Kuva: Pixabay

Millaista lumikuormaa kiinteistön katto kestää?

Lumen hallittu poistaminen riittävän ajoissa lyhentää rakenteiden kuormituksen kestoaikaa ja edesauttaa rakennuksen kattopinnan kestävyyttä. Näin ollen se myös pitkittää katon käyttöikää, muistuttaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Harju kehottaa ennakoimaan, eli teettämään kattopinnoilla katselmuksen. Näin ollen asunnon omistaja saa selvää tietoa siitä, millaista lumikuormaa katto kestää. Varsinkin tasakattoisissa tai loivilla kattopinnoilla tehdyissä rakennuksissa voivat lumikuorman kestot olla hyvinkin rajallisia. Jopa 200 mm paksu, tiivistynyt suojalumivaippa voi olla niille liikaa.

”Katselmus toimii erinomaisena pohjana, jos asunnon omistaja haluaa tehdä sopimuksen lumien pudottamisesta esimerkiksi urakoitsijan kanssa. Katselmuksella saadaan selvyys siitä, mitä mahdollisia ongelmia katolle on edellistalvien lumienpudotusten jälkeen jäänyt, tai jos katossa on olemassa vaikkapa vanhoja reikiä”, Harju sanoo.

Harju muistuttaa, että kattolumien ja jäiden pudotuksiin tulee valita yrityksiä, joilla on kokemusta lumenpudotustöistä.

”Asiansa osaava yritys tekee lumenpudotustyöt huolellisesti rakenteita rikkomatta ja ottaa huomioon ensisijaisesti henkilöturvallisuuden, niin ulkopuolisten kuin oman henkilökuntansakin osalta”, hän sanoo.

Kun tilaaja on valinnut lumenpudottajaksi urakoitsijan, on Harjun mukaan ennen töiden aloittamista syytä laatia vielä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan pelisäännöt ja korvausvastuut tilaajaa kohtaan sekä mahdollisesti kolmannelle osapuolelle syntyneisiin henkilö- ja omaisuusvahinkoihin.

Harju kehottaa kiinnittämään sopimuksessa huomiota muun muassa katon alapuolisten kävely- ja autoliikennealueiden rajaamiseen sekä jälkitöihin, siis muun muassa jalankulkureittien puhdistamiseen työn jälkeen.

Mikäli kattopinnan epäillään vaurioituneen lumenpudotustöiden seurauksena, kehottaa Harju ottamaan yhteyttä Keskuskauppakamarin hyväksymään tavarantarkastajaan.