Viimeisimmät julkaisut

McDonald’s Teollisuuskatu

Poikkeuksellista arkkitehtuuria

Helsingin Teollisuuskadun McDonald’s-ravintolan rakennuspaikka liikenteen solmukohdassa toi mukanaan poikkeuksellisen arkkitehtuurin. Kaupunkikuvallisesti tärkeiden rakennusten naapuriin haluttiin paviljonkimainen talo.

Teksti: Kaisu Ravantti, Kuvat: Mikael Lindén

Teollisuuskadun ravintola kuuluu McDonald’sin kansainvälisten designravintoloiden sarjaan. Rakennuspaikka oli ollut McDonald’sin hallussa jo useiden vuosien ajan, ennen kuin rakennuslupa keskeiselle tontille heltisi.

Puu-Vallilan ja vanhan tiiliarkkitehtuurin naapurissa paviljonkimainen, vaalea rakennus puoltaa paikkaansa. Graafinen, puupintainen sisustus tarjoaa vierailijoille raikkaan kokemuksen.

McDonald’s Oy:n kehityspäällikkö Mika Laurikainen kertoo, että rakennus poikkeaa täysin totutusta konseptista.mcd

– Teollisuuskadun hankkeessa pyrimme olemaan mahdollisimman joustavia arkkitehtuurin suhteen. Drive in -palvelu on ravintolan elinehto, ja tontin kapeuden huomioiden rakennuksen tuli olla kaksikerroksinen.

Ravintolaa luotsaava yrittäjä Aki Soininen on ylpeä poikkeuksellisesta rakennuksesta.

– Haluamme olla mukana kaupunkikuvaa kehittämässä, ja olemme sitoutuneet tälle paikalle 20 vuodeksi.

Ympäristöönsä sovitettu

Teollisuuskadun McDonald’s oli Optiplan Oy:n kokonaissuunnittelukohde. Rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Lasse Vahtera nimeää arkkitehtuurisuunnittelun lähtökohdiksi rakennuksen konseptinmukaisuuden, toiminnallisuuden ja kaupunkitilan huomioimisen.

– Eri tahojen vaatimusten yhteensovittaminen teetti työtä. Helsingin kaupungin viranomaiset edellyttivät, että hankkeessa hylätään McDonald´sin konseptinmukaiset suunnitelmat. Ympäristöönsä sovitettu arkkitehtuurisuunnitelma piti pintansa kansainvälisessä organisaatiossa, toteaa Vahtera.

Kohteen suurimpia haasteita oli konseptin mukaisten toimintojen järjestäminen kapealle tontille. Vilkkaasti liikennöidyiltä kaduilta tuli järjestyä ajoreitit huollolle, drive in -ravintolan käyttäjille, ja paikoittajille.

Huolto tapahtuu rakennuksen itäpäädystä, johon on sijoitettu myös varasto- ja sosiaalitilat. Itäpäädyn toisessa kerroksessa oleva terassi saa kesällä purjemaisen katoksen suojaamaan niin auringolta kuin sateeltakin.

Pitkän matkan rakennuttajakonsultti

Rakennuttajakonsulttina toiminut projekti-insinööri Markku Hjelm on tehnyt McDonald’sin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1994.

– Teollisuuskatu 6:n ravintola on erilainen kuin muut McDonald’sin ravintolat Suomessa jo arkkitehtuurinsa puolesta. Tekniset toteutukset olivat haastavia, ja aiemmissa ravintolarakennuksissa ei myöskään ole käytetty betonielementtejä.

– Talon ulkoseinät ovat pääasiallisesti pintamateriaaliltaan takaa tuulettuvaa keraamista julkisivulaattaa, joka on ripustettu kiskoon. Näin jokainen laatta on vaihdettavissa erikseen.

– McDonald’s ei milloinkaan aloita rakennustöitä ennen lupien valitusaikojen umpeutumista. Tämä, samoin kuin pintamateriaalien toimitusajat, tiukensi rakennusaikataulua melkoisesti.

Aikataulun kireys puolsi kokonaisurakkaan turvautumista: urakka-aikaa oli vain puolisen vuotta. Kokonaisurakoitsijaksi valittiin kilpailutuksen jälkeen Larmix Oy, joka hankki työmaalle tarvittavat tekijät ja urakoitsijat. Vastaavana mestarina toimi Jorma Pirttimaa.

mcd2Pieni mutta aikaaviepä

Teollisuuskadun McDonald’s oli rakenteellisesti mielenkiintoisen ja haastava arkkitehtonisten ratkaisujen ansiosta, toteaa rakennesuunnittelusta vastannut rakennusinsinööri Kimmo Kryssi Optiplan Oy:stä.

Kokoonsa nähden rakennus työllisti rakennesuunnittelijaa paljon. Ensimmäinen tutkittu vaihtoehto oli massiivinen, u-arvot täyttävä 450 mm:n siporex-runko, johon olisi saatu ikkunat ulkopintaan.

– Valittu teräsbetoninen sandwich-ratkaisu mahdollisti pitkät vaaka-aukot ja toimi samalla sisä- ja ulkopuolisten verhouksien hyvänä kiinnitysalustana. Rakennuksen molemmissa päissä olevat pilarit toimivat mastoina; muuten rakennus on jäykistetty kantavilla seinillä.

– Aikataulun vuoksi kohde oli elementoitava, ja juuri elementointi oli suurin haaste. Jokainen elementti oli erilainen. Lisäksi niiden painoa ja kokoa rajoittivat tehtaan muotti- ja nostokalusto, sekä kuljetusmahdollisuus.

Punatiiltä ja funkista

Liikenteen lisäksi uuden McDonald’s-ravintolan ympäristöä määrittävät kadun varren korkeat työpaikkarakennukset, sekä juuri rakennettu Dallapé-puisto. Vanhan Puu-Vallilan nurkka ulottuu Teollisuuskadun reunaan, ja vastakkaisella puolella sijaitsee vanhaa tiiliarkkitehtuuria edustava Harjun nuorisotalo.

Alueen kaupunkikuvaan kuuluvat myös kuparipintainen toimistorakennus, sekä Sturenkadun sillan molemmissa päissä olevat valkoiset funkisrakennukset. Punatiiliseen lähiympäristöönsä ravintolarakennus liittyy piha-alueiden laatoituspintojen, sekä erillisten ulkopuolisten rakenteiden kautta.

Rakennuksen ajatus perustuu poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiseen, putkimaiseen laatikkoon, jonka ulko- ja leikkauspinnat ovat valkoiset. Talon kyljet liikenteen ja lähimpien rakennusten suuntaan ovat umpinaiset.

Sisäpinta on ilmeeltään puuta. Valaistuksella pyritään korostamaan valkoisen laatikon sisäpinnan lämpöä ja jatkuvuutta, ja tekemään ravintolatoiminta ulospäin näkyväksi. Valaistuna sisätilan ja ulkotilan raja on huomaamaton.

Easy-konsepti

Tuoreen ravintolan tontti ja rakennus ovat McDonald’s Oy:n omistuksessa; yrittäjä varusti kohteen laitteistot, sekä McDonald’sin konseptin mukaisen sisustuksen.
Sisustusarkkitehti Tapani Santanen toimi yhdistävänä lenkkinä talon arkkitehtuurin ja yrityksen konseptien välillä.

– Teollisuuskatu 6:n sisustaminen oli haasteellinen tehtävä, sillä omaehtoinen arkkitehtuuri asetti reunaehtoja sisätilojen väritykselle ja materiaaleille. Brändin tunnistettavuus tuli säilyttää, ja silti sovittaa sisustus arkkitehtuuriin. Skandinaavishenkinen, puupintainen sisustuskonsepti tukee rakennuksen arkkitehtuuria.

– Viime vuosina McDonald’sin värimaailmaa on muunnettu hillitympään suuntaan: enemmänkin asiakaslähtöiseksi kuin brändilähtöiseksi. Ravintolarakennuksissa tuttu mansardikattoinen konsepti on yhä voimissaan, ja sitä kehitetään edelleen muuntautumiskykyä ja -halua yrityksessä tuntuu löytyvän.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail