Viimeisimmät julkaisut

Logomo

Logomo kulttuuripääkaupungin päänäyttämöksi Turussa

Turun rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva vanha veturitalli on saanut uuden elämän. Se on muokattu kulttuurin ja luovan talouden tapahtumakeskus Logomoksi ja toimii kulttuuripääkaupungin päänäyttämönä vuoden 2011 loppuun saakka. Sisälle astuessaan tulijaa tervehtii tarkkaan harkittu kokonaisuus, jossa kulttuuri toivottaa tulijan tervetulleeksi. Kulttuuripääkaupunkivuosi innoitti suunnittelijat myös luomaan uusia kalusteratkaisuita, jotka jäävät elämään vielä tapahtumarikkaan pääkaupunkivuoden jälkeenkin.

Logomon sisustus kulttuuripääkaupunkivuotta varten suunniteltiin ja rakennettiin vain neljässä kuukaudessa. Tehtävän saanut arkkitehti Pia Sabelström otti haasteen vastaan vuosi sitten elokuussa innolla. Onnistuneen lopputuloksen takasi saumaton yhteistyö tilaajan, arkkitehdin ja toimittajien välillä.

– Suunnittelussa lähdimme siitä, että vanha ilme säilytetään mahdollisimman pitkälle. Tiloihin teimme uusia väliaikaisia seinäpintoja, jotka saivat pääasiassa mustan värityksen. Varsinaisiin seinäpintoihin emme koskeneet. Kulttuuripääkaupunkivuoden oranssi toimi hyvin piristeenä yksinkertaistetussa kokonaisuudessa, Sabelström kertoo.

Näyttelyiden rakentajat, kuten Kiasma ja UEFA, suunnittelivat ja toteuttivat omien näyttelyidensä alueet itse. Pia vastasi näyttelytilojen kokonaisilmeestä sekä VIP-ravintolan ja 300-paikkaisen tilausravintolan sisustuksesta. Logomossa sijaitsevan teatterin toteutti Eastway. Värimaailman ja tiloissa käytettyjen tekstien ja fonttien kanssa tehtiin yhteistyötä kulttuuripääkaupunkivuoden ilmeen luoneen mainostoimisto Dynamon kanssa.

Päätavoitteena oli luoda tiloista mutkaton kokonaisuus.

– Emme halunneet luoda mitään liian hienoa, vaan sellaiset tilat, joihin kävijöiden on helppo tulla. Samalla halusimme, että tilat orientoivat ihmisiä niiden pääasialliseen käyttötarkoitukseen eli näyttelyihin ja kulttuuriin.

Logomon tilat on jaettu kahteen osaan. Pääsisäänkäynti johtaa näyttelyihin, ja toinen sisäänkäynti tilausravintolaan, VIP-ravintolaan ja teatteriin lämpiöineen. Kokonaisuutta täydentää pääsisäänkäynnin yhteydessä toimiva Tobias Rehbergerin ja Artekin suunnittelema kahvila, joka on kulttuurinnälkäiselle vierailijalle oiva taukopaikka ja tarjoaa kokemuksenarvoisen kahvitteluhetken osana mustavalkoista taideteosta.

Uniikkeja kotimaisia kalusteratkaisuita

Haasteellisesta aikataulusta huolimatta tilojen säilytyshaasteet ja useiden satojen ihmisten yhtäaikainen oleskelu tiloissa innoitti suunnittelijat luomaan uusia kalusteratkaisuja. Pia sai projektissa yhteistyökumppanikseen Esa Paasosen Interior Consulting Oy:stä. Esan roolina oli toimia projektinjohtajana ja linkkinä arkkitehdin, toimittajien ja valmistajien välillä. Yhteistyön tuloksena syntyi onnistuneen kokonaisuuden lisäksi muun muassa uniikki, helposti pinottava tuoli sekä uusia tarjoilu- ja säilytysratkaisuja ravintoloiden tarpeisiin.

– Kalusteiden suunnittelua määrittelivät niiden toimivuus, design, tarpeet ja budjetti. Näistä lähtökohdista pystyimme luomaan ainutlaatuisia ratkaisuita, jotka jäävät elämään vielä kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeenkin. Erityisen hienoa ja mainitsemisen arvoista on myös se, että kaikki kalusteet valmistettiin kotimaisin voimin, Paasonen sanoo.

Tuolin materiaaleina käytettiin vaneria ja metallia, ja tuoli on toiminnallisuudestaan pieneen tilaan hyvin sopiva käytännöllinen ratkaisu pinottavuutensa puolesta. Se tulee myyntiin mustan ja valkoisen perustuolin lisäksi baarituoliversiona vielä kuluvan vuoden syksyn aikana.

– Ravintolatiloissa lähtökohtana oli se, että säilytystilat saadaan piilotettua pois näkyvistä. Tämän ajatuksen myötä syntyivät tarjoilupöydät, jotka samalla kätkevät alleen 300-paikkaisen ravintolan säilytystilat. Samaa ratkaisua toteutimme teatterin lämpiössä. Erityisesti ravintolakalusteissa Turku 2011 Säätiön yhteistyökumppani Puustelli Group oli merkittävässä roolissa ja heidän verkostonsa, tuotekehittelynsä ja keittiöasiantuntemuksensa avulla pystyimme neljässä kuukaudessa luomaan toimivat uudet ratkaisut Logomon ravintolatiloihin.

Paikallisten nuorten taidetta

Tilausravintolan kattoa koristaa paperista valmistettu uniikki lamppu, jonka on suunnitellut Sydvest Novia –oppilaitoksen oppilaat paperitaiteen kurssillaan. ”Lamppuinstallaatio 2011” syntyi saksalais-eteläkorealaisen paperitaiteilijan ohjauksessa.

– Halusimme mukaan paikallista nuorten taidetta, ja olemmekin oikein tyytyväisiä lopputulokseen. Valaisimen toteutti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, Sabelström kertoo.

Särmää ja rosoisuutta

Tapahtumakeskus Logomona toimiva veturitalli on rakennettu jo 1700-luvulla. Alkuperäistä ulkoasua haluttiin kunnioittaa uutta luodessa. Koskemattomissa seinäpinnoissa näkyvät ajan patinoimat jäljet ja lattiaa koristavat paikoittain halliin johtaneet junaraiteet.

– Tilojen pinnat haluttiin säilyttää alkuperäisessä asussaan, jotta tilojen alkuperäinen käyttötarkoitus välittyisi vierailijoille, ja tiloille tyypillinen särmikkyys ja rosoisuus säilyisivät. Lattiapintoja tasoitettiin vain hieman, ja seinäpintoihin ei koskettu lainkaan.

Kokonaisuus toimii saumattomasti ja vierailija saa samalla mukaansa kulttuurin lisäksi ripauksen Turun historiaa. Tiloihin on onnistuttu luomaan hyvin alkuperäistä kunnioittavia ratkaisuita, jotka eivät peitä vanhaa alleen.

– Logomossa on nähty asiat uudella tavalla ja vanhasta on luotu onnistuneesti uutta. Pääsimme toteuttamaan iloista kokonaisuutta, jossa kulttuuri ja näyttelyt ovat etualalla, Sabelström toteaa.

Rakennuksen kunnostus lopulliseen käyttötarkoitukseensa on aloitettu jo vuosi sitten. Rakennuttajana toimii Hartela Oy ja arkkitehtina Pekka Vapaavuori. Osa Logomon kulttuuripääkaupunkivuotta tehdyistä remonteista, kuten lattian tasaukset, on siis mietitty jo tulevienkin käyttötarkoituksia silmällä pitäen ja toteutettu yhteistyönä rakennuttaja Hartelan kanssa. Logomo jatkaa elämäänsä kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen muun muassa luovan alan ammattilaisten työskentelytiloina. Kokonaisuuteen rakennetaan myös eri kokoluokkiin muuntautuva teleskooppikatsomo, josta yleisö pääsee nauttimaan vuoden 2012 aikana.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail