Kuva: Lappeenranta Kaupunginlahti/Kuva Lappeenrannan kaupunki

Lappeenranta sai EU-rahaa rakennusten energiatehokkuuden kehittämiseen

Kuva: Lappeenranta Kaupunginlahti/Kuva Lappeenrannan kaupunki

EFFECT4Buildings-hanke edistää monialaisesti myös rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseen liittyvien ratkaisujen käyttöönottoa ja oppimista energiatehokkuudessa muilta Itämeren alueen kumppaneilta.

– Esimerkiksi ESCO- ja EPC-mallien käyttöönottoa julkisissa rakennuksissa on tarpeen laajentaa Suomessa, sanoo Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

ESCO (Energy Service Company) -malli on liiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energian säästämiseksi. Palvelun kustannukset, energiansäästöinvestointi mukaan luettuna, maksetaan säästöillä, jotka syntyvät alentuneista energiakustannuksista. EPC (Energy Performance Contracting) puolestaan on uusi korjausrakentamisen malli julkishallinnon kiinteistöille.

Hankeraha on saatu EU:n Itämeren alueen Interreg BSR (Baltic Sea Region) -ohjelmasta. Interreg BSR on Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelma, jonka taustalla on EU:n Itämeren alueen energia- ja ilmastostrategian täytäntöönpano.

Nyt rahoitusta saanut EFFECT4Buildings-hanke on yhteishanke Itämeren alueen toimijoiden kanssa. Hankkeen vetäjänä toimii Taalainmaan lääninhallitus Ruotsista. Hankkeessa on kumppaneita Suomen ja Ruotsin lisäksi Norjasta, Tanskasta, Puolasta, Latviasta ja Virosta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 2, 8 miljoonaa euroa, ja hanke jatkuu 31.8.2020 saakka.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Räsäsen mukaan energiankäytön tehostaminen ja vähentäminen ovat jatkuvasti kasvavia tavoitteita ja EU:n Itämeren alueen strategian prioriteettien kärjessä.

– Investoiminen energiatehokkuuden kasvattamiseen ja uusiutuvan energian tuotantoon ovat keskeisiä toimenpiteitä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, koska rakennusten energiankäyttö vastaa noin kolmannesta kasvihuonekaasupäästöistä, Räsänen kertoo.

Räsänen myös painottaa, että energiatehokkuuteen liittyvien investointien lisääntyminen ja uuden teknologian käyttö mahdollistavat uusien työpaikkojen syntymistä.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi tekee hankkeessa yhteistyötä myös Green Energy Showroom (GES) -verkoston kanssa, jotta energiatehokuutta saadaan jalkautettua käytännön yritystoimintaan. GES-verkosto on Etelä-Karjalassa yrityslähtöisesti toimiva energia- ja ympäristöalan verkosto, joka luo noin 40 yritysjäsenelleen sekä alueelle kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

EFFECT4Buildings-hanketta vie Suomessa eteenpäin Lappeenrannan seudun ympäristötoimi. Mukana hankkeessa ovat myös Lappeenrannan kaupunki, MOTIVA Oy, Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) sekä Länsi-Saimaan kunnat.

 

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä.