Viimeisimmät julkaisut

Regatta Spa

Tyylikäs kylpylä upealla tontilla

Hanko on saanut uuden houkuttimen: meren ääreen, Tehtaanniemen kärkeen on valmistunut Regatta Spa -kylpylä, jonka infinity-allas näyttää jatkuvan kauas merelle.

Teksti: Antti J. Lagua Kuvat: Mikael Lindén

Hangon Tehtaanniemessä sijainneen tehtaan lopetettua toimintansa paikalle oli tarkoitus rakentaa iso hotelli ja siihen liittyvä satama-alue. Suunnitelmista teki kuitenkin lopun 1990-luvun alun lama.

Hotellihankkeen jälkeen Harry Harkimon johtama sijoittajaryhmä suunnitteli paikalle uimahallia ja asuinrakennuksia. Tämäkään hanke ei toteutunut, mutta Tehtaanniemen uusi Regatta Spa -kylpylä suunniteltiin aikaisemman uimahallin mahdollistaneen asemakaavan pohjalta.

Arkkitehti Pekka Helin arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy:stä kertoo, että heidän toimistonsa tuli mukaan vuonna 2013, mutta valitusprosessien vuoksi rakentamaan päästiin vasta viime vuonna.

– Johtava suunnitteluperiaate oli tehdä rakennuksesta rauhallinen, pienehkö kylpylä. Vastaavia kylpylöitä on rakennettu aika paljon esimerkiksi hiihtokeskuksiin Alpeilla ja muuallekin hotellien yhteyteen, Helin sanoo.

Kylpylä on talvisin hankolaisten ilona ja osakkaiden käytettävissä kesällä, kun käyttö muuttuu klubityyppiseksi. Huomionarvoisena Helin pitää sitä, että kylpylä on kokonaan yksityisen tahon rahoittama.

Kylpylän rakennuttaneen Regatta Resorts Oy:n omistajien edustaja ja hallituksen jäsen Peter Lindholm sanoo, että kylpylän myötä tyypillinen kesäkaupunki Hanko saa merkittävän uuden vetonaulan, jonka avulla kaupunki voi nostaa profiiliaan myös muina vuodenaikoina.

Travertiini luo kylpylätunnelmaa

Kylpylän rakentaminen maksoi noin kahdeksan miljoonaa euroa. Yksi suunnittelun lähtökohdista oli toteuttaa hanke taloudellisesti, mutta se ei ole sulavalinjaisessa kylpylässä mitenkään silmäänpistävää. Esimerkiksi sisäseinät niin eteisaulassa kuin siitä lasin erottamassa varsinaisessa kylpylässä on rakennettu jo muinaisen antiikin Rooman kylpylöissä käytetystä travertiinista.

Lämmin, rauhallinen travertiini sopii Helinin mielestä hyvin kylpylään. Ehkä tärkeimpänä asiana arkkitehtuurin kannalta hän pitää kylpylän sijaintia hienolla paikalla. Kylpylä on sijoitettu maisemaan, ja sisätiloista rajataan upeita luontonäkymiä.

– Ideana oli altaan reunamuodon ja suurten ikkunapintojen avulla saada aikaan jatkumo uima-altaasta läheiseen mereen. Nyt näyttää siltä, että veden ja sinisen taivaan vuorovaikutus jatkuu arkkitehtuurin rajaamana, Helin sanoo. Tällaista allasta kutsutaan infinity-altaaksi; allas antaa illuusion siitä, että vesipinta ulottuu äärettömyyteen.

Ennen uima-altaat rakennettiin syvälle, millä yritettiin estää veden roiskuminen hallin lattialle. Hangossa vedenpinta on kuitenkin kutakuinkin ympäröivän lattian tasossa.

Tästä on merinäköalan lisäksi se etu, että uimaveteen lisättävät kemikaalit eivät haihdu samalla tavoin uimarin nenään kuten korkeareunaisessa altaassa.

Kylpylän eteläseinällä on yli 400 neliömetrin suuruinen terassi, jolla on tarkoitus tarjoilla kylpylän hengen mukaisesti terveellisiä juomia. Hyvinvointiin panostaminen näkyy myös kylpylän kolmessa hoitohuoneessa.

Rapattu julkisivu sopii ympäristöön

Kylpylän julkisivu sitoo rakennuksen lähellä sijaitsevaan hotelli Regatan kiinteistöön. Julkisivu jatkaa hotellin rapattua linjaa. Julkisivun pääväri on valkoinen. Pohjoisen puoleisessa ison ikkunan kohdalla olevassa sisäänvedossa väri on vaaleankeltainen, merelle antavassa itäpuolen sisäänvedossa väri on tummemman keltainen ja terassille aukeavassa sisäänvedossa rappaus on vaaleanpunainen.

– Rakennuksen ulkoinen ilme on tietoisen moderni. Kylpylä ottaakin ympäristön huomioon, muun muassa rappauksen kautta, Helin sanoo.

Rakennustöiden aikana ensimmäiseen kerrokseen päätettiin lisätä lounge- ja kokoustila, joiden yhteydessä on myös kaksi tilaussaunaa.

Rannan puolelta paalutettu

Suunnittelujohtaja Pekka Länsimies rakennesuunnittelusta vastanneesta Wise Group Oy:stä kertoo, että rakennus on osittain maanvarainen ja rannan puolelta paalutettu. Paalutusta lisättiin, jottei tarvinnut tehdä massanvaihtoa meriveden pinnan alapuolella.

Vaikka rakennus on meren ääressä, eivät edes talvimyrskyt nosta vedenpintaa niin, että rakennus olisi vaarassa kastua, sillä lattiataso on 2,5 metriä merenpinnasta.

Ensimmäinen kerros on rakennettu kokonaan ja toinen kerros suurimmaksi osaksi sisäkuorielementeistä. Ulkoseinät ovat eristerapattua ulkoseinäelementtiä. Ulkoseinäelementtien 20-millinen eristerappaus tehtiin tehtaalla valmiiksi ja työmaalla rapattiin 5-millinen pintarappaus.

– Vesikatto on osittain ontelolaattaa ja altaan päällä on TT-laatat. Pitkät sivut ovat rakenteeltaan kantavia, joten allastilassa ei ole muita kantavia rakenteita. TT-laatat ovat pisimmillään yli 23 metriä, Länsimies kertoo.

Tasausallas säätelee vedenpintaa

Kylpylän molemmat uima-altaat on rakennettu pilareiden päälle; altaiden alta pääsee kulkemaan. Länsimiehen mukaan kylpylän viereen rakennetut asuintalot toivat haastetta rakennustöihin, sillä niiden pohjaa louhittiin samaan aikaan kun kylpylän uima-altaita valettiin ja betonin piti saada kovettua.

Uima-altaat on tehty vesitiiviillä valulla, jota tehostettiin valuvaiheessa vähäisellä nousunopeudella. Altaiden valun kuivuttua ne täytettiin vedellä. Tämän tarkistuksen osoittamat vuotokohdat injektoitiin, ja altaat vesieristettiin ennen kaakelointia.

– Tässäkin hallissa käytetään klooria veden desinfioimiseen, mutta lisäksi vedenkäsittelyssä on uv-laitteisto. Kun vesi ohjataan sen kautta, vedessä käytetty kloori ja muut kemikaalit puhdistuvat niin, että vedessä on mukava uida, LVI-suunnittelun tehneen Sweco Talotekniikka Oy:n LVI-projektipäällikkö Sami Toivola kertoo.

Koska allas on rakennettu niin, että sen vedenpinta on lattian tasossa, vedenpintaa säädellään ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan tasausaltaan avulla. Aina kun altaaseen tulee lisää ihmisiä, näiden syrjäyttämä vesimäärä siirtyy automaattisesti tasausaltaaseen.

Toivolan mukaan kylpylän altaissa on suljettu vedenkierto. Tosin vettä joudutaan lisäämään altaista tapahtuvan veden haihtumisen ja lattioille kulkeutumisen vuoksi.

Suuret ilmanvaihtotarpeet

Kylpylän vedestä haihtuva kosteus pitää kuivattaa. Uimahalleissa jopa 60 prosenttiin nouseva ilmankosteus onkin suuri ongelma, joka huonosti hoidettuna näkyy kosteuden tiivistymisenä ikkunoihin.

Regatta Spassa ilmaa puhalletaan riittävän suurella nopeudella ikkunoiden alta, minkä ansiosta ikkunoihin ei pääse kertymään kosteutta talvellakaan, kun lämpötilaero ulko- ja sisäilman väillä on suurimmillaan.

Kaikki tekniikka on piilossa säleikköjen takana. Näin ilmanvaihtokanavat eivät haittaa allasalueen näkymiä, jotka ovat isojen ikkunoiden ansiosta poikkeuksellisen näyttävät.

Kylpylä Regatta Spa, Tehtaanniemi, Hanko
Rakennuttaja: Regatta Resorts Oy
Tilavuus: 11 200 kuutiota
Kokonaisala: 1959 neliötä
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy
Rakennesuunnittelu: Wise Group Finland Oy
LVI-suunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
Rakennusurakointi: LU Rakennus Oy

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail