Viimeisimmät julkaisut

Kauniaisten Urheilupuiston Liikuntahalli

Kauniaisten Urheilupuisto

Liikuntahallin suunnittelussa ja rakentamisessa panostettiin viihtyisyyteen. Olohuonemaiset kahviotilat toivottavat kävijän tervetulleeksi. Isot ikkunat tuovat ympäröivän luonnon lähelle.

GraniKauniaisten Urheilupuiston liikuntahalliin noustaan talon sivussa olevaa portaikkoa pitkin suoraan toiseen kerrokseen. Sisäänkäynti aukeaa kahvioon, vastaanottotiskille sekä liikuntahallille epätyypilliseen olohuonemaiseen tilaan. Kodikkaan kahvion sydän on takka, joka on etenkin talvisin ahkerassa käytössä. Voimakkaalla vihreällä verhoiltu sohvaryhmä ja verhot ovat raikas valinta. Isoista ikkunoista on näkymä viereiseen puroon. Olohuoneen kyljessä on pieni terassi. Sisustusarkkitehtinä toimi Carola Lindh-Hormia.

5G1D9360 2Urheilupuiston toimitusjohtaja Janne Viitala kertoo, että halli rakennettiin todelliseen tarpeeseen. Tennisseuran edellinen halli sijaitsi maan uumenissa väestösuojan yhteydessä. Yksi ainoa kenttä sekä ankeat tilat vaikuttivat suoraan kävijämääriin. Uuden rakentaminen on aina haasteellinen ja pitkä prosessi. Matkan varrella Janne Viitalasta tuli toimitusjohtaja.

– Olemme yksityinen seura, haasteena oli rakennuttaa viihtyisä, toimiva halli järkevillä kustannuksilla, jotka pystytään maksamaan takaisin. Pahimman laman aikaan tuntui hullulta ryhtyä mittavaan hankkeeseen, toisaalta sopivia yhteistyökumppaneita rakennuttamiseen oli ehkä helpompi löytää.

Hankkeeseen valittiin arkkitehdiksi Mikko Hormia, jolla oli aiempaa kokemusta muun muassa Meilahden urheiluhallin suunnittelusta.

Kauniaisten Urheilupuiston liikuntahalli sijaitsee Espoon Ymmerstassa puistoalueen ympäröimänä. Talon suunnittelun takana oli avoimuuden konsepti. Arkkitehti Mikko Hormialle rajallinen budjetti on arkipäivää. Tennis- ja sulkapallokenttiin soveltuvien umpihallien korkeiden osien säännöt ovat tiukat. Isot tilat, joissa on paljon rakentamista, toteutettiin perustarpeita tyydyttäen, osa betonirungosta jätettiin esimerkiksi maalaamatta. Arkkitehtonisesti panostukset keskitettiin yksityiskohtiin, joilla oli suurempi merkitys pelaamiseen ja viihtyvyyteen.

– Tenniskentillä häikäisemättömyys on tärkeää. Mutta tennispelaajatkin ovat ihmisiä eikä koneita. Useissa halleissa, niin kuin ei kahviloissakaan ole ikkunoita, ne koetaan turhaksi kustannuseräksi. Sinne, missä se ei ollut ongelma, rakensimme ikkunat lattiasta kattoon. Ympärillä oleva luonto haluttiin näkyviin. Saunassakin on pieni ikkuna.

5G1D9381 2Etenkin huipputasolla urheilu on paljon enemmän kuin fyysinen suoritus. Tilat ja niiden viihtyisyys vaikuttavat ihmisiin yllättävän paljon. Esimerkiksi suihkujen ja saunojen runsas käyttö on yllättänyt. Edellisessä paikassa niitä ei käytetty, koska tilat olivat ankeat. Kaikkialle asennettu lattialämmitys vaikuttaa myös viihtyvyyteen.

Rakennus on sinänsä suhteellisen perinteinen teollisuuslaatikko. Kuten tavallista, projekti eli voimakkaasti matkan varrella. Loppuvaiheessa kahvion kylkeen kehiteltiin vielä ulkoterassi, johon osuu iltapäiväaurinko. Terassista tulee kesäisin pieni vihermaja. Taloa kiertää villiviiniritilä, jolla rakennus sulautuu paremmin ympäristöön.

Kahviosta on suora näköyhteys alakerran tennis- ja sulkapallokentille. Kaiteeseen on integroitu häikäisemätön valaistus. Yläkerrassa sijaitsevat myös toimistotilat ja kerhohuoneena toimiva neuvotteluhuone, jota voi vuokrata esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia varten. Squash-hallit sekä kuntosali löytyvät niin ikään yläkerrasta. Alakerrassa on pelikenttien lisäksi useita tanssi- sekä ryhmäliikuntasaleja, pukuhuoneet, saunat sekä hierontapiste. Pakollisessa väestösuojassa toimii suosittu golfsimulaattori.

Sisustusarkkitehti Carola Lindh-Hormia toimi yhteistyössä Urheilupuiston toiminnanjohtaja Kirsi Lassooyn kanssa. Tilaaja oli samalla aaltopituudella siitä, että oikeanlainen tunnelma muodostuu panostamalla sisustukseen, viihtyvyyteen sekä muotoiluun.

– Panostimme tärkeisiin asioihin. Saatoimme muun muassa harkitusti käyttää suomalaisia designkalusteita. Halusimme, että tilaan saadaan raikas, sporttinen ote raikkailla, puhtailla väreillä. Korkean tilan akustoiviin verhoihin yksinään upposi 52 metriä kangasta.

5G1D9433 2Verhoilla voi myös jakaa tilaa. Koivu valittiin pehmentämään rakennuksen peltimäisiä, kovia materiaaleja. Toiveena oli, että olohuone olisi helposti muunneltavissa pieniä tapahtumia varten. Tilaan mahtuu tarvittaessa 24 hengen pöytä.

Urheilupuisto on otettu hyvin vastaan. Yksi tavoitteista oli saada lapset liikkumaan. Yhteistyötä tehdään kymmenen koulun kanssa. Hallilla käy viikossa 300 400 lasta. Urheilupuistossa on myös pidetty kansainvälisiä tenniskilpailuja.

Henkilökuntaan on panostettu. Ystävällisellä kohtelulla on merkitystä siihen, tulevatko ihmiset uudestaan. Tilat suunniteltiin myös siten, että ainoa sisäänkäynti tapahtuu suoraan siellä, missä on henkilökuntaa ottamassa vastaan, silloin tiedetään milloin asiakas saapuu ja poistuu.

Useassa paikassa näin ei ole.

Usein tennis- sekä mailapelihallien luonteeseen kuuluu se, että tilaan tullaan harrastamaan eikä jäädä viettämään aikaa. Urheilupuiston kahviosta on kuitenkin muodostunut toinen olohuone, jossa lapset tekevät läksyjä odottaessaan vuoroaan tai aikuiset tekevät töitä odottaessaan lapsiaan.

Viihtyisyydestä ja avaruudesta on tullut kävijöiltä paljon positiivista palautetta. Tilanpuute muodostunee seuraavaksi haasteeksi.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail