Viimeisimmät julkaisut

Kenttäkadun päiväkoti

Päiväkoti sai joutsenmerkin

Hyvinkään Kenttäkadun päiväkoti on turvallinen, terveellinen ja energiatehokas. Valoisassa ja ilmavassa rakennuksessa lasten on hyvä leikkiä, liikkua ja levätä.

Teksti: Marja Hakola Kuvat: Mikael Lindén

Kenttäkadun päiväkodin sijaintia voi hyvällä syyllä kutsua historialliseksi. Samalla paikalla on toiminut Hyvinkään ensimmäinen päiväkoti, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lastentalo. Tämän alun perin Villatehtaan lapsille tarkoitetun talon suunnitteli Suomen uraauurtaviin naisarkkitehteihin kuulunut Wivi Lönn.

1960-luvulla viereiselle tontille nousi Heikki Siikosen suunnittelema lastentaloja neuvolarakennus.

Nyt näitä rakennuksia ei enää ole: Lönnin lastentalo tuhoutui tulipalossa vuonna 2006, ja 1960-luvun päiväkoti purettiin pois uuden, elokuussa 2017 valmistuneen päiväkodin alta.

– Vanha päiväkoti oli ahdas, ja sitä olisi ollut hankala laajentaa. Siksi päätimme rakentaa kokonaan uuden, Hyvinkään kaupungin vastaava rakennuttaja Hannele Salonen kertoo.

Tavoitteena oli rakentaa päiväkoti noin 180 lapselle. Kenttäkadun uudisrakennus onkin nyt kaupungin suurin päiväkoti. Talossa toimii yhdeksän ryhmää, vuorohoitoryhmissä hoitoa tarjotaan aamukuudesta iltakymmeneen. Lapsia on vauvoista eskarilaisiin.

Pitkä ja kapea tontti oli arkkitehdille haasteellinen. Suunnitteluun, erityisesti rakennuksen korkeuteen, vaikuttivat päiväkodin vieressä sijaitseva, 1950-luvulla rakennettu Hämeenkadun koulu sekä läheinen Hyvinkään Tahkon pesäpallostadion.

Päiväkoti ei vie huomiota pois näistä jo paikalla olleista rakennuksista vaan istuu luontevasti omalla paikallaan.

Uutta ja innovatiivista

Kenttäkadun päiväkodin rakennusprojekti on ainutlaatuinen monessa mielessä. Se on Suomen ensimmäinen päiväkoti, joka lähti tavoittelemaan ympäristöystävällisyydestä kertovaa Joutsenmerkkiä.

– Halusimme tehdä jotain uutta ja innovatiivista. Koska kestävä kehitys on vahvasti mukana kaupunkimme visiossa ja strategiassa, tuntui energia- ja ympäristöasioihin liittyvä rakennushanke meistä hyvältä ajatukselta, Salonen toteaa.

Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti haluttiin rakentaa päiväkoti, joka tarjoaa lapsille terveellisen kasvuympäristön. Pitkällä tähtäimellä tavoiteltiin säästöjä päiväkodin energia- ja korjauskustannuksiin. Samalla hanke nähtiin tilaisuutena tarjota urakoitsijoille ja toimittajille mahdollisuus kehittää uusia, ympäristöarvot huomioon ottavia työmenetelmiä ja materiaaleja. Monivaiheisen hakuprosessin jälkeen KVR-urakoitsijaksi valittiin Teijo-Talot Oy.

– Meille oli tärkeää löytää rakentaja, joka ottaa urakasta kokonaisvastuun. Hinnan lisäksi painotimme suunnitelman toimivuutta sekä omistautumista ympäristömerkin asettamiin kriteereihin, Salonen toteaa.

Joutsenmerkistä kertoo myös päiväkodin pihalla oleva taideteos, jonka ovat suunnitelleet Berry Creativen Kaisa Berry ja Maija Gulin.

Elinkaariajattelua

Motivan myöntämä Joutsenmerkki on monelle tuttu pesuainepaketin tai maalipurkin kyljestä. Myös palvelulle ja rakennukselle voidaan myöntää Joutsenmerkki.

Ruotsissa, Norjassa,Tanskassa ja Suomessa on yli 6000 valmista joutsenmerkittyä taloa. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut talo nousi Järvenpäähän vuonna 2015.

Joutsenmerkittyjen rakennusten kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun. Talot ovat energiatehokkaita, niiden sisäilma on hyvä, ja talossa käytetyt materiaalit ovat turvallisia ja terveellisiä. Kriteerit kannustavat lisäksi käyttämään uusiutuvaa energiaa ja vihreitä innovaatioita.

Joutsenmerkityn talon kaikkien rakennusmateriaalien sisällöt on käyty tarkasti läpi.

Talossa ei ole käytetty uhanalaisia puulajeja, eivätkä tuotteet sisällä esimerkiksi lisääntymisterveyttä tai hormonitoimintaa häiritseviä ainesosia.

Huoneistoissa ja huoneissa tulee olla riittävästi päivänvaloa. Lattioiden, ovien sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden formaldehydipäästöjen on oltava mahdollisimman alhaiset.

Rakentajalta vaaditaan kuvauksia, varmistuksia ja selvityksiä siitä, että rakentaminen on tapahtunut laadukkaasti ja että rakentamisen aikana syntyneiden jätteiden kierrätyksestä on huolehdittu asianmukaisesti.

Tehdasvalmisteista ja kuivaa

Joutsenmerkityn päiväkodin rakentaminen oli ensimmäinen laatuaan myös Teijo-Talot Oy:lle.

– Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä Hyvinkään kaupungin kanssa, joten oli luontevaa lähteä mukaan tähänkin projektiin, projektipäällikkö Heidi Karlsson Teijo-Taloista sanoo.

Yrityksessä tutustuttiin huolellisesti ympäristömerkin kriteereihin ja niitä vertailtiin oman talotuotannon mahdollisuuksiin.

– Rakennustapamme on teollinen ja tuotannon tekijät lähes vakioituja, mikä varmasti auttoi projektin hallinnassa.

Kenttäkadun päiväkoti valmistettiin betoniperustuksesta sisustukseen ja kalustukseen kuivista ja puhtaista materiaaleista talotehtaalla.

– Rakennuksen kaikki 29 moduulia valmistettiin Perniön- ja Tuuloksen-tehtaillamme. Huhtikuussa valmiit moduulit toimitettiin tontille, jossa tapahtui niiden asennus, talotekniikan yhdistäminen, loppusiivous ja järjestelmien testaaminen. Lisäksi tontilla on tehty maanrakennus- ja viherrakennustyöt, Karlsson kertoo.

Moduulien siirto perustuu Teijo-Talojen kehittämään nostomenetelmään, jolla rakennus on mahdollista nostaa kuljetuskaluston kuljetettavaksi sekä laskea ja asentaa suoraan tontille.

Kenttäkadun uudisrakennus on kokonaan kierrätettävissä; tehdyt moduulit voidaan paljoa purkamatta siirtää tarvittaessa toisaalle.

Sisäinen kemisti löytyi

– Uskalsimme lähteä hankkeeseen, sillä meillä oli jo entuudestaan hyvä jätteiden kierrätys sekä paljon tietoa materiaaleista ja kemikaaleista. Projektin aikana oli silti löydettävä itsestään sisäinen kemisti ja perehdyttävä vieläkin tarkemmin rakennustarvikkeiden ja -kemikaalien ympäristövaikutuksiin, puutavaran jäljitettävyysketjuun sekä elinkaariajatteluun, Karlsson kertoo.

Uudet tuotteet ja toimittajat herättivät paljon kysymyksiä yhteensopivuudesta ja toimivuudesta. Erityisen paljon aikaa vei esimerkiksi sopivan tiivistysaineen löytäminen ovia ja ikkunoita varten.

– Onneksi saimme apua monilta valmistajilta, jotka olivat itsekin halukkaita varmistamaan uusien tuotteidensa, esimerkiksi lattiaverhousten ja liimojen yhteensopivuutta, Karlsson sanoo.

– Kaikki tämä on ollut mielenkiintoista kehitystyötä, jonka myötä olemme hyvin sisäistäneet Joutsenmerkin asettamat vaatimukset. Todennäköisesti tulemme jatkamaan Joutsenmerkki-rakentamista – nyt kun se on tässä projektissa huolellisesti opeteltu.

Heidi Karlsson uskoo, että joitain kemikaaleja Teijo-Talot tulee käyttämään jatkossa myös muissa kuin Joutsenmerkkikohteissa vähentämään rakentamiskonseptin ympäristökuormaa.

Päivänvalolaskelmat uutta

Kenttäkadun päiväkoti on pitkä rakennus: sen päästä päähän on matkaa noin 128 metriä. Rakennuksen keskikohdassa oleva nivelkohta pitää sisällään ruokasalin, keittiön sekä jumppa- ja leikkisalin. Tässä päiväkodissa lapset hakevat itse ruoan jakelulinjastolta ja aterioivat yhdessä.

Rakennuksen molemmissa päissä on henkilökunnan tiloja, pukuhuoneet ja toimistotilat. Ryhmille omistetut tilat sijaitsevat läpi talon kulkevan käytävän varrella. Kullekin ryhmälle on tilat sekä leikkiä että nukkumista varten. Tilat voi jakaa taitettavalla, osittain läpinäkyvällä seinällä.

Ryhmähuoneet ovat valoisia suurien, eri tasoille asettuvien ikkunoiden ansiosta. Kaikissa ryhmähuoneissa on yksi matalalla, lähes lattiatasolla oleva ikkuna, joka on päiväkodin suunnitelleen rakennusarkkitehti Juha Laineen idea: ikkuna toimii hätäuloskäyntinä, josta lapset voivat tarvittaessa kavuta ulos pihamaalle. Ikkunassa olevan mekanismin ansiosta ikkuna avautuu normaalisti vain raolleen, mutta aikuinen saa sen kokonaan auki.

Juha Laine on suunnitellut useita päiväkoteja Teijo-Taloille. Päiväkodin suunnittelussa on hänen mukaansa tärkeää pysyä lapsen mittakaavassa, tulla ”riittävän alas”.

Tilojen valoisuuteen on vaikuttanut myös Joutsenmerkki-kriteereihin kuuluva päivänvalokerroin. Sen avulla varmistetaan riittävä päivänvalon saanti huoneissa. Päivänvalokerroin asettaa tavoitteita myös rakennuksen energiankulutukselle.

– Päivänvalolaskelmat olivat minulle uutta, mutta onneksi saimme siihen ulkopuolista asiantuntija-apua, Laine kertoo.

Käytännössä päivänvalosuhteen laskeminen ohjaa maltillisiin runkosyvyyksiin ja ikkunoiden sijoittelun tarkempaan harkintaan.

Kenttäkadun päiväkoti, Hyvinkää
Rakennuttaja: Hyvinkään kaupunki
Arkkitehti: Arkk.tsto RCo Oy
Rakennesuunnittelu: Suunnittelulinja Finland Oy
Sähkösuunnittelu ja -urakointi: Sähkö Nurmi Oy
LVI-suunnittelu: LVI-Lindroos Oy
KVR-urakointi: Teijo-Talot Oy
LVI-urakointi: Hava Oy

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail