Kuva: STY

Kunta saa tuulivoimalasta kiinteistöveroa

Kuva: STY

Sote-uudistuksen myötä kuntien rooli niiden elinvoimaisuuden säilyttämisessä tulee korostumaan entisestään ja uusien investointien merkitys kunnissa kasvaa. Kouriintuntuvin tuulivoimainvestoinnin kunnalle tuoma etu on kiinteistöverotulot. Rakennettavan voimalan hinnasta ja kunnan veroprosentista riippuen 3 MW tuulivoimalasta kunnalle maksettava kiinteistövero on ensimmäisenä vuonna 6 000 – 11 500 euroa. Elinkaarensa aikana yksi tuulivoimala tuottaa kunnalle 100 000 – 200 000 euroa.

Tuulivoimahankkeet ovat pitkiä projekteja, joiden aikana työllistyy lukuisia työntekijöitä eri ammattikunnista. Tuulivoimalan elinkaaren vaiheista eniten työllistää voimalan asennuksen jälkeinen käyttövaihe, joka kestää 20 – 25 vuotta. Tuulivoimaloiden huollosta vastaavat pitkälti sekä voimalavalmistajien että alihankintayritysten palveluksessa olevat kotimaiset osaajat. Tuulivoimaloiden huolto ja kunnossapito onkin synnyttänyt useita kasvavia palveluvientiä tekeviä yrityksiä Suomeen. Hajautettuna energiantuotantomuotona tuulivoima tuomat työpaikat sijoittuvat eri puolille Suomea.

Tuulivoimalat rakennetaan tyypillisesti vuokramaalle. Hankealueet sijoittuvat usein monien maanomistajien maille ja lukuisat maanomistajat saavat jo lisätuloa tuulivoimahankkeista. Maanomistajan näkökulmasta tuulivoiman tuoma tuotto on parempi kuin saman alueen tuotto vain metsätalouskäytössä. Alue säilyy myös metsätalouden, virkistystoiminnan ja muun toiminnan käytössä. Tuulivoimaloiden tulo alueelle helpottaa usein myös metsänhoitoa ja muuta alueella liikkumista, sillä tiestön parantaminen ja laajentaminen ovat tuulivoimakuljetusten ja huoltoajon edellytys.

Tuulivoima tuo kunnille myös imagoetua. Puhdas energiantuotanto on asia, jota suomalaiset toivovat Suomeen lisää. ”Energiantuotantomuodoista tuulivoima on toiseksi suosituin, 70 % suomalaisista haluaa lisää tuulivoimaa. Suhteellisen pienelläkin määrällä tuulivoimaa katetaan jo tällä hetkellä merkittäviä osuuksia monen kunnan ja kaupungin energiankulutuksesta. Kuntapäättäjät ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä kuntiensa tuulivoimahankkeisiin, ja ympäristöarvot näkyvätkin jo monen kunnan energiastrategioissa”, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.