauroitiin peruskorjauksessa. Lasikaton tilalle rakennettiin uusi kuparipintainen vesikatto. Salin alakattoon piilotettiin lasipintojen taakse keinovalot. Näin saatiin aikaan vanhan valokaton tunnelmaa.

Alun perin oli tarkoituksena säilyttää korkean rakennusosan ullakko ja korjata pelkästään sen vesikatto. Rakennukseen tarvittiin kuitenkin uusia ilmanvaihdon konehuoneita, joten ullakkokerros purettiin vesikattoineen, puupukkirakenteineen ja konehuoneineen kahdeksannen kerroksen kattotasoon asti.

– Vain toisen reunan vanha tiilimuuri jäi pystyyn. Sitten uudet konehuoneet ja vesikattorakenteet rakennettiin kokonaan uudelleen vanhan kattomallin mukaan. Vanhat tiilimuurit eivät kuitenkaan enää nouse vesikaton päälle, vaan niiden muodot on tehty puurakenteilla, kohteen rakennesuunnittelusta vastannut Joni Sundström Insinööritoimisto Konstru Oy:stä kertoo.

Puuperustukset kunnossa

Rakennus on aikanaan perustettu puupaaluille, jotka ovat merenpinnan tason alapuolella. Talon alla on pohjavesiallas, josta voidaan seurata pohjaveden käyttäytymistä. Pohjaan ei tehty mitään lävistyksiä, koska perustusolosuhteita ei haluttu häiritä.

Geosuunnittelijan lausunnon mukaan paalut ovat vielä melko hyvässä kunnossa. Niiden arvioitiin kestävän vähintään seuraavaan peruskorjaussykliin saakka.

– Uuden hissikuilun ja pankkisalin parvirakenteiden lisäkuormat vietiin pankkiholvien paksujen seinien kautta vanhoille perustuksille ja puupaaluille. Toisaalta välipohjarakenteiden kaksoislaattarakenteita purettiin, mikä puolestaan kompensoi kuormia, Sundström sanoo.

Talossa on kaksi alkuperäistä porrasta molemmissa päätynurkissa.

– Se oli tilan vuokrattavuuden kannalta vähän heikko ratkaisu, koska kerroksia voitiin vuokrata vain puolikkaina. Ehdotimme heti alussa, että alakerran avotilaan rakennettaisiin tilan läpi kulkeva hissi, jolla pääsisi aivan ylös asti. Näin yhteen kerrokseen voitaisiin ottaa yhden sijasta viisi vuokralaista. Uusi hissi tuettiin talon runkorakenteisiin, koska perustuksia ei haluttu lähteä rikkomaan, Inkinen kertoo.

Alakerran avotila on kaikkien talon käyttäjien käytössä olevaa tilaa. Kaksikerroksiseen vanhaan pankkisaliin tehtiin uudet parvirakenteet, jossa on pienempiä tiloja. Avotilaan voidaan siirtoseiniä avaamalla tehdä muutaman sadan hengen kaksikerroksinen auditorio.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Säilytettyä ja restauroitua

Mikonkadun ja Keskuskadun kulmauksen sisääntulon aulatila on alun perin ollut kaksikerroksinen. Vuosien varrella sisääntuloeteiseen on rakennettu välipohja, joka purettiin peruskorjauksessa pois. Näin saatiin näkyviin alkuperäinen kaunis kattokuviointi. Aulaan lisättiin tyyliin sopiva uusi metallirakenteinen valaisinkokonaisuus.

Erityisesti vanhan pankkisalin tiloissa ensimmäisessä kerroksessa on säilytettyjä ja restauroituja kattopintoja, koristeita ja maalauksia. Entisöintiin on satsattu paljon.

Epicenterin vastaanotto sijaitsee entisissä pankin asiakastiloissa. Vanhat kattokuvioinnit ja lattiat on entisöity alkuperäisen mallin mukaisiksi. Konservaattorit tekivät paljon työtä kaivaessaan alkuperäisiä värisävyjä esiin.

– Tilan lattioista oli vanhoja mustavalkoisia valokuvia, joiden värisävyjä arvailtiin hyvin vaatimattomista jäljellä olevista fragmenteistä. Uudet lattialaatat leikattiin ja liimattiin vanhan valokuvan mallin mukaisiksi, Inkinen kertoo.

Oma erikoisuutensa on pohjakerroksen massiivisen pankkiholvin aulan katon lohikäärmemaalaus, joka entisöitiin. Pankkiholvissa on paksut kaksinkertaisella rakenteella tehdyt valubetoniseinät.

– Kellaritiloissa ja joissakin muissakin paikoissa näkyy siellä täällä, että pankin rahat ovat alkaneet loppua kesken alkuperäisen rakennushankkeen. Paikoin on siirrytty halvempiin ratkaisuihin kesken kaiken, Inkinen kertoo.

Kellarikerrokseen tehtiin peruskorjauksen yhteydessä pyöräparkki suihkutiloineen ja pyörähissi, jolla pyörät on helppo tuoda alas katutasolta. Pankkiholviin tulee joogasali.

Tehokasta tilaa innovaatioille

Lähes koko kiinteistön vuokrauksesta vastaa Epicenter, jonka uudenlainen toimistokonsepti kokoaa teknologiayritykset kehittymään ja kasvamaan yhdessä. Epicenter Helsinki on toteutettu yhteistyössä Ilmarisen kanssa.

Innovaatiolaboratorioita, joustavia työtiloja ja tapahtumatilaa tarjoava Epicenter ilmoittaa olevansa kansainvälinen scaleup-verkosto, joka tarjoaa Helsingille ja suomalaisille startup- ja kasvuvaiheessa oleville yrityksille mahdollisuuden kansainvälisiin kontakteihin. Verkoston jäseneksi otetaan vain kutsun saaneita yrityksiä.

Kun yritys on jäsen yhdessä Epicenterissä, sillä on automaattisesti toimisto kaikissa eri maissa sijaitsevissa Epicentereissä. Yksi ydinpyrkimyksistä on vuorovaikutuksen luominen kasvuyritysten ja perinteisten yritysten välille.

Erilaisiin tarpeisiin mahdollisimman joustavat tilat ovat toiminnan perusta. Kahden ensimmäisen kerroksen yhteistilojen lisäksi yläkerran toimistokerroksissa on vapaasti muunneltavaa toimistotilaa.

Epicenterin lisäksi kiinteistössä on katutasossa erillisiä pienehköjä liiketiloja, joihin on sijoittunut muun muassa tähtikokkien Hans Välimäen ja Arto Rastaan Pénelope-ravintola.

Mikonkatu 9:n perusparannus, Helsinki
Rakennuttaja: Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Rakennusaika: 6/2017–11/2018
Vuokrattava ala: 7800 neliömetriä

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail