Projektiuutiset 1-2018

Projektiuutiset 1 – 2018

Lue näköislehti

Julkisivusta olisi enempään

Arkkitehti Bratislav Toskovic voi olla tyytyväinen: Vantaan Energian toimitalon julkisivu on monen arkkitehdin unelma. Vaativa, innovatiivinen ja hyvännäköinen julkisivu on myös oikeissa töissä tuottamassa aurinkosähköä rakennukseen, jonka energianhallintaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Energia-ihmiset osaavatlaskea; investoinnit rakennusvaiheessa kuittaantuvat riittävän nopeasti käytön aikana. Elinkaaren energiatase on arvausta paremmassa tilassa.

Projektiuutiset 1-2018
Lue näköislehti >>

Arkkitehdit Patrick Eriksson ja Niko Mähönen  saattavat vilkuilla hieman kateellisina Vantaalle päin. He toteavat, että yleinen mielipide energiatehokkuuden parantamisen suhteen on myönteinen ja arkkitehtuurilla olisi tarjota vaikka minkälaisia keinoja siihen, mutta toisaalta kaavamääräykset voivat estää kestävyyden kannalta parhaiden ratkaisujen käytön ja toisaalta rakentamista ohjaavat normit eivät ole riittävän tiukkoja, ja siksi kustannusoptimaalisuuteen pyrkivän rakennuttajan päätöksissä ei näy elinkaaren pituiseen energiatehokkuuteen investoiminen.

Arkkitehtuuri on muutoksen edessä, kun lähitulevaisuudessa tarvitaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden kestäviä rakennuksia. Rakennuksia, jotka kestävät entistä enemmän kosteutta, säästävät ja jopa tuottavat energiaa ja ovat sisäilmastoltaan käyttäjilleen mukavia.

Eriksson ja Mähönen uskovat, että arkkitehdit ottavat jatkossa entistä suuremman vastuun kokonaisuudesta. Siihen kokonaisuuteen sisältyy optimaalisesti suunnattu, moderneista materiaaleista koottu julkisivu, jolla on nykyistä suurempi rooli sisäilmaston hallinnassa, eikä vajavaista arkkitehtisuunnittelua tarvitse enää kompensoida ilmanvaihtotekniikalla, kuten Mähönen toteaa.

Ilmanvaihdon ammattilaiset ovat julkisivun sisäpuolella omien muutosten keskellä. Alan tunnettu vaikuttaja Jorma Railio kouluttaa talotekniikan osaajia ottamaan haltuun uuden asetuksen rakennuksen sisäilmastosta. Asetus antaa suunnittelijoille aiempaa enemmän vastuuta ja luvan olla luova. Ongelma voi olla, että alan koulutuksessa ei ole tähän asti opetettu käyttämään luovuutta.

Arkkitehtuurin, rakenteiden ja talotekniikan hynttyyt pannaan jo aika hyvin yhteen edistyksellisissä toteutuksissa; allianssi tai joku sen sukulaisista on ollut usein käytössä, kun rakennushanke on saavuttanut laatu- ja budjetti- ja aikataulutavoitteensa. Rakennusalan ammattilaisten koulutuskin näyttäisi tarvitsevan allianssia.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja